Ankete göre Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yarısına yakını antisemit fikirlere sahip

Katılımcıların yüzde 8'i "Yahudi halkı yalnızca siyasi gündeminde ilerleme sağlamak için Holokost'tan bahsediyor" görüşüne katıldı

Birleşik Krallık'ta Yahudi karşıtlığı zaman zaman protesto ediliyor (Reuters)

Bir ankete göre, Birleşik Krallık'ta (BK) yaşayanların yaklaşık yarısı antisemit düşüncelere sahip.

Britanyalı yetişkinlerin yüzde 45'i, YouGov ve King’s College London'dan araştırmacıların yönelttiği 6 antisemit kalıptan en az birine katıldı.

Bu kalıplar arasında Yahudilerin medyayı kontrol ettiği düşüncesi, "para peşinde koşmak" ve "yalnızca siyasi gündemlerinde ilerleme sağlamak için Holokost'tan bahsetmek" yer alıyor. 

Antisemitizm'e Karşı Kampanya'nın (Campaign Against Antisemitism, CAA) yılda bir kere yaptırdığı araştırma, anket katılımcılarının yüzde 12'sinin bu kalıpların 4 ya da daha fazlasına katıldığı sonucuna ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katılımcıların yüzde 11'i Yahudilerin medyada "çok fazla güce" sahip olduğuna inandıklarını belirtirken yüzde 8'i "Yahudi halkı yalnızca siyasi gündeminde ilerleme sağlamak için Holokost'tan bahsediyor" ifadesine katıldı.

Ancak antisemit görüşleri barındıran Britanyalı yetişkinlerin oranı yıllardır istikrarlı bir düşüş yaşıyor ve bu eğilim en son yapılan ankette de devam etti.

BK'de bir geleceklerinin olduğunu hisseden Britanyalı Yahudilerin oranı da yüzde 53'ten yüzde 66'ya yükseldi. Ne var ki, antisemitizm korkusu nedeniyle Yahudi kimliklerini ortaya koyan görünür işaretlerden kaçınanların oranı yüzde 44 olarak ölçüldü ki bu 2016'dan bu yana kaydedilen en yüksek değer. 

Britanyalı Yahudilerin yalnızca yüzde 20'si, yetkililerin antisemitizmin üzerine gitmek ve onu cezalandırmak konusunda yeterli çaba gösterdiğini söylüyor. 

Yüzde 78'lik ezici bir çoğunluksa politikacıların BK'deki Yahudi topluluğunu korumak için yeterince çalışmadığına inanıyor.

Britanyalı Yahudiler, tüm siyasi partilerin şu anda geçmişe göre daha fazla antisemitizme iştirak ettiğine inandıklarını ifade etti. 

CAA Başkanı Gideon Falter şunları söyledi:

Dehşete düşürecek şekilde, Britanya Yahudilerinin neredeyse yarısı antisemitizm nedeniyle şu anda Yahudiliğin görünür işaretlerini gizliyor. Bu, anketlerimiz içinde bir rekor oldu.
Bu yılın Antisemitizm Barometresi Britanyalı Yahudiler arasında güvenin arttığını gösterse de herhangi bir modern, liberal ulus; Yahudilerinin neredeyse 5'te birinin kabul görmüyor hissetmesinden ve yaklaşık yarısının Yahudiliklerini toplum içinde gizlemesinden gurur duymamalı. Antisemitizme karşı kararlı adımlara ihtiyacımız var; yalnızca siyasette değil, aynı zamanda üniversiteler ve sosyal medya gibi uzun süredir sorunlu olan alanlarda da.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU