Koronavirüs aşısı yaptırmayacağını söyleyen Bolsonaro: Timsaha dönüşürseniz ben karışmam

Brezilyalı lider, Pfizer'a yasal dokunulmazlık verilmesini eleştirdi

Zaman zaman garip açıklamalarıyla gündeme gelen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, bu sefer de koronavirüs aşısına karşı konuştu. 

65 yaşındaki Bolsonaro, perşembe günü Porto Seguro'da halka seslenirken, Birleşik Krallık gibi hükümetlerin ilaç devi Pfizer'a yasal dokunulmazlık vermesine atıfla şu ifadeleri kullandı:

Pfizer'ın sözleşmesi çok açık: 'Herhangi bir yan etkiden sorumlu değiliz.'
Eğer bir maym... eğer bir timsaha dönüşürseniz, bu sizin sorununuz.

Brezilya'nın UOL sitesine göre Bolsonaro, aşının olası yan etkileri arasında erkeklerin ince sesle konuşmasının ve kadınların sakallarının çıkmasının da olabileceğini belirterek bu durumlarda bile Pfizer'ın yasal olarak sorumlu tutulamayacağını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci Samuel Pancher'in paylaştığı kesit, sosyal medyada viral oldu.

İlk önce Birleşik Krallık, ardından da ABD, bu aşıya acil durumda kullanım izni vermişti. Birleşik Krallık hükümetinin, ilaç devini olası davalara karşı koruyan yasal bir güvence vermesi dikkat çekmişti. 

Ay başında Brezilya, Pfizer'la 70 milyon dozluk anlaşmayı masaya yatırmış ancak Reuters, ilaç devinden acil durum kullanım izni için çok fazla detay istendiği için uzlaşma sağlanamadığını bildirmişti.

"Koronavirüs aşısı yaptırmayacağım"

Aşıyı kendisinin de yaptırmayacağını söyleyen Bolsonaro, eleştirilere hastalığı atlatarak gerekli antikorlara sahip olduğunu öne sürerek cevap verdi ancak koronavirüsü atlatanların tekrar aynı virüsü kapmayacağı bilimsel olarak kanıtlanmış değil.

Brezilyalı lider, daha önce de hiçbir Brezilyalının koronavirüs aşısı olmaya zorlanmayacağını ifade etmişti.  

Temmuz ayında koronavirüsün pençesine düşen Bolsonaro, hastalığı hafif semptomlarla atlattığını duyurmuştu. 

210 milyon aşkın kişinin yaşadığı Brezilya'da 7 milyon 110 bini aşkın vaka bildirilirken Kovid-19 yaklaşık 185 bin kişinin ölüm sebebi olarak kayıtlara geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, pandemi dünyada 1 milyon 665 binden fazla kişinin canını aldı.


Independent Türkçe, News18, UOL

DAHA FAZLA HABER OKU