Danışmanları yenilgiyi kabul etmesini önerirken Trump hile suçlamalarıyla Twitter'dan öfke kusmayı sürdürüyor

Başkan, tüm ülkede yenilgisinin kutlanmasına rağmen sonucu kabul etmeyi planladığına dair şu ana dek herhangi bir emare göstermiyor

Trump televizyonların Biden'ın kazandığı haberini verdiği 7 Kasım'da golf sahasından Beyaz Saray'a dönmüştü (AFP)

Donald Trump, yayın kuruluşlarının ve haber ajanslarının kendisinin başkanlık seçimlerinde yenildiğini ilan etmesinden bir gün sonra, zaferine mal olduğunu iddia ettiği, salıncak eyaletlerde sözde seçim sahtekarlığı ve müdahalesine karşı öfke kusmaya devam etti ve ABD'nin "seçim sorunları tarihinden" bahseden eski Temsilciler Meclisi Başkanı ve uzman Newt Gingrich'ten alıntı yaptı.

Trump, tweet'inde Gingrich'in şu sözlerini aktardı:

Bu kişilerin hırsız olduğuna inanıyoruz.

Büyük şehir makineleri yozlaşmış. Bu çalınmış bir seçimdi. Britanya'daki en iyi anket kuruluşu bu sabah bunun açıkça çalınmış bir seçim olduğunu, Biden'ın bu eyaletlerin bazılarında Obama'yı geride bıraktığını hayal etmenin imkansız olduğunu yazdı.

Önemli olan yerlerde, çalmaları gerekeni çaldılar.
 


Trump kampanyası, geç gelen oyların sayılmasıyla Joe Biden'ın oy oranını artırdığı Michigan ve Pensilvanya gibi eyaletlerde durumu tersine çevirebilecek herhangi bir oylama usulsüzlüğüne dair şimdiye kadar kesin bir kanıt sunmadı.

Trump, avukat ve akademisyen Jonathan Turley'den de geniş bir alıntıya yer verdi. Yasal süreçlere dair analizler yapan Turley bu alıntıda, Philadelphia ve Detroit'tekiler başta olmak üzere oy sayım merkezlerinde ve oy pusulası doğrulamasında uygunsuzluk iddialarını dile getiriyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla beraber Turley daha bir gün öncesinde, Trump kampanyasının sonuçlara meydan okumaya yönelik yasal çabasının "etkileyici olmadığını" yazmıştı.

Yayın kuruluşları cumartesi sabahı Biden'ın seçildiğini ve ABD genelinde coşkulu kutlamalar gerçekleştiğini duyururken, perşembe akşamı Beyaz Saray'da yaptığı ve geniş çapta kınanan konuşmasından bu yana neredeyse tamamen kamuoyundan uzak duran Trump ise bir golf sahasında bulunuyordu.

Bu sırada eski New York Belediye Başkanı Rudi Giuliani'nin başı çektiği Trump'ın hukuk ekibiyse, Biden'a giden birçok şehir ve eyaletteki oy sayımlarına karşı yasal meydan okuma serisine sürekli yenilerini ekleyerek, Trump'a verilen oyların uygunsuz şekilde bir köşeye atıldığı ve açıkça oy tahrifatı yapıldığı iddiaları dahil çeşitli ithamları yöneltiyordu.

Ancak ortaya koydukları çabalar, özellikle de Philadelphia'daki bir bahçe düzenleme dükkanının önünde basın toplantısı yapmaya dair alınan tuhaf kararın ardından karşı tarafın alay konusu haline geldi. Hukuki düzlemde verilen bu taarruz, sonuçlara meydan okuyacak veya neticeyi tersine çevirecek makul bir dayanak görmeyen muhafazakarlar ve Cumhuriyetçiler arasında da giderek artan bir şekilde açıkça reddediliyor.
 


Öte yandan Beyaz Saray'dan gelen haberler, Trump'ın yakın çevresinden bazı isimlerin, sonucu kabullenmeyi nasıl bir çerçeveye oturtacaklarını ve "kaybedenlere" duyduğu tiksintiyle tanınan bir başkandan böyle bir itirafı nasıl alabileceklerini tartıştığını gösteriyor.

Başkan'ın yakın zamanda yenilgiyi kabul edeceğine dair hiçbir emare görülmezken, Kamala Harris ve Joe Biden'ın kesin zafer konuşmasının ardından pazar sabahı attığı tweet'ler de şu ana kadar Trump'ın daha inatçı hale geldiğini gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU