Brüksel: AB, Birleşik Krallık olmaksızın "kuantum sıçraması" yapabildi

Bloğun Britanya büyükelçisi kimsenin Britanya'yı takip edip AB'den çıkmayı savunmadığını söyledi

Brüksel'deki Avrupa Komisyonu genel merkezi (Reuters)

Brüksel'in Birleşik Krallık (BK) büyükelçisi, Britanya bloktan ayrılma sinyali verdiğinden bu yana AB'nin Avrupa entegrasyonunda "kuantum sıçramaları" yapmayı başardığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'nin ortak pazardan ayrıldığı 31 Aralık'tan bu yana kamuoyu karşısına ilk defa çıkan João Vale de Almeida, başka herhangi bir ülkenin Britanya örneğini takip edeceğini düşünmediğini söyledi.

BK merkezli düşünce kuruluşu Bright Blue'nun ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte konuşan Vale de Almeida şunları kaydetti:

Brexit'ten, 2016'daki referandumdan sonra tüm ülkelerimizde Avrupa'ya olan desteğin en azından ortalama olarak arttığını görüyoruz. Destek artıyor, azalmıyor. Avrupa'da hiçbir ülkenin, hatta hiçbir önemli muhalefet partisinin referandumdan bu yana Avrupa Birliği'nden çıkmayı savunduğunu görmüyorum. Ve son yıllarda Avrupa Birliği'nin bir dizi çok önemli ve cesur karar aldığını görmek, beni şunu demeye itiyor: Birlik, bu normal olmayan zamanlarda hepimizin yaşadığı tüm sorunlarla bile gayet iyi ilerliyor.

Mevcut görevini geçen sene üstlenen eski ABD büyükelçisi Vale de Almeida, AB'nin Kovid-19 krizine verdiği yanıtı bloğun Britanya'nın girdisi olmadan da iyi gittiğinin kanıtı olarak gösterdi.

Büyükelçi, şunları söyledi:

Kendimizi krizle mücadele edecek mali araçlar ve mali mekanizmalarla donatmak açısından kuantum sıçraması gerçekleştirdik, bunlar paranın miktarı açısından kesinlikle benzeri görülmemiş boyutlara sahip. Ayrıca nitelik açısından da bazılarının 'Hamilton anı' dediği şeyler yapıyoruz... Ben kurucularımız açısından buna bir 'Monnet anı' veya 'Schuman anı' demeyi tercih ediyorum.Kısacası Brexit yeni Brexit veya yeni ayrılmalar üretmedi. Brexit, Avrupa Birliği'ne desteği artırdı. Brexit'i takip eden son birkaç yılda kendimizi düzenleme ve hedeflerimizi belirleme açısından kuantum sıçramaları yapmayı başardık.

Salgın süresince AB ülkeleri, küresel düzeyde eksiklik devam ederken ekipman ve aşı temini için birlikte çalıştı.

Birliğin liderleri ayrıca 27 ülkenin ekonomilerinin krizden çıkarken canlanması için 750 milyar euroluk (yaklaşık 6,8 trilyon TL)büyük bir koronavirüs toparlanma fonunun oluşturulması konusunda anlaştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU