KKTC’de hükümeti kuramayan Saner mührü iade etti, Tatar ‘üzgünüm’ dedi

KKTC’de yılbaşından önce bütçenin hazırlanması gerekirken hükümet krizi sürüyor

UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner, hükümet kurma görevini 7 Kasım'da almıştı / Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner, görevi iade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Saner'in hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanlığı makamında iade etmesinin ardından yaptığı konuşmada üzgün olduğunu ifade ederek, hükümetin en kısa sürede kurulması yönünde bir beklentinin olduğunu söyledi.

Tatar, "Meclis ve milletvekilleri halka hizmet için vardır. Bana göre, şu anda bir hükümet kurulabilmesi için bir zemin vardı. Neden kurulamadığının değerlendirmesini herkes bilahare yapacaktır" dedi.

Bütçenin yılbaşından önce geçmesi gerekiyor

KKTC Cumhuriyet Meclisinde bütçenin görüşülmesi gerektiğini kaydeden Tatar, yılbaşından evvel bütçenin Meclis'ten geçmesi gerektiğini ifade etti.

Tatar, bugün bir değerlendirme yapacağını ve sürecin nasıl yürütüleceği konusunda karar vereceğini belirtti.

Saner de Meclis'te temsil edilen tüm partilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ancak herhangi bir çoğunluğa ulaşacak sayıyı bulamadıkları için görevi iade ettiklerini söyledi.

Ülkenin acil bir hükümete ihtiyacı bulunduğunun ortada olduğuna dikkati çeken Saner, Kıbrıs Türk demokrasisinin önünü açmanın en zaruri görevleri olduğunu vurguladı.

Saner, UBP olarak ne zaman ihtiyaç duyulursa göreve hazır olduklarını kaydetti.

 Cumhurbaşkanı Tatar'ın, yeni hükümet kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman'a vermesi bekleniyor.

Saner, görevi 7 Kasım'da almıştı

Cumhurbaşkanı Tatar, 7 Kasım'da hükümeti kurma görevini Saner'e vermişti. 

KKTC'nin 36. hükümetini kurma görevini alan Saner'in Anayasa gereği 15 gün içinde hükümeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyordu. 

Saner, 7 Kasım'dan bu yana KKTC Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen CTP, Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) temsilcileriyle yeni bir hükümet kurmak için temaslarda bulunmuş ancak bir sonuca varamamıştı.

KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisinde sandalye dağılımı

Ulusal Birlik Partisi  Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar’ın 18 Ekim’de yapılan seçimde Cumhurbaşkanı seçilmesi ile KKTC Cumhuriyet Meclisinde 50 olan milletvekili sayısı 49’a düştü.

Meclis’teki 49 milletvekilinin partilere göre dağılımı ise şöyle:

Ulusal Birlik Partisi (UBP): 20

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): 12

Halkçı Parti (HP) : 9

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): 3

Demokrat Parti (DP): 3

Yeniden Doğuş Partisi ( YDP): 2

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU