Çok sayıda galaksinin şiddetli çarpışma anları yayımlandı

Hubble'ın keskin gözleri sayesinde Dünya'daki izleyiciler, birleşmeden sonraki çarpıcı manzarayı rahatça izleyebiliyor

Birleşimleri görülen galaksiler: Yukarıda soldan sağa NGC 3256, NGC 1614, NGC 4194. Altta soldan sağa NGC 3690, NGC 6052, NGC 34. (Hubble Uzay Teleskobu)

Avrupa Uzay Ajansı, (ESA) 2021'i, ünlü uzay teleskobu Hubble'ın yakaladığı çarpıcı görüntüleri paylaşarak kutladı. Görüntülerde galaksilerin birleşme anları ve bunun sonucunda doğan 6 farklı galaksi bulunuyor.

ESA perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu sistemler uç koşullar altında yıldız kümelerinin oluşumunu gözlemlemek için mükemmel laboratuvarlardır" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fotoğraflarda yer alan galaksilerin hepsi, oluştukları şiddetli koşulların işaretlerini sergiliyor. Örneğin, ESA galaksi NGC 3256'yı tuhaf ve bozuk diye niteliyor. NGC 3690 bir "süpernova fabrikası" diye nitelenirken, NGC 6052'nin görüntüsü ise hala çarpışma sürecindeki iki galaksiyi gösteriyor.

Görüntüleri yakalayan Hubble Görüntüleme Sondası (HiPEEC), galaksiler içindeki yıldız kümelerine ve ana sistemler birleştiğinde bu kümelerde yaşananlara odaklandı. Buna göre çarpışmalar, yıldızların doğum oranını artırdı, yani yeni yıldızların oluşumuna katkı sağladı.

ESA'nın açıklamasında konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

Samanyolu'nda tipik olarak, Güneş kütlesinin 10 bin katına ulaşan yıldız kümeleri oluşur. Ama bu bile çarpışan galaksilerde oluşan yıldız kümelerinin kütleleriyle (Güneşimizin kütlesinin milyonlarca katına ulaşabilirler) karşılaştırılamaz.

HiPEEC araştırmacıları ayrıca, birleşen galaksilerdeki büyük yıldız kümelerinin, çarpışma yatıştıktan sonra bile epey parlak kaldığını keşfetti.

Yani Hubble'ın keskin gözleri sayesinde Dünya'daki izleyiciler, birleşmeden sonraki çarpıcı manzarayı rahatça izleyebilir.


Independent Türkçe, CNET

DAHA FAZLA HABER OKU