Irak Ordusu Başkomutanı Sabah el-Numan'ın sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Başkomutanın Suriye sınırındaki beton duvarın tamamlanması emrini verdiğini ve duvarın şu anda %80 oranında tamamlandığını doğruladı.
El-Nu'man, Irak tarafından terörizm suçlamalarıyla aranan Suriye'den gelen DEAŞ üyelerinin güvenli hapishanelere yerleştirileceğini belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı'ndan (INA) aktardığına göre el-Numan verdiği demeçte, "Silahlı Kuvvetler Başkomutanı, Suriye sınırındaki beton duvarın tamamlanması talimatını verdi ve mevcut tamamlanma oranı yüzde 80'i aşarak proje tamamlanmaya yaklaştı" dedi. Ayrıca, "beton duvar termal kameralarla donatılmış olup, Başkomutan bizzat sınır şeridini ve mevcut tahkimatları denetlemiştir" ifadelerini kullandı.
El-Numan, "Bu beton duvar, dikenli tel ve hendekle birlikte Irak ve Suriye sınırlarını ayıran üç ana bariyerden biridir" dedi. "Irak sınırlarının sadece Suriye ile değil, tüm komşu ülkelerle de tamamen güvende olduğunu" vurgulayan el-Numan, "Suriye'deki benzersiz ve istikrarsız güvenlik durumunun, Irak-Suriye sınırının güvenliğinin sağlanmasına daha fazla odaklanmayı gerektirdiğini" belirtti. El-Numan, "Sınırlar tamamen güvenli ve Irak'ın tahkimatları ve kapsamlı güvenlik konuşlandırması sayesinde küçük ölçekli bile olsa herhangi bir sızma girişiminden korkulacak bir durum yok" şeklinde konuştu.
El-Numan,"Suriye'deki durum istikrarsız ve bu durum, özellikle de çoğu tehlikeli terörist ve üst düzey lider olduğu için bu tutukluların el-Hol kampından kaçma ihtimali nedeniyle, onların orada bulunmaya devam etmesini gerçek bir tehlike haline getiriyor" dedi. "Bu kişiler Irak ve Suriye halkına karşı terör operasyonları gerçekleştirdiler ve Irak yargısı tarafından aranıyorlar" diye belirtti. "Onların nakli, Irak yargısı tarafından arananları bir araya getirmek için önemli bir fırsat sunuyor" diyen el Numan, "Tutuklanmaları, SDG güçleri içinde yetkili yargı mercilerinin bulunmadığı Suriye'de gerçekleşti. Bu nedenle, haklarında çıkarılan resmi tutuklama emirleri nedeniyle, yasal işlemler Irak içinde tamamlanacak" diye kaydetti.
El-Numan, “Transfer süreci, Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve ilgili güvenlik kurumları tarafından Adalet Bakanlığı ile koordinasyon içinde hazırlanan, iyi tanımlanmış bir plana uygun olarak gerçekleştirilecektir. Adalet Bakanlığı da bu kişilerin Irak hapishanelerine yerleştirilmesi için entegre bir plan hazırlamıştır” diye vurguladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir