İsrail, İkinci İntifada'dan bu yana 3 bini aşkın Filistinli çocuğu öldürdü

Verilere göre bu yılın ilk 6 ayında 304 çocuk tutuklandı, içlerinden 155'i halen cezaevinde bulunuyor

İsrail kuvvetlerinin her yıl yüzlerce Filistinli çocuğu gözaltına aldığı belirtiliyor (AFP)

Filistin Enformasyon Bakanlığı, İsrail ordusunun Filistinli çocukları kasıtlı olarak hedef aldığına işaret ederek, İkinci İntifada'dan bugüne gelinceye kadar 3 binden fazla çocuğun İsrail askerlerinin elinde hayatını kaybettiğini belirtti.

Bakanlık perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı 28 Eylül 2000'de başlatılan ve 8 Şubat 2005'te son eren İkinci İntifada'dan Ekim 2019'a kadar geçen süre zarfında 3 bin 97 Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, on binlerce çocuğun da yaralandığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Press TV'nin haberine göre söz konusu açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü Aralık 2017'de resmen "İsrail'in başkenti olarak" tanımasının yol açtığı gerilimden bu yana 123 Filistinli çocuğun öldürüldüğü, çok daha fazlasının da yaralandığı ifade edildi.

Enformasyon Bakanlığı, İsrail'in askeri saldırılarının bir sonucu olarak bu yılın başından beri, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 çocuğun öldürüldüğünü ve Gazze Şeridi'nin kuşatıldığını vurguladı.

Filistinli Mahkumlar Derneği ve Filistinli Mahkumlar İşleri Dairesi'nin paylaştığı istatistiklere göre de İsrailli güçlerin bu yıl başından haziran sonlarına kadar 304 çocuğu tutukladığı ve şu an İsrail cezaevlerinde tutulan çocuk sayısının 155 olduğu bildirildi.

Filistinli Mahkumlar Toplumu (PPS) ise 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle yayımladığı bir açıklamada, 2015'ten bu yana 7 binden fazla çocuğun İsrailli yetkililer tarafından gözaltına alındığını, içlerinden bazılarının 10 yıldan müebbet hapse varıncaya kadar çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığını duyurmuştu. Kuruluş gözaltına alınan bu çocukların çoğunun Kudüs'ün işgal altındaki bölgelerinde yaşanan ailelerden olduğunu belirtmişti.

PPS ayrıca, BM organı UNICEF başta olmak üzere uluslararası insan hakları kurumlarını Filistin çocukları korumak için ciddi adımlar atmaya çağırarak bu kuruluşlardan İsrailli yetkilileri çocuk mahkumların korunmasına dair anlaşmalara uymaya zorlamasını istemişti.
 


"Askeri sistemde yargılanan tek çocuklar"

Öte yandan Save the Children kuruluşu ekim ayında yayımladığı raporda, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli çocukların dayak, çıplak arama ve psikolojik taciz gibi insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını ve sorgu sırasında avukat desteğinden mahrum bırakıldığını ortaya koymuştu.

Son 10 yılda Batı Şeria genelinde gözaltına alınan 470'ten fazla çocukla görüşen kuruluş, bu çocukların çoğunun evlerinden gece yarısı ve gözleri bağlı halde alındıklarını, ellerinin canlarını yakacak şekilde arkadan bağlandığını bildirmişti.

Yardım kuruluşu hazırladığı raporda, İsrail'in her yıl yüzlerce Filistinli çocuğu gözaltına aldığını kaydederek, "Sivil yerine askeri bir adalet sistemi aracılığıyla sistematik olarak yargılanan dünyadaki tek çocuklar onlar. En çok yöneltilen suçlamaysa, 20 yıla kadar hapis cezası getiren taş atmak" ifadesini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Press TV

DAHA FAZLA HABER OKU