Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin kendisini yok etmiş uygarlıklarla dolu olduğunu iddia etti

Araştırmacılar, galaksideki medeniyetlerin zirveye çıktığı 5 milyar yıl önce yaşamakta olan uygarlıkların çoğunun, muhtemelen kendini yok ettiğini ifade ediyor

Bilim insanları Samanyolu Galaksisi'nde yaşamın sıklıkla ortaya çıktığı varsayımından yola çıkıyor (Avrupa Güney Gözlemevi)

Yeni bir araştırmaya göre Samanyolu Galaksisi'nde yaşamış uygarlıkların çoğu kendini çoktan öldürdü.

Hakem onayından geçmeyi bekleyen ve 14 Aralık'ta arXiv'de yayımlanan araştırmada bilim insanları, Samanyolu'ndaki zeki yaşamın ortaya çıkışını ve ölümünü haritalandırmak için istatistiksel modellemelere başvurdu.

Elde edilen sonuçlar, radyo astronomu Frank Drake'in 1961'de yazdığı ünlü bir denklemin daha kesin biçimde güncellenmiş haline denk geliyor. Fizikçi Carl Sagan'ın "Cosmos" dizisinde popülerleştirdiği Drake denklemi, Samanyolu galaksisi içerisindeki akıllı medeniyetin sayısını hesaplamak için kullanılıyor ve bir dizi gizemli değişkene dayanıyor. Bunlar arasında evrendeki gezegenlerin yaygınlığı gibi değişkenler yer alıyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden üç fizikçinin yazdığı yeni makaleyse çok daha pratik. Samanyolu'nda yaşamın en çok nerede ve ne zaman meydana geleceğini hesaplayan fizikçiler, makalede yaşamın yaygınlığını etkileyen en önemli faktörü tanımlıyor: Zeki uygarlıkların kendi kendini yok etme eğilimi.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki Jet İtki Laboratuvarı'ndan astrofizikçi Jonathan H. Jiang, "Carl Sagan'ın zamanından bu yana çok sayıda araştırma yapıldı" dedi ve ekledi:

Özellikle Hubble Uzay Teleskobu ve Kepler Uzay Teleskobu sayesinde Samanyolu galaksisinde yıldız ve ötegezegen oluşumuyla süpernova patlamalarının meydana gelme oranına dair çok fazla bilgiye sahibiz. Aslında (ünlü 'Cosmos' zamanında bilinmeyen) bazı rakamları artık biliyoruz.

Livescience'ın aktardığına göre makalenin yazarları, zeki yaşamın gelişimini etkilediği varsayılan bir dizi faktörü hesapladı. Bunlar arasında Dünya gibi gezegenlere ev sahipliği yapan Güneş benzeri yıldızların yaygınlığı, ölümcül süpernovaların sıklığı ve ileri uygarlıkların kendilerini yok etme olasılıkları gibi değişkenler yer aldı.

Samanyolu'nun zaman içindeki evrimini bu faktörleri göz önüne alarak modelleyen fizikçiler, yaşamın ortaya çıkma olasılığının, galaktik merkezden yaklaşık 13 bin ışıkyılı uzakta ve galaksi oluştuktan 8 milyar yıl sonra zirveye çıktığını saptadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karşılaştırmak gerekirse Dünya, galaktik merkezden yaklaşık 25 bin ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve insan uygarlığı, Samanyolu'nun oluşumundan yaklaşık 13,5 milyar yıl sonra ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre bu, galaktik coğrafya açısından bir sınır uygarlığı olduğumuz ve görece geç ortaya çıktığımız anlamına geliyor. Ancak, yaşamın sıklıkla ortaya çıktığı ve sonunda zeki hale geldiği varsayılırsa galakside muhtemelen insan uygarlığından başka medeniyetler de bulunuyor. Zira Güneş benzeri yıldızlar epey yaygın ve bunların çoğu galaktik merkezin 13 bin ışık yılı çeperinde kümeleniyor.

Öte yandan araştırmacılar, galaksinin uygarlık zirvesine çıktığı yaklaşık 5 milyar yıl önce yaşamakta olan uygarlıkların çoğunun, muhtemelen kendini yok ettiğini ifade ediyor. Zira akıllı yaşamın uzun zaman ölçeklerinde kendini ortadan kaldırma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. O yüzden de bugün galakside hala varlığını sürdüren Dünya dışı uygarlıklar, tıpkı insanlar gibi genç olmalı.

Medeniyetlerin ne sıklıkla kendilerini yok ettiği makaledeki en belirsiz konulardan biri. Ancak belirli bir medeniyetin herhangi bir yüzyılda kendini yok etme olasılığı bile Samanyolu uygarlıklarının büyük çoğunluğunun çoktan öldüğü anlamına geliyor. Uygarlıkların kendilerini yok etme nedenleri arasında ise nükleer katliam veya iklim değişikliği gibi değişkenlerin yer aldığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU