Kuş gribiyle mücadele: Fransa 600 bin kümes hayvanını itlaf ediyor

Hayvanlardan 200 bini halihazırda etkisiz hale getirilmiş durumda

Fransa'nın güneybatısındaki Landes'de bulunan ördek yetiştirme bölgesinde 8 Aralık'ta da kuş gribi vakaları görülmüştü (Reuters)

Güneybatısında yayılan kuş gribiyle mücadele eden Fransa 5 Ocak'ta, 600 bin kümes hayvanının itlaf edileceğini duyurdu.

Ülkede 2020’nin sonlarında kuş gribinin yüksek patojen türü H5N8 tespit edilmişti. Bu durum, yabani hayvanlardaki hastalığın çiftliklerdeki sürülere geçme tehlikesi yaratırken toplu itlafları zorunlu kılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Tarım Bakanlığı’ndan bir yetkili, ülkenin halihazırda 200 bin kümes hayvanını etkisiz hale getirdiğini ve 400 bin daha itlaf etmeyi planladığını bildirdi. Bu hamle sadece salgınların meydana geldiği hayvanları kapsamıyor. Zira çevredeki kuşlar da önlem amaçlı itlaf edilmesi hedefleniyor.

Fransa Tarım Bakanlığı, internet sitesindeki verilerle, 1 Ocak itibarıyla Fransa’da 48’i güneybatıdaki Landes’de bulunmak üzere 61 noktadaki H5N8 virüsü salgınını doğrulamıştı. Bakanlık, virüsün diğer bölgelerdeki yayılımının kontrol altına alındığını bildirdi.

New York Post'un aktardığına göre, H5N8'in şu ana kadar insanlara bulaştığını gösteren bir vaka yok.

Japonya da aynı hamlede bulunmuştu

2020 Kasım’ının başlarında Japonya’da kuş gribi vakaları tespit edilmiş, 330 bin tavuğun itlaf edilmesi kararı verilmişti. Salgını durduramayan ülke, bir ay sonra 3 milyondan fazla kümes hayvanını öldürmek zorunda kalmıştı. Hindistan’da geçen günlerde bin 700 göçmen kuşun ölü bulunmasının ardından yapılan analiz, bunun sebebinin kuş gribi olduğunu göstermişti.

 

Independent Türkçe, New York Post, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU