"Trump, Kongre baskınını sosyal medya gurusu Scavino sayesinde önceden biliyordu"

İçerideki kaynaklardan biri, Trump'ın sosyal medya strateji ekibinin başkanı hakkında "Donald'a oğullarından daha yakın ve aklından geçenleri daha iyi biliyor" diyor

Dan Scavino, "Trump'ın tweetlerinin arkasındaki adam" olarak tanınıyor (Reuters)

Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasından ve Beyaz Saray'dan eski çalışanlarına göre, Trump'ın ustalıkla çalışan sosyal medya ekibi, Başkan'ın destekçilerinin geçen haftaki "Amerika'yı Kurtar" mitinginde Trump'ın yaptığı konuşmadan çok önce ABD Kongresi'ne saldırıp binayı işgal etme planları yaptığından Trump'ı haberdar edebilirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter yöneticilerinin Trump'ı tercih ettiği sosyal medya platformunu kullanmaktan men etmesine zemin hazırlayan aylarda, Başkan'ın yaklaşık 90 milyon takipçisi komplo teorisyenlerinden, beyaz ırkçılarından ve QAnon komplo teorisi taraftarlarından sel gibi akan içeriklerin alıcısı konumundaydı. Özellikle Başkan seçilen Joe Biden'a karşı kaybettikten sonra Trump'ın hesabı, tekrar seçilmedeki başarısızlığını karanlık bir entrikanın işi olarak açıklama iddiasındaki çeşitli temelsiz teorileri yayan hesaplar için daimi bir retweet kaynağı halini aldı.

Atlantic Council Adli Bilişim Araştırma Laboratuvarı'nda aşırı sağcı aşırılıkçıları ve propagandayı takip eden misafir araştırmacı Jared Holt'a göre, bu tür sinerjiler 6 Ocak'ta dünyayı şoke eden Washington D.C. isyanlarının bir araya gelmesinde önemli bir rol oynadı.

Holt, "Birçok aşırılıkçı grubun ve bireyin çarşamba günü sahada olmasının önemli bir nedeni... Başkan Trump'ın sosyal medya hesabının iki ay boyunca bu aşırılıkçı hareketleri şevklendiren, birebir aynı olmasa da aynı türden dezenformasyonları yinelemesiydi" diyor.

Uzmanların Trump'ın birçok takipçisini radikalleştirdiğini söylediği bu sürekli dezenformasyon selini düzenlemeye yönelik söz konusu çabaların çoğu, Trump'ın yörüngesinde kalmayı sürdüren az sayıdaki 2016 kampanya çalışanından birine aitti: Bir zamanlar Trump'ın golf asistanlığını yapan, halihazırda İletişimden Sorumlu Beyaz Saray Personel Şefi Yardımcısı olan Dan Scavino Jr.

Trump'ın yaşamının ilgili dönemine ve bu süreçteki hadiselere dair bilgi sahibi olan bir kişiye göre Scavino, başkan adayına dönüşen reality şov yıldızının sosyal medyadaki varlığını idare etmeyi teklif ettiği 2015'e kadar Trump'ın yakın çevresine gerçekte hiç girmemişti.

Trump'ın 2016'da Hillary Clinton'ı yenerek dünyayı şoke etmesi sonrası Scavino, Beyaz Saray'da benzer bir rolle Trump'ın arkasından gitti. O zamandan bu yana Başkan'ın en yakın danışmanları arasında kalmayı sürdürdü. Hatta geçen ekimde Kovid-19 sebebiyle kısa süre hastanede yattığı sırada, Trump'a Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'ne giderken eşlik eden iki Beyaz Saray yardımcısından biriydi.

2016 kampanyasında ve Beyaz Saray'da çalışmış olan Trump'ın bir sırdaşı, "Çok yakın ve samimiler" diyor.
 


Her ne kadar unvanı, bu belirli roldeki selefi olan eski Fox News yöneticisi Bill Shine'a benzer olarak geleneksel bir mesajlaşma ve medya ilişkileri rolüne işaret etse de, Scavino'nun kesin iş tanımın çerçevesi uzun bir süredir daha belirsiz. Ancak Trump Dünyası'ndan kaynaklara göre Scavino, dünyada konuşulanları 280 veya daha az karakterle değiştirebilecek bir megafon niteliğindeki, bir zamanlar dünyadaki en güçlü Twitter hesabına erişimi olan az sayıda kişiden biri olarak Başkan'ın yörüngesinde özel bir konuma sahipti.

Bu megafondan faydalanmak için 44 yaşındaki Scavino ve Beyaz Saray Dijital Strateji Ofisi Başkanı olarak ona bağlı çalışanlar, Trump yanlısı çevrimiçi toplulukların eriştiği en derin noktalara kadar uzanan bir ağ kurdu. Bunu yaparken, birçoğu Scavino'nun içlerinden seçerek kullanabileceği düzenli bir içerik akışı sağlayan, Trump'ın interneti aşırı faal kullanan süper hayran ordularından içerik aldı.

Eski bir Beyaz Saray çalışanı, Trump yönetimi sosyal medya ekibinin kurumsal şemasında en üstte yer almasına karşın Scavino'nun Trump'ın kişisel Twitter hesabını düzenleme işini "tek kişilik dev bir kadro gibi" olarak tanımlıyor ve Scavino için, "Başkan'ın çevrimiçi gözleri ve kulaklarıydı" diye konuşuyor.

Bir diğer eski Beyaz Saray ve Trump kampanyası çalışanı, bu ekibin "Trump Dünyası'nda ortaya çıkan (çevrimiçi) her şeyin nabzını tuttuğunu" ifade ediyor.

Scavino'yu ve Başkan'ı yıllardır tanıyan eski bir Beyaz Saray ve kampanya ekibi kaynağı, Scavino ve Trump sosyal medya operasyonunun Kongre'ye saldırmaya dair çevrimiçi dolaşımdaki planlardan habersiz olamayacağını belirtiyor. Çünkü söz konusu operasyon; Twitter, Facebook ve Reddit gibi ana akım sitelerden 4chan ve 8chan (şimdi 8kun) gibi daha az bilinen mesaj panolarına ve Trump'ı her konuda şiddetle desteklenmeye kendini adamış yasaklı bir Reddit topluluğunun kurduğu TheDonald.win'e kadar internet ağının en karanlık köşelerini yakından takip ediyordu.

Kaynaklar, "Çabalarını destekleyen tastamam bir kadrosu var. Yani Beyaz Saray'da tam bir dijital ekibi, RNC'de (Cumhuriyetçi Ulusal Kongre) tam bir dijital ekibi var... ve PAC'lar (Siyasi Eylem Komiteleri). Trump ailesinin kendi eğittiği dijital personel kadrosu olduğunu da unutmayın... böylece emrinde onun için çalışan 18'le 22 arası kişi var" diye açıklıyor.

Çevrimiçi aşırılık araştırmacısı Holt, Başkan'ın hesabını düzenleyen Trump Dünyası mensuplarının, düzenli biçimde teşvik ettikleri türden içerikleri ararken aynı zamanda geçen haftaki ayaklanmaya yönelik planlardan habersiz olmalarının mümkün olmadığını belirtiyor.

"Eğer bu toplulukların içindelerse bu konuşmaları nasıl gözden kaçırmış olabilirler bilmiyorum. Her yerde vardı" diyor.

Başkan'ı ve yakın çevresindeki birçok kişiyi yıllardır tanıyan eski Beyaz Saray ve kampanya ekibi çalışanı, Scavino'nun "Başkan'ın kulağı olduğunu" ve internette gördüğü her şeyi şüphesiz Başkan'a aktardığını söylüyor.

Dahası, kendisinin Trump yanlısı çevrimiçi topluluklara dair bilgisinin, "Mike Pence'i asın" diye slogan atan isyancılar Kongre Polisinin saflarını yarıp binaya girmeye başlamışken Başkan Yardımcısı Mike Pence'i hedef alarak atılan bir tweet de dahil olmak üzere, Scavino'nun Trump'ın Twitter hesabında gerçekleştirdiği hayalet yazarlık görevlerini etkilediğini de varsayıyorlar.

Kaynaklar, "Donald'a oğullarından daha yakın ve onun aklından geçenleri daha iyi biliyor. Başkan'ın saygısına da sahip. Onu tehlikeli yapan şey bu. Bu sebeple ayaklanmayı veya kargaşayı kışkırtacak mesajları körü körüne gönderecek. Bunları yapmakta bir beis görmemesinin sebebi bu" diyor.



* Andrew Feinberg'in makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Beyaz Saray kaynakları, Trump'ın Kongre'de yaşanacakları kendi sosyal medya gurusu Dan Scavino sayesinde önceden bildiğini söylüyor

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU