Amerika kıtasının en eski şehri işgal altında: Arkeologlar ölüm tehditleri alıyor

"Sonra bir uyarı olarak köpeğimizi öldürdüler. Onu zehirlediler, sanki size de bu olacak, bakın, diyorlardı"

Caral arkeolojik kompleksindeki Huanca monoliti (AFP)

Amerika’daki en eski şehrin kalıntıları, gecekondu işgali altında. Gecekonducular, 5 bin yıllık medeniyeti keşfeden ünlü Perulu arkeolog Ruth Shady'ye ölüm tehditlerinde bulunuyor.

Peru’da Kovid-19 salgını zirve yapmışken, arkeolojik sit alanında çalışanlar, telefonlarından tehdit içerikli mesajlar ve çağrılar almaya başladı. Tehditler Caral arkeolojik bölgesinin işgal edildiğine dair ihbarların polise ve savcıya ulaşmasının ardından geldi.

73 yaşındaki Shady, “Kazı alanıyla ilgilenen avukatı aradılar ve beni korumaya devam ederse onu da benimle birlikte öldüreceklerini ve yerin 5 metre altına gömeceklerini söylediler” diye konuştu.

Sonra bir uyarı olarak köpeğimizi öldürdüler. Onu zehirlediler, sanki size de bu olacak, bakın, diyorlardı.

Öte yandan bu, Shady’nin tehdit edildiği veya saldırıya uğradığı ilk olay değil. Arkeolog, 2003’te, UNESC’nun dünya miras listesinde yer alan, 626 hektarlık arkeoloji kompleksine düzenlenen saldırıda göğsünden vurulmuştu.

Antik şehrin pandemi sırasında 9 kez işgal edilmesinin ardından Shady ve ekibi, yetkililerden defalarca yardım istemişti. Shady, hislerini şöyle paylaştı:

Mirasımızın korunmasını görev edinmiş yetkili bir merci yokmuş gibi hissediyorum. Bu büyük bir endişe kaynağı.

Temmuz ayında, ağır makinelerle alanı işgal eden gecekondular, kerpiç duvarları yıkmış ve polis tarafından durdurulmadan öne eski seramiklerle birlikte mumyaların bulunduğu tahrip etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian’ın haberine göre Shady'nin çabaları sonucunda, bir polis arabası arkeolojik alanda gece gündüz devriye gezmeye başladı ancak işgalcileri cezalandırmak veya alandan çıkarmak için hiçbir şey yapılmadı.

Gecekonducuların tek bir geniş aileye mensup oldukları düşünülüyor. Aile söz konusu toprakların kendilerine 1970'lerde yapılan toprak reformu sırasında verildiğini iddia ediyor.

Shady ise bu iddiayı reddediyor:

Tek bir tapuları yok. Arazinin sahibi Peru devletidir.


Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU