Vizonların koronavirüsle ne ilgisi var?

Danimarka başbakanı mutasyonun "halk sağlığına ve aşı geliştirmeye yönelik ciddi risk" teşkil ettiğini söylüyor

Danimarka'da her yıl milyonlarca vizon kürkleri için yetiştiriliyor (Reuters)

Danimarka'da vizon kaynaklı koronavirüs salgınının, gelecekteki bir aşının gelişimine yönelik olası etkisine dair endişeler artıyor.

Danimarka'da an itibarıyla 200'den fazla kişi koronavirüsün mutasyona uğramış versiyonuyla enfekte oldu.

Ülkenin en kuzeydeki bölgesi Kuzey Jutland'da geniş bölgeler tecride alınırken, Başbakan Mette Frederiksen ülkenin çiftliklerindeki 15 milyon vizonun tümünün itlaf edilmesi talimatını verdi.

Vizon kaynaklı koronavirüs nedir?

Vizon kaynaklı koronavirüs terimi, Kovid-19'un, virüsü Danimarka'daki çiftliklerde çalışan insanlardan kapan vizonlarda geçirdiği bir dizi mutasyona işaret ediyor. 

Üstelik vizonlar da bunun ardından, virüsün mutasyona uğramış versiyonunu insanlara bulaştırdı.

Danimarka'daki Devlet Serum Enstitüsü, vizonlarda virüsün mutasyona uğramış birçok versiyonuna rastlandığını, mutasyonların bir kısmının, vücudun bağışıklık tepkisi açısından önem taşıyan ve aşıların başlıca hedefi olan sivri uçlu proteinlerde gerçekleştiğini kaydetti.

Salgın gelecekteki aşıları etkileyecek mi?

Yeni tecrit önlemlerini duyuran Frederiksen, mutasyona uğramış virüsün "halk sağlığı ve aşının geliştirilmesi açısından ciddi bir risk" teşkil ettiğini kaydetti.

Frederiksen, mutasyona uğramış vürüsün vücudun antikor üretme yetisini zayıflattığının keşfedildiğini, bu nedenle gelişim sürecindeki mevcut aşıların bağışıklık sağlayamayabileceğini belirten bir rapora atıfta bulundu.

Öte yandan Danimarka dışından bazı bilim insanları mutasyonun, gelecekteki olası bir aşı üzerinde bırakabileceği etkiye şüpheyle yaklaşıyor.

Vizonlar arasında daha önce yaşanan bir salgında virüslerin analiz edildiği Hollanda'daki Erasmus Tıp Merkezi'nde viroloji biriminin başkanı Marion Koopmans, "Tek bir mutasyonun böyle dramatik bir etki yaratmasını beklemem" dedi.

Stat News'a konuşan, İsviçre'nin Bern kentindeki Toplumsal ve Önleyici Tıp Enstitüsü'nden virüs uzmanı Emma Hodcroft, "Tek bir mutasyonun aşılarınızı bir anda etkisiz hale getirdiği basit bir hikaye neredeyse hiç yaşanmaz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün baş bilim insanı da sakin olma çağrısında bulundu. Araştırmacıların mutasyonun aşıları etkileyeceği sonucuna varmadan önce beklemeleri gerekeceğini söyleyen bilim insanı, durumun böyle olacağını gösteren bir bulguya rastlanmadığını ifade etti.

Bu Danimarka vizonları için ne anlama geliyor?

Danimarka, dünyanın en büyük vizon kürkü ihracatçısı. Ülke yılda tahmini 17 milyon kürk üretiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1500 Danimarkalı yetiştiricinin oluşturduğu Kopenhagen Fur kolektifi tek başına küresel vizon üretiminin yüzde 40'ını oluşturuyor.

Danimarka hükümeti ülkedeki 1139 çiftlikte bulunan vizonların tümünün itlaf edilmesi talimatı verdi.

Danimarkalı kürk çiftçileri, itlaf işleminin sektörün ülkede sona ermesi anlamına gelebileceğini söyledi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU