Cyberpunk 2077, AAA oyunlarının sürdürülemeyecek ölçüde büyüdüğünü gösteriyor

CD Projekt Red'in görsel açıdan büyüleyici bilimkurgusu tek fail olmaktan uzak, ancak giderek daha büyük ve daha iyi oyun arayışının beraberinde getirdiği bir bedel var

Cyberpunk 2077, teknolojinin yönlendirdiği distopik bir gelecekte kurulmuş, devasa ve sürükleyici bir açık dünyaya sahip (CD Projekt Red)

Dünya 2077'de nasıl görünecek? Kendi kısa vadeli geleceğimizin çetin ve sarp ufkunun ilerisini görmek çoğu zaman imkansız görünür. Yarım yüzyıldan daha uzun süre sonrasındaki hayatın bir imgesini oluşturmaya çalıştığınızdaysa her şey aman vermez bir sisin içinde kalıyor. Neredeyse dünya çapında hayranlık duyulan The Witcher 3'ün ardındaki Polonyalı stüdyo CD Projekt Red'in uzun süredir beklenen AAA oyunu (oyun endüstrisinde Hollywood’un gişe canavarı filmleri gibi çok yüksek bütçelere sahip filmler için kullanılan sınıflandırma -ed.n.) Cyberpunk 2077'de ise 2077 net ve çok ince ayrıntılarla tasavvur edilmiş.

Bilimkurgu alt türü Cyberpunk'ın çığır açan Blade Runner ve Kabuktaki Hayalet (Ghost in the Shell) filmleri gibi klasiklerinden epeyce yararlanan Cyberpunk 2077'nin gelecek tasavvuru kasvet ve şiddet dolu. Bizimki gibi bir dünya, yalnızca daha çiğ ve daha az insani: Varoluşun kablolar, mikroçipler ve ateşli silahların iç karartıcı bir düğümü olduğu bir dünya. Oyun, dünyamızın sürdürülebilir olmadığını ısrarla vurguluyor. Burada söylediği doğru. Tabii ki ironik olan, Cyberpunk 2077'nin kendisinin de teknolojik bir kazanın ürünü, pek çok kişinin mevcut şeklinde sürdürülemeyeceğini söylediği bir endüstrinin en uç ara noktası olması.

Mayıs 2012'de duyurulan Cyberpunk, sonraki 8 yıl boyunca olağanüstü bir heyecanın keyfini yaşadı. Oyun dünyaları vaat etti: Sektör lideri grafiklere sahip devasa bir açık dünya oyunu; araç kullanmayı, birinci kişi aksiyonu ve gizli faaliyetleri içeren üst düzey bir oyun; derinlikli RPG diyalogları ve karakter sistemleri. Keanu Reeves'te hakiki Hollywood kumaşına sahip bir yıldızı, pazarlama kampanyası için mükemmel yüzü buldu. Oyunun çıkmasına günler kalmışken vaatlerini büyük ölçüde yerine getirdiği açık. The Independent'ın 4 yıldızlı incelemesinde de belirtildiği gibi Cyberpunk, "son teknolojiyi hassasiyete ve inceliğe tercih ediyor" ama göz dolduran açık dünya atmosferi, "tüm zamanların en iyi video oyunu kurguları arasında" değerlendirilmeyi hak ediyor.

Diğer yandan her boyuttan video oyununda, özellikle de bunun gibi devlerde yaygın olduğu üzere Cyberpunk bir dizi gecikmeyle karşı karşıya kaldı. İlk önce Nisan 2020 olarak planlanan çıkış tarihi iptal edildi. Sonra pandemiyle koşullar daha da kötüleşince eylül önce kasım, son olarak da aralık oldu. Böyle gecikmeler bazı oyunculardan kaçınılmaz olarak tepki görse de aynı zamanda sıradan ve bu boyuttaki bir projenin beraberinde gelen ciddi lojistik zorluk göz önüne alındığında tamamıyla anlaşılabilir.

Cyberpunk'ın hikayesinin peşini bırakmayan sorunlardan biri de, oyun endüstrisinde uzayan fazla mesai sürelerini tarif etmek için kullanılan "crunch" kavramı oldu. Cyberpunk ya da Red Dead Redemption ya da bu seneki The Last of Us, Part II gibi AAA oyunlarında geliştiriciler, ürünün çıkışa hazır olmasını saplamak için vahşi fazla mesai koşullarında çalışıyor. Bu süre çoğu zaman haftaları, hatta ayları buluyor. Oyunların çıkışını ertelemek sorunun çözümü gibi gelebilir ama pratikte ertelemeler geliştiricilerin crunch'la geçirdiği süreyi yalnızca uzatıyor.
 

newFile-6.jpg

Cyberpunk 2077, çok sayıda karakter ve macera içeriyor (CD Projekt Red)


Bloomberg, "daha önce fazla mesai zorlaması olmayacağı sözünden dönerek" çalışanların zorla haftada 6 gün çalıştırıldığını yazdığı eylüldeki haberinde CD Projekt Red'in crunch kullanımına şiddetle karşı çıkmıştı. Bir CD Projekt Red çalışanın beyanından ve çalışanlara gönderilen bir e-postadan bahsedilen haberde, bazı geliştiricilerin bir yılı aşkın süredir geceleri ve hafta sonları fazla mesai yaparak çalıştığı da iddia edildi. E-postada stüdyonun yöneticisi Adam Badowski'nin fazla mesaiye zorlama kararının "geçmişte ikna olduğu düşünceyle taban tabana ters olduğunu, crunch'ın hiçbir zaman cevap olmaması gerektiğini" yazdığı belirtildi.

Cyberpunk haftalar önce tamamlandı, geriye arıza ve bozuklukların saptanması ve düzeltilmesiyle ilgili önemli işler kaldı. Bu boyuttaki bir oyunda bu çok büyük bir görev. Kalite Kontrol bölümünün başındaki Lukasz Babiel'ın oyunu en zor seviyede 175 saatten fazla oynadığını ve bitiremediğini açıklaması kasımda manşetlere taşınmıştı. Tabii her taşın altına bakmakla ilgilenmeyenler oyunu daha kısa sürede bitirecektir ama bu açıklama yine de oyunun ne denli devasa olduğuna dair bir ipucu veriyor. Oyunun büyük bölümünün geçtiği kentsel çevre olan Night City, geniş kapsamlı oyuncu yaratıcılığına olanak sağlayan devasa bir etkileşim alanı ve maceralar, yan maceralar, toplanabilir nesneler ve çeşitli olaylarla dolu. Sektörün en yetenekli çalışanlarıyla bile böyle bir oyunu hayata geçirmek için gereken iş yükünün tamamı muazzam boyutta.
 

newFile-7.jpg

Yol testi yapıldı: Oyun, arıza ve bozuklukların saptanması ve giderilmesiyle ilgili muazzam ve devam eden bir çalışma gerektirdi (CD Projekt Red)


Crunch temelde çalışma pratiklerinde görülen bir sorun olsa da video oyunu tüketim kültürünün de köklerinde yer alıyor. AAA oyunlarının teknik açıdan giderek daha yüksek doruklara ulaşması, öncüllerini hem grafik performansta hem de boyut açısından geride bırakması bekleniyor. Sinema dünyasında karşılaştırma yapılacak bazı örnekler var. Aynı şekilde Avengers: Endgame gibi üç saatlik incelikli CGI filmleri de kendilerini tamamen verdiğiniz para karşılığında daha tüketilebilir bir ürün vaadiyle tanıtıyor gibi görünüyor. Öte yandan doğal olarak daha büyük ve giderek daha gelişkin tasarımlara sahip oyunlara yönelik bu gayret, ürünü her katılımcı için daha masraflı yapıyor. Yeni PS5 oyunlarının fiyatlarının 69 sterlini (yaklaşık 720 TL) bulacağı ilk açıklandığında insanlar isyan etmişti ama ne bekliyorlardı ki?

En büyük oyunların çıkış süresi belki zamanla kısalır veya sevilen bağımsız oyun Life is Strange gibi bazı oyunların halihazırda yaptığı gibi bölümler halinde çıkarlar. Geçen 10 yılda canlı hizmet olarak oyunlar, video oyunlarının para getirebileceği yolları genişletti; belki de oyunculara tamamen hazır sunulan dev yapımlara yönelik beklenti tarihe karışacak. Aksi takdirde durum kötüleşecek ve oyunlar giderek daha uzun, daha iyi görünümlü ve daha az insani hale gelecek. Şimdilik Cyberpunk 2077, endüstrinin değişim çığlığının parıltılı ve sanatkârane bir anımsatıcısı.

Cyberpunk 2077 PS4, Xbox One, Stadia ve PC için 10 Aralık'ta piyasaya çıktı


 

independent.co.uk/arts-entertainment/games

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU