Birleşik Krallık şoförlere "AB'ye uyumlu" sandviçler dağıtacak

Cumartesi Kent'te 500 öğün dağıtılacak

Birleşik Krallık'la Avrupa'yı bağlayan Manş Tüneli'nden 2017'de 1 milyon 640 bin kamyon geçti (Unsplash)

Brexit sonrası kurallar uyarınca sınır yetkililerinin sürücülerin et ve peynir içeren yiyeceklerine el koyması üzerine cumartesi Birleşik Krallık'taki (BK) kamyon şoförlerine yüzlerce vegan sandviç dağıtılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni sistem uyarınca BK'den gelenlerin AB'ye hayvansal gıda sokmasına izin verilmiyor.

Bu ay Hollandalı bir yetkilinin kısıtlamaya uymayan bir sürücünün jambonlu sandviçlerine el koyması video görüntülerine yansıdı.

Görüntülerde sürücünün eti alıp ekmeği bırakması için sınır muhafızına yalvardığı, karşılığındaysa şu cevabı aldığı görülüyor: "Hayır, hepsine el koyulacak - Brexit'e hoşgeldiniz bayım. Üzgünüm."

Karayolu Taşımacılığı Birliği (RHA) genel başkanı Richard Burnett şunları kaydetti: "Bu Brexit mevzuatının zıvanadan çıktığının mükemmel bir göstergesi.

Bir zamanlar basit bir jambonlu sandviç olan şey şimdi özel ithalat olarak sınıflandırılıyor ve yasaklanıyor. Bu deli saçması."

Bu gibi durumları önlemek için iki gıda tedarikçisi, LoveSeitan ve Simply Lunch cumartesi 09.00'dan 15.00'e Kent'te kamyon şoförlerine sandviç dağıtıyor.

AB düzenlemelerine uygun 500 öğün, 7,5 tonun altındaki araçların sürücülerine Folkestone Rugby Klubü'nün otoparkında, daha ağır kamyon kullananlaraysa A20 üzerindeki iki dinlenme tesisinde dağıtılacak.

Burnett, RHA'nın kamyon şoförlerine "Avrupa anakarasına tüm geçişlerde" et alternatifi olan seitanın dağıtılmasını arzu ettiğini ekledi.

Ne var ki Brexit sonrası mevzuatı, yiyeceğe el koyulmasından daha fazlasına da neden oldu. Buna BK'den ithal edilen ürünler alan AB tüketicilerinin beklenmedik gümrük vergileriyle karşılaşması da dahil.

Hatta BK'li bazı tedarikçiler, bu müşterilerin geri çevirdiği ürünleri bırakmayı veya yakmayı bile düşünüyor, zira bunların iadesini almak pahalıya patlayacak.

BBC'ye konuşan BK Moda ve Tekstil Birliği başkanı Adam Mansell, "tüm bunlarla uğraşmaktansa ürünleri ya bırakarak ya da potansiyel olarak yakarak ederlerini gider olarak işlemenin perakendecilere daha ucuza geleceğini" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU