Çin, hava değiştirme programını genişletiyor: Hindistan'dan daha büyük bir alanı kapsayacak

Programın doğa felaketlerinden yangınlara kadar birçok konuda çözüm sunacağı düşünülüyor

Ülke 2012-2017 arasında çeşitli hava değiştirme teknolojilerine 1,34 milyar dolar yatırım yapmıştı (AFP)

Çin, hava değiştirme teknolojilerini 5.5 milyon kilometrekarelik alanı kapsayacak şekilde genişleteceğini açıkladı. Bu da yaklaşık olarak Hindistan'ın yüzölçümünün bir buçuk katına denk geliyor.

Devlet konseyinin açıklamasında bilimsel araştırma ve önemli teknolojik ilerlemeler sayesinde 2025'e kadar hava değiştirme programının bir üst seviyeye taşınacağı belirtildi. 

Ülkenin programına göre 5 yıl içinde 5.5 milyon kilometrekarelik alana yapay yağmur ya da kar yağdırılacak.

Ayrıca 580 bin kilometrekarelik alanınsa dolu engelleme teknolojileriyle sel ve fırtına gibi doğa olaylarından korunacağı ifade edildi.

Açıklamada, geliştirilen hava değiştirme programıyla doğa felaketlerinden korunma, tarımsal üretim, orman ve çalılık alanlarda yangına hızlı müdahale, kuraklık ve aşırı yükseklikteki sıcaklarla ilgili çözümler üretileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin, tarım arazilerini korumak ve önemli organizasyonlarda hava durumunun iyi olmasını sağlamak için bu teknolojinin üretimi ve geliştirilmesi üzerinde uzun süredir çalışıyor.

Örneğin, 2008 Pekin Olimpiyatları öncesinde olası bir yağmur ve sisi önlemek amacıyla "bulut tohumlama" olarak adlandırılan teknoloji kullanmıştı.

Bu yöntem, bulutlardan düşen yağış miktarı veya türünü değiştirmek için havaya çeşitli maddeler yayarak bulut içindeki mikrofiziksel süreçlere müdahale edilmesi prensibi üzerine kurulu.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'ya göre 2019'da da hava değiştirme teknolojisi sayesinde, önemli tarım arazilerinin bulunduğu Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde doluların oluşturabileceği zarar yüzde 70 oranında azaltılmıştı.



Independent Türkçe, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU