Van Gogh ve Monet gibi ressamların tablolarına çevreci dokunuş

Ünlü ressamların tabloları dijital ortamda geleceğe gitti

Vincent van Gogh'un tablosu çevreci şekilde "güncellendi" (Fotoğraflar: Made in Shoreditch Magazine)

Sosyal medyadaki sanatsal çalışmalarıyla tanınan Reuben Dangoor, 19. ve 20. yüzyıldan ünlü ressamların deniz ve denizcilikle ilgili tablolarını çevreci bir dokunuşla dijital ortamda yeniledi.

Dangoor, sergiyi denizcilik taşıma şirketlerine danışmanlık sağlayan Lloyd's Register Group'un Karbonsuzlaştırma Ağı (Decarbonization Hub) isimli ekoloji dostu projesinin açılışı için tasarladı.

Denizcilik endüstrisini karbon salımını sıfıra indirecek çevreci ve sürdürülebilir teknolojilerle geliştirmek için yola çıkan proje, küresel ölçekte bu alanda katkı sağlayabilecek liderleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Dönüştürülen tablolarda karbon salımı yapmayan gemiler, yenilenebilir enerji altyapıları ve çevreci denizcilik teknolojileri yer aldı.

Dangoor'un dijital olarak yeniden resmettiği tablolardan biri, Britanyalı ressam JMW Turner'ın 1838 tarihli Dövüşen Temeraire (The Fighting Temeraire) çalışması.
 


Tablo 1798'de kullanılmaya başlanan Birleşik Krallık Donanması'na ait savaş gemisi HMS Temeraire'i konu ediniyor.

Dangoor'un çalışmasında tablodaki ağır hasar almış savaş gemisi, karbon salımı yapan modern tankerlerle değiştirilmiş.

Tanker, Lloyd's Register'ın küresel olarak kullanılmasını planladığı elektrikli hibrit bir gemi tarafından çekiliyor.

Diğer eserse Fransız ressam Claude Monet'nin 1873'te tamamladığı Rouen Sen Nehri'ndeki Gemiler (Ships on the Seine at Rouen) isimli tablosu.
 


Monet'nin tablosunda Fransa'nın Rouen şehrindeki Sen Nehri'nden geçen yolcu ve taşıma gemileri, Dangoor'un dijital yeni çizimlerinde karbon salımıyla çevreye zarar vermeyen deniz otobüsleriyle yer değiştirdi.

Vincent van Gogh'un Saintes-Maries-de-la-Mer'de Deniz (The Sea at Saintes-Maries-de-la-Mer) isimli tablosundaki yelkenli ve kürekli gemiler, halihazırda düşük karbon salımıyla çevreye fazla zarar vermiyor.
 


Dangoor, Fransa'nın güneyindeki Camargue'ın başkenti Saintes-Maries-de-la-Mer'deki gemilerin resmedildiği tablonun arkaplanına rüzgar türbinleri ekleyerek sürdürülebilir kaynaklara yönelen çevreci denizcilik projelerine dikkat çekti.

Çinli ressam Tingqua’nın Hong Kong Manzarası (View of Hong Kong) isimli tablosu da sergide yer aldı.
 


1845-1855 tarihleri arasında tamamlandığı düşünülen çalışmada, deniz ticaretinin Çin için arz ettiği önem tasvir ediliyor.

Instagram sanatçısı, 19. yüzyıldan kalma ticaret gemilerini 2030'a götürerek karbon salımı yapmayan, amonyak ve hidrojen gibi sürdürülebilir teknolojilerle çalışan çevreci taşıtlara dönüştürdü.

Benzer bir değişim Britanyalı ressam Edward Seago'nun Kıyı Manzarası (Harbour Scene) tablosunda da yapıldı.
 


Hong Kong kıyısındaki aşırma yelkenli gemilerin resmedildiği çalışmadaki taşıtlar, güneş enerjisiyle çalışan büyük yük gemilerine dönüştürüldü.  

Londra'daki Carlton House Terrace'da bulunan sergi, internet üzerinden gezilebiliyor

 

 

Independent Türkçe, Euronews

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU