Nebi Musa Makamı Külliyesi'ndeki olaylı partinin ardından Filistinli kadın DJ gözaltına alındı

CNN'e konuşan baba Abdulhadi, "kızının iddia edildiği gibi camide müzik çalmadığını ve Filistin Yönetimi tarafından günah keçisi ilan edildiğini" söyledi

Sema Abdulhadi'nin düzenlediği parti infiale yol açtı (AFP)

Batı Şeria'da büyük tepki çeken partinin Filistinli kadın DJ'i Sema Abdulhadi gözaltına alındı.

CNN televizyonu, Nebi Musa Makamı Külliyesi'nde cumartesi günü gerçekleştiği belirtilen partinin ardından Filistin Yönetimi'ne bağlı güvenlik kuvvetlerinin Abdulhadi'yle birlikte birkaç kişiyi gözaltına aldığını ve DJ'in 15 gün gözaltında kalacağını aktardı.

Eğlenceye dair sosyal medyada yayılan videolar Filistinlileri öfkelendirmişti. Bu görüntülerin yanı sıra kutsal bir mekanda partiye katılan bazı kişilerin alkol ve uyuşturucu aldığına dair söylentilerin duyulması yüzlerce kişinin partiyi dağıtmak için yerleşkeye hareket etmesiyle sonuçlanmıştı.

Öfkeli birçok kişi Filistin Yönetimi'ne böyle bir eğlenceye nasıl müsaade ettiklerini sorarak tepki göstermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayla ilgili açıklama yapan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise bir soruşturmanın yürütüldüğünü ve böyle bir etkinlikten sorumlu kişilerin adaletin karşısına çıkarılacağını söylemişti.

30 yaşındaki Abdulhadi'nin avukatı Hadi Meşal, CNN'e verdiği röportajda, müvekkilinin, Filistin Ceza Kanunu'nda bir dine ya da belli bir gruba hakaret niyetiyle kutsal mekanlara veya sembollere saygısızlık edilmesine ceza öngören 275. Madde'yi ihlal etmekle suçlandığını belirtti.

Meşal, "Abdulhadi bu maddeyi ihlal ediyor mu? Size tek söyleyebileceğim şu ki bunun nasıl olduğunu anlamıyorum. Ancak soruşturma henüz bitmedi. Birkaç gün içinde nihayete ermesini umuyoruz" diye konuştu.

DJ'in babası Saad Abdulhadi ise CNN'e yaptığı açıklamada, kızının gözaltına alınmasından son derece rahatsız olduğunu ifade ederek, partinin söz konusu yerleşkenin başka bir alanında gerçekleştiğini ve kızının kutsal bir mekana hakaret etmediğini söyledi.

Baba Abdulhadi, "İnsanların alkol ya da uyuşturucu aldığı yalan. Kızımın camide tekno müzik çaldığı da doğru değil. Aslında kimse camiye girmedi. Her şey ziyaretçilerin alışverişe geldiği ve misafirhanede kaldığı çarşı bölgesinde yapıldı" dedi.

Kızının halkın partiye gösterdiği tepkiler nedeniyle kendi utancını gizlemek isteyen Filistin Yönetimi tarafından bilerek seçildiğini savunan Abdulhadi, "Anlaşılan o ki Filistin Yönetimi sokağın öfkesini nasıl kontrol altında tutacağını bilmiyordu. Haliyle Sema da sokaktaki insanların hata olarak gördüğü bir meselede günah keçisi yapıldı" diye ekledi.

"Yönetimden izin almıştı"

Sema'nın Paris merkezli bir prodüksiyon şirketi tarafından Filistinlilere ait bazı tarihi yerlerde sahne almak üzere görevlendirildiğini kaydeden Abdulhadi, kızının bahsi geçen etkinlik için de Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'ndan izin almış olduğunu ifade etti.

Diğer taraftan AFP'ye konuşan İnsan Haklarından Sorumlu Filistin Otoritesi Başkanı Ammar Duveyk de Abdulhadi'nin bu etkinlik için yönetimden izin aldığını söyledi. Filistin Yönetimi'ne bağlı kuruluşun başkanı, "Serbest kalması için bugün başvuruda bulunduk. Tutuklanması mantık dışı. Abdulhadi'nin izni vardı. Nebi Musa yalnızca dini değil turistik de bir yer. Eğer elektronik müzik uygun görülmüyorsa bakanlık da böyle bir yetki vermemeliydi" diye konuştu. 
 

 


Hz. Musa'nın kabrinin bulunduğuna inanılan ve içerisinde bir caminin de yer aldığı Nebi Musa Makamı Külliyesi'nde müzikli eğlence düzenlenmesine tepki gösteren Filistinlilerle partiye katılanlar arasında gerginlik yaşanmıştı.

Söz konusu eğlenceye tepkiler hızla artarken, Filistin Yönetimi konunun soruşturulması için komisyon kurulduğunu duyurmuştu. Ayrıca Filistinli grupların çağrısı üzerine çok sayıda kişi olayın yaşandığı gün ikindi namazını Nebi Musa Makamı Külliyesi içinde yer alan camide kılmıştı.

Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethetmesinin ardından başlatılan bir gelenekle Hz. Musa'nın makamı olarak kabul edilen bu bölgede çeşitli etkinlikler düzenlenmeye başlanmıştı.

Memluk Sultanı Baybars tarafından da 1268-1269 döneminde Hz. Musa'nın kabri olduğuna inanılan mezar üzerine türbe ve cami yaptırılmıştı.

Nebi Musa Makamı, geçen asırlar boyunca çeşitli dönemlerdeki eklemelerle içinde türbe, han ve diğer müştemilatların bulunduğu büyük bir külliye olma özelliğini taşıyor.


Independent Türkçe, CNN, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU