Biden'ın seçim zaferini haftalarca kabul etmemişti: Bolsonaro'dan yeni yönetime zeytin dalı

Trump'ın yakın bir müttefiki olan Brezilya lideri, daha kısa süre öncesine kadar ABD'deki seçimlerin hileli olduğunu iddia ediyordu

Bolsonaro aşırı sağcı görüşleri nedeniyle "Brezilya'nın Trump'ı" olarak da adlandırılıyordu (Reuters)

ABD'de Seçiciler Kurulu'nun 15 Aralık'ta verdiği onaya kadar Joe Biden'ı seçim galibiyetinden dolayı tebrik etmemek için direnen Brezilya lideri Jair Bolsonaro, Washington'daki yeni yönetime işbirliği teklif eden bir mesaj gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre sağcı siyasetçi, çarşamba günü düzenlenen törenle resmen başkanlık koltuğuna oturan Biden'a gönderdiği mektupta, ABD'yle serbest ticaret anlaşması yapmak istediklerini ifade etti.

Söz konusu mektup, Bolsonaro'nun Demokrat Biden'a karşı şimdiye kadar sunduğu en dostane teklif olarak kayıtlara geçti.

Bolsonaro, ABD'deki yemin göreni sonrası resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımdaysa şu ifadeleri kullandı:

Joe Biden'ı ABD'nin 46. Başkanı olarak selamlıyorum. Brezilya ve ABD arasındaki ilişkiler, uzun ve sağlam olmasının yanı sıra demokrasinin savunulması ve bireysel özgürlükler gibi yüksek değerlere dayanmaktadır. Uluslarımızın refahı ve vatandaşlarımızın iyiliği için çalışmaya kararlı ve hazırım. ABD Başkanı Joe Biden'a, onu göreve başladığı için tebrik eden ve Brezilya-ABD ortaklığı için mükemmel bir gelecek vizyonumu açıklayan bir mektup gönderdim.


Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın bir müttefiki olan Brezilya lideri, 3 Kasım ABD seçimlerinin sonucunu kabul etmeyi haftalarca reddederek Trump'ın dilinden düşürmediği seçim hilesi iddialarına destek vermişti.

Biden'ın zaferini kabul etmesi bir aydan fazla zaman alan Bolsonaro, New York Times'ın haberine göre daha birkaç hafta önce yaptığı bir açıklamada, "ABD seçimlerinde bazı kişilerin 2,3, hatta 4 kez oy kullandığını, hayatta olmayan kişiler adına oy verildiğini" ileri sürmüştü.


Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU