"Yerli ve milli" ikinci koronavirüs ilacının üretimine başlandı

Independent Türkçe'ye konuşan Atabay Kimya Sanayi Fabrika Direktörü Şahin Gürsel, Favicovir'in üretiminin aylık 2 milyon kutuya yükseltilmesinin yanı sıra Hidroksiklorokin hammaddeli Kinovir'in üretimine başlandığını söyledi

Sağlık Bakanlığı'nın tedavi protokolüne göre PCR testi pozitif çıkan bireylerde ilk gün, her biri 200 miligram olan koronavirüs ilacından sabah 8, akşam 8 olacak şekilde toplam 16 adet (3 bin 200 miligram) içiliyor. Diğer dört günde ise ilaçtan sabah 3, akşam 3 olmak üzere günde 6 adet (bin 200 miligram) tüketiliyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı çalışmaları sürerken, başarılı bir sonuç için en erken 2021 işaret ediliyor.

Koronavirüse yakalanan bireylerde uygulanan yöntem ise ilaç tedavisi.

Türkiye'de Kovid-19'a karşı etkili ilacın hem hammaddesini hem de kendisini üreten firma ise Atabay Kimya Sanayi Ticaret A.Ş.

Şirket, yerli Favipiravir etken maddesi kullanılan ve "yerli ve milli olarak geliştirilmiş koronavirüs ilacı" nitelemesinde bulunulan Favicovir'in üreticisi. 

Sağlık Bakanlığı'nın tedavi protokolünde yer alan ilacın üreticisi Atabay Kimya Sanayi'nin Fabrika Direktörü Şahin Gürsel, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada hem Favipiravir etken maddeli Favicovir'in üretiminin iki katına çıkarıldığını hem de Hidroksiklorokin etken maddeli yeni bir Kovid-19 ilacı olan Kinovir'in üretimine başladıklarını anlattı.

"Favicovir'in üretimini iki katına çıkardık"

Haziran ayında ilacın hem hammaddesinin (Favipiravir) hem de kendisinin (Favicovir) üretimine başlandığını, ağustos itibarıyla da Sağlık Bakanlığı'na teslim edildiğini belirten Şahin Gürsel, Favicovir'le ilgili geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu, eylül ayında 1 milyon kutu olan üretimin iki katına çıkarıldığını söyledi:

İlave tesislerle Favipiravir üretimini artırdık. Ayda 1 milyon kutu olan Favicovir üretimi, 2 milyon kutuya yükseldi.

"Üretimin aylık 2 milyon kutuyu aşacağını zannetmiyorum"

Önümüzdeki aylarda üretimi daha da artırıp artırmayacaklarını sorduğumuz Gürsel, "Salgının etkilerinin devam edeceği varsayılıyor. Ocak'a kadar ayda 2 milyon kutu üretmeye devam etmeyi planlıyoruz. Üretimin aylık 2 milyon kutuyu aşacağını zannetmiyorum" yanıtını verdi.

"İhracat büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda başlayacak"

Atabay Kimya Sanayi Fabrika Direktörü Şahin Gürsel, ilacın yurt dışına ihracatının ne zaman yapılabileceğine ilişkin ise “Şuanda bu üretim iç piyasa için, ihracat büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda başlayacak” şeklinde konuştu.

"Yerli ve milli ikinci koronavirüs ilacının üretimine başlandı"

Gürsel, "yerli ve milli" Kovid-19 ilacı Favicovir'i üreten firmanın Knovir isminde yerli Hidroksiklorokin etken maddeli yeni bir koronavirüs ilacı üretmeye başladığını da söyledi:

Hidroksiklorokin üretimini de yapıyoruz. Yerli ve milli ikinci koronavirüs ilacının da üretimine başlandı. Şimdi Hidroksiklorokinli Knovir de üretiyoruz.

Türkiye'de koronavirüs ilacı üreten başka firmaların bulunduğunu da belirttiğimiz Gürsel, "İki firma daha var ama onlar, hammaddeyi ithal ediyorlar. Bizim hammaddeyi de kendimiz üretme felsemiz var" yorumunu yaptı.

 

Şahin Gürsel Atabay.jpg
Şahin Gürsel / Fotoğraf: Atabay

 

"Bu yıl influenza vakalarının nispeten düşük seyretmesini bekliyoruz"

Kış aylarında influenza (grip) vakaları yükselse de bu sene hijyen kurallarına uyulması ve maske tedbiri nedeniyle bu vakaların nispeten düşük seyretmesini beklediklerini dile getiren Gürsel, “Influenza için Enfluvir ilacımız var” şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Eskiden antibiyotiklere önem veriliyordu, şimdi ise antiviral ilaçlar revaçta"

Atabay Kimya'nın hammadde üretimiyle öne çıktığını ifade eden Fabrika Direktörü Şahin Gürsel, "Bütün hammaddeleri yerli temin ediyoruz, ithal etmiyoruz. Şirket olarak esas işimiz hammadde yapıp ilaca, bitmiş ürüne geçmek. Eskiden antibiyotiklere önem veriliyordu, şimdi ise antiviral ilaçlar revaçta. Bundan sonra da hammaddesi üretilecek ilaçlar, antiviral olanlar" dedi.

"Parol da yerli ve milli bir ilaç"

Bir yandan Parasetamol ile bu hammadeden yapılan Parol adlı ilacın üretimini de sürdürdüklerini kaydeden Gürsel, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

Parol da yüzde 100 yerli ve milli bir ilaç. Ekmek, su gibi elzem olan bir şey haline geldi. Muhtemelen Türkiye’de Parol girmeyen ev yoktur. Bu ilacın üretimi de sürüyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU