Japon bilim insanları "uyurken yağ yakan" Çin çayını övdü: Günde iki bardak yeter

Oolong çayının dünya çay tüketimindeki yeri yüzde iki

Oolong çayının kemikleri güçlendirdiği de düşünülüyor (AFP)

Japonya'dan bilim insanları, oolang adlı Çin çayını günde iki bardak içmenin, gece metabolizmayı hızlandırdığını söylerken bu sayede uyurken yağ yakıp kilo vermeyi sağlayabileceğini belirtti.

Bütün çay türleri Camellia sinensis adlı bitkiden geliyor. Oksidasyon seviyesi, bitkilerin rengini siyaha döndürerek türünü belirliyor. Örneğin yeşil çay oksitlenmemişken siyah çayın seviyesi en yüksekte.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu çayların arasında yer alan oolong çayı, ikisinin de özelliklerini taşıyor. Çin'de yüzyıllardır tıbbi amaçlı kullanılsa da faydaları tam olarak bilinmiyor. Dünya genelindeki çay tüketiminin sadece yüzde ikisini oluşturuyor.

Tsukuba Üniversitesi'ndeki araştırmada, bir grup gönüllüden iki hafta boyunca oolong çayı, saf kafein ya da plasebo içmeleri istenerek çayın yağ yakımını nasıl etkilediği incelendi.

Daily Mail'in haberine göre, oolong çayı ve saf kafein kullanan gruplardaki yağ yakımı, plasebo kullananlara kıyasla yüzde 20 hızlandı. Ayrıca, oolong içenlerdeki yağ yakımı gece uyurken devam etti.

Araştırma makalesinde imzası bulunanlardan Profesör Kumpei Tokuyama, oolongun diğer çaylar gibi bir miktar kafein içerdiğini ve kalp atış hızını artırarak enerji metabolizmasını etkilediğini söylerken kafeinden bağımsız yağ yakımını hızlandırdığını belirtti.

Profesör Tokuyama, düzenli şekilde günde birkaç bardak oolong çayı içmenin kilo vermeyi sağlayabileceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

Uyurken kilo vermek kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelebilir. Fakat oolong çayı içmek tam da bunu yapmanızı sağlayabilir.

Uyku eksikliğinin enerji metabolizmasını etkilediği ve kafeinin uykuyu engellediği biliniyor. Bu yüzden bilim insanları, gönüllülerin uyku düzenini de inceledi fakat gözle görülür bir fark bulamadı.

Profesör Tokuyama, gözlemledikleri etkilerin uzun vadeli olup olmadığını tespit etmeleri gerektiğini, kafensiz oolong çayı deneyerek kafeinin etkilerini çayın diğer bileşenlerinden ayırt etmek istediklerini ekledi ve şu ifadeleri kullandı:

Bu, oolong çayının yağ yakımını tam olarak nasıl sağladığını anlamamıza yardımcı olacak.

Önceki araştırmalar, oolong çayı içmenin her gün yüzde 3,4 daha fazla kalori yakmayı sağlayabileceğini göstermişti.

Araştırma hakemli bilim dergisi Nutrients'ta yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU