İnsanların 3’te birine yanlışlıkla alzaymır tanısı konmuş olabilir

Araştırmacıların yeni keşfettiği demans türü alzaymırla benzer belirtiler taşıyor. Bilim insanları yeni araştırmayı “Muhtemelen demans alanında son 5 yılda yayımlanmış en önemli buluş” diye tanımladı

Doktorlar bu yeni demans türünün 80 yaşın üzerindeki her 5 kişiden birinde görüldüğünü düşünüyor / Fotoğraf: The Independent

Doktorlar benzer semptomları nedeniyle şimdiye dek yanlışlıkla alzaymır olarak teşhis edilmiş olabilen yeni bir demans (bunama) türü tespit etti.

Milyonlarca yaşlı insan, alzaymırla benzer belirtileri bulunan bu yeni demans türünden muzdarip.

Late (yaşa bağlı limbik-erkenbaskın TDP-43 ensefalopatisi) diye tanımlanan hastalığa yönelik araştırma Brain adlı bilimsel yayının bu haftaki sayısında yer aldı.

Alzaymır tanısı konulan kişilerin 3’te biri aslında Late’den muzdarip olabilir. Late hastalığı alzaymıra göre beyni farklı şekilde etkiliyor. Her 2 hastalık aynı anda da görülebiliyor ve bu durum daha ciddi bilişsel geriliğe yol açabiliyor.

Bugüne kadarki yanlış tanılar demans hastalığına niçin şimdiye kadar bir tedavi bulunamayışının kısmen nedeni olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doktorlar Late’in 80 yaşın üzerindeki her 5 kişiden birini etkilediğini düşünüyor. Araştırmacılar hastalığın tedavisi ve önlenmesi için acilen daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

ABD merkezli Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nde alzaymır hastalığına ilişkin programın direktörlüğünü yapan Late çalıştayı eşbaşkanı Nina Silverberg, “Nihai hedef, hastalığı önlemek veya en azından sebeplerini ve semptomlarını tedavi etmek. Bunu yapabilmek için semptomlara neyin neden olduğunu anlamak zorundayız. Kimin ne şikayeti bulunduğuna yönelik bir sınıflama bize yardımcı olacaktır” dedi.

2 hastalık arasındaki en belirgin fark, beyinde biriken proteinin türü. Late’de bu TDP-43 proteiniyken, alzaymırın 2 tür proteini bulunuyor: tau ve amiloid beta.

Şu aşamada beyinde biriken proteinin türü sadece ölümden sonra yapılan otopside belirlenebiliyor. Ancak ileride yapılacak araştırmaların erken teşhisi mümkün kılacak biyogöstergeleri bulabileceğine dair umut var.

Londra Üniversitesi Akademisi’nden (UCL) Profesör Robert Howard, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, muhtemelen demans alanında son 5 yılda yayımlanmış en önemli makale” dedi.

Profesör Howard, “Alzaymıra yönelik üretilmiş ilaçlar denendiğinde Late karşısında bunların bir tesiri olmadığı anlaşılacaktır ve bu durumun katılımcıların gelecekteki denemelerde seçimi noktasında önemli etkileri bulunacaktır” diye konuştu.

Kapsamlı araştırma ve çeşitli klinik testlere rağmen demansın şu anda bir tedavisi yok.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU