Sene 2019'muş gibi parti yapan Dubai'de "ekonomi mi, sağlık mı" ikilemi

Küreselleşmenin sembolü olarak görülen kent, küresel salgından mustarip

Dubai'de tekne partileri de tam gaz sürüyor (AP)

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) en kalabalık nüfusa sahip kenti Dubai, pandemi sırasında turizme açılan ilk şehirlerden biri olarak yeniden sosyal medya yıldızlarının doldurduğu ve partilerin yapıldığı bir yere dönüştü. 

Maskeler çıkarıldı ve 2019 yılına dönülmüş gibi parti yapılıyor. Uzmanlarsa kentin ekonomisinin aynı refah seviyesinde sürdürülebilmesi için pandemi yokmuş gibi davranmaktan başka bir çare olmadığını söylüyor. 

Dev alışveriş merkezleri, çılgınca yapılmış diğer binaları ve yabancı işçi ordularıyla Dubai, küreselleşmenin nimetlerine dayanıyor. 

Pandemi uçuş, konaklama ve ticaretle birlikte Dubai'nin ekonomisini de sarstı. Diğer yandan sağlıkta da etkisini hissettirmiyor değil. Turizm sezonunun zirvesi olan bu dönemde, günlük vaka sayıları son bir ayda üç kat arttı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun sonucunda Britanya, Dubai'ye seyahat koridorunu kapatsa da, kent yönetimi turizmi engellememek için kısıtlamaya gitmedi. 

Birleşik Krallık'taki koronavirüs mutasyonu haberi dahi, 240 bin Britanyalı'nın yaşadığı kentin kararını etkilemedi. 

Yağmurdan ve soğuktan kaçan Birleşik Krallık vatandaşları, güneş ve kuma akın etti. 

Aralık ayında otellerin doluluk oranı yüzde 71'e kadar çıktı. Ocak başında Londra-Dubai rotası en yoğun havayolu hattı oldu. 

Seyahat verilerini analiz eden ForwardKeys şirketinin sözcüsü David Tarsh, "Britanyalılar, Dubai'deki turist ve yatırımcıların önemli bir kısmını oluşturuyor. O hattın kesilmesi kent için felaket olur" dedi. 

İsrail'le yapılan normalleşme anlaşması, bu ülkeden 10 binlerce turistin gelmesine neden olsa da, ağırlaşan koronavirüs rakamları ve alınan önlemler İsraillilerin de ayağını kesti. 

Birleşik Krallık'ın Dubai'den dönenlere 10 gün karantinayı zorunlu tutması, turizmi sarsacak gibi duruyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre BAE'de yaklaşık 260 bin koronavirüs vakası, 756 da ölüm bildirildi. Yüzde 90'ı yabancılardan oluşan ülkede çoğunluğu genç ve sağlıklı emekçiler oluşturuyor. Bu da hastanelerdeki kuyrukları azaltırken ölüm oranının da yalnızca binde 3'te kalmasını sağladı. 

Başkent Abu Dabi'yse Dubai'den gelenlerden bile negatif sonuçlu koronavirüs testi istiyor. 2009 krizi sırasında servis sektörüne dayanan Dubai'yi kurtaran Abu Dabi'nin kaynakları, petrole dayanıyor. Ancak petrol fiyatlarının küresel olarak düşmesi, bu ihtimali de imkansızlaştırabilir. 

Dubai için şu an en büyük umut, aşıların etkili olması. Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum da seyahat kısıtlamalarının değil, yaygın aşının ülkenin kendine  gelmesini sağlayacağını söyledi. 


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU