TRT "dokunulmazlığı": TBMM'de verilen soru önergelerinin hiçbirine yanıt verilmedi

Muhalefetin TRT ile ilgili verdiği soru önergelerinin hiçbirine yanıt gelmiyor. Son 1 yıl içinde süresi içinde cevaplanan hiçbir önerge yok

Altyazı hataları, personeline yönelik uygulanan hukuksuz sürgün iddiaları, kadrolaşma, dizi setlerinde yaşananlar, Mehmet Akif Ersoy'a yönelik yapılan "mason" benzetmesi ve liyakat tartışmaları ve dahası…

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), son dönemde sürekli tartışmaların odağı haline geldi. 

Bütün bunların yanında, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan muhalefet partileri son 1 yıl içinde TRT hakkında verdiği hiçbir soru önergesine yanıt alamadı.

Mehmet Akif'e mason yakıştırması

Son verilen soru önergesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen'e ait.

Henüz gündemde olan bu önergede, Payitaht Abdülhamid dizisindeki bir sahneden bahseden Antmen, ''İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, maskeli bir komplo grubunun üyesi olarak canlandırılmış, mason olduğu imasında bulunulmuştur'' dedi ve ekledi:

TRT, halkın vergileri sayesinde çalışan bir devlet kurumudur. Bu halkın ortak ve milli değeri İstiklal Marşımızın şairine, devletin kanalı TRT'de hakaret edilmesi bir hata ya da tesadüf olarak açıklanmayacak bir durumdur. TRT'de toplumun çok önemli bir değerine hakaret edilmesi, milletin parasıyla millete hakaret etmek demektir.

Bu soru önergesinde TRT'nin hangi cesaretle Mehmet Akif Ersoy'a "komplocu" ve "mason" dediği, bunun sorumlularının kimler olduğu, bu bölümü kimlerin inceleyip onayladığı, diziye toplamda ne kadar para ödendiği, ödemelerin Türk lirası mı yoksa döviz mi olduğu gibi sorular yer aldı.

Önergelere yanıt yok

Bu soru önergesine herhangi bir cevap gelirse sürpriz olacak.

Çünkü özellikle son 1 yıldır soru önergelerinin hiçbirine yanıt gelmedi ya da süre geçtikten sonra yanıt verildi.

Henüz bir cevap alınamayan soru önergesi de "Uyanış: Büyük Selçuklu" dizisiyle ilgili. 

İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgül Süslü imzasıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için verilen önergede bu dizide çalışan dekor işçilerinin insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı, işçilerin birçok yasal hakkından mahrum bırakıldığı iddiaları yer aldı. 

TRT'de yayınlanan Stadyum programının sunucusu haftalık 34 bin TL ücret alıp almadığına yönelik soru önergesi de havada kaldı.

Kurum içi atamalar da soruldu

Bir diğer soru önergesi CHP'li Sezgin Tanrıkulu'na ait.

5 maddelik önergende sorulanlar arasında şu da vardı:

TRT'de yapım ve yayın elemanı, stüdyo ve film yapım elemanı kadrosunda bulunan ancak fiilen muhabir, prodüktör, montajcı, resim seçici, kameraman olarak çalışan toplamda kaç kişi vardır. Bahse konu kişiler için kurum içi atama sınavı yapılması hususunda başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?

Şubat ayında verilen bir önergede, TRT'nin toplam personel sayısı, personelin illere göre dağılımı ve 2016-2020 arasında TRT'ye kaç personel alındığı soruldu.

Bu önergeye yaklaşık 9 ay sonra yani süresi geçtikten sonra yanıt verildi ama tek cümleyle: TRT'de 8 bin 801 personel çalışmaktadır.

Bir başka önergede ise şunlar yöneltildi:

2003 ila 2020 yıları arasında elektrik, bandrol ve diğer kesintilerden TRT'ye aktarılan toplam para tutarı ne kadardır?

''Güdümlü yayıncılık''

CHP Grup Başkanvekili Özür Özel, ''Kamu yayıncılığı yapmasını beklediğimiz TRT, idari ve mali açıdan özerk olmadığı için kendisinden beklenen tarafsız yayıncılık kurallarına uymamakta, iktidar partisinin güdümünde bir yayın çizgisi izlemektedir'' dedi.

Independent Türkçe'ye konuşan Özel, "Böyle bir yayın çizgisi izlemesi için TRT, kıdemli ve profesyonel ekibini uzun yıllardır peyderpey tasfiye etmekte, onun yerine iktidar partisi aidiyeti güçlü isimleri kuruma almaktadır" ifadelerini kullandı.
 
"TRT de adeta bir propaganda aygıtı gibi çalışmakta, kendisinden beklenen tarafsız kamu yayıncılığını yapamamaktadır" diyen Özel, şunları söyledi:

Bu hataların yapılmasını engellemenin yolu liyakata dayalı görevlendirmelerden geçmektedir. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının en çok zorlandığı konu başlığı, şeffaflık ve hesap verebilirliktir. Bu durum Meclis denetimine de yansımakta, TRT başta olmak üzere muhalefet milletvekillerinin soru önergelerine tatmin edici yanıtlar ya verilmemekte ya da zaten hiç yanıt verilmemektedir.

Hali hazırda KİT Komisyonu denetimine de tabi olmasına karşın iktidar partisi TRT'deki bu israfa varan harcamaların ve hataların hesabını vermekten imtina etmektedir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU