Destekçileri umudunu kaybetmedi: "Trump hâlâ kazanabilir"

CNN muhabirleri, ABD'nin çeşitli bölgelerindeki Cumhuriyetçi Parti seçmenlerini dinledi

Biden'ın zaferinin açıklandığı gün Salem'de düzenlenen bir gösteride Trump destekçileri seçimleri kazanmak için dua etti (AP)

ABD'deki başkanlık seçimlerini takip eden AP haber ajansı, cumartesi günü Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden'ın kazandığını duyurunca New York, Washington ve Şikago gibi pek çok yerde başlatılan kutlamalar gece boyu sürdü. 

Ancak Donald Trump'ın başkanlıkta ikinci dönemini göremeyeceği bilgisi, Cumhuriyetçi Parti'ye daha çok oy çıkan yerlerde inkâr, öfke ve üzüntüye neden oldu. Buralarda dolaşan CNN International muhabirleri, halkın nabzını yokladı. Bazı Trump destekçilerinin yenilgiyi kabullendiği, bazılarınınsa seçimde hile iddialarını tekrarladığı görüldü. 

"Burası Trump'ın ülkesi" 

Wisconsin'daki Kenosha County'de yaşayan Randy Tovichi, "Her şey önceden ayarlanmış. Oy sayımı sırasında çok fazla usulsüzlük oluyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimin en kilit eyaleti olarak görülen Pensilvanya'daki Westmoreland County'de yaşayan ve adını vermeyi reddeden bir adam "Burası Trump'ın ülkesi" diye bağırırken, yanındaki bir kadın da "Şuralarda arabanızla bir dolaşın, sadece Trump tabelalarını göreceksiniz. Ne olursa olsun arkasındayız" ifadesini kullandı. 

Warrenton'daysa seçimler hakkında konuşmak isteyen Cary Petty'e, "Başka bir kasabaya gidin" diyerek muhabirlere çıkışan eşi engel oldu.

"Biden bir şeytan"

Trump seçmenlerine Biden hakkındaki düşünceleri de soruldu. Waukesha'da yaşayan emeklilerden Richard Markworth, "O bir aptal, nerede olduğunun bile farkında değil" ifadesini kullanırken eşi Shirley, "O bir şeytan, artık burası Amerika olmaktan çıkacak" diye konuştu.

"Yeniden seçime ihtiyaç var"

Cumhuriyetçilerin adayı gibi seçmenleri de basının sonuçları çok erken açıkladığını öne sürerek seçimde hile iddialarını tekrarladı. Phoenix'e bağlı Chandler'daki muhabire konuşan John Knapek, seçim gecesinde Arizona'yı Biden'ın kazandığını öne süren Fox News kanalını eleştirerek "Henüz bütün oylar sayılmadan seçim bitmemeli" dedi. 

Arizona'nın başkentinin merkezindeki Trump mitingine katılan Mitch Chrismer, sevgilisine "Normal Cumhuriyetçilerle konuşmayacaklar" derken muhabirler tarafından duyuldu. Bunun üzerine kendisine mikrofon uzatılınca şu ifadeleri kullandı:

Seçim sonuçlarının doğruluğuna inanmıyorum, postayla oy kullanımına güvenilemez. Yeniden seçime ihtiyacımız olduğuna inanıyorum, bu sefer herkes bizzat oy kullanmalı.

Komünizm korkusu yeniden sahnede

Kenosha'daki bir süpermarketten çıkarken görüşleri sorulan emekli Sue Martin de şöyle konuştu:

Biden oyları çaldı. Medyanın seçimin bittiğini söylemeye hakkı yok. Trump hâlâ kazanabilir.

Warrenton'daki bir manavın dışında görülen ancak adını vermeyen bir erkekse "Sosyalizme doğru gidiyoruz" diye endişesini belirtirken yine adını vermek istemeyen bir Arizonalı da "Komünist bir ülke olacağız, geleceğe dair bunu söyleyebilirim" dedi. 

Diğer yandan pek çok Cumhuriyetçi, Biden'a karşı o kadar da kötü bakmıyor. Trace Norstrom ismindeki bir öğretmen, "İnsanlar için en iyisi neyse onu istiyor gibi görünüyor. O adamla takılabilirdim. Ancak rotasını aşırı sola doğru yöneltmek isteyen insanların olduğunu da biliyoruz" diye konuştu. 


Independent Türkçe, CNN International
 

DAHA FAZLA HABER OKU