BAE mahkemesi Türk vatandaşına verilen “teröre yardım” cezasını onadı, Dışişleri'nin "siyasi" olarak gördüğü davada hukuki yol kalmadı

Mehmet Ali Öztürk BAE vizesiyle kuru gıda fuarına katılmak amacıyla gittiği Dubai'de gözaltına alınmıştı

Geçtiğimiz yıl BAE'de tutuklanan Öztürk, gıda fuarında bu selfieyi çekerek ailesine göndermişti (Fotoğraf: Independent Türkçe)

Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Federal Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz yıl tutuklanarak “teröre yardım” suçlamasıyla yargılanan Türk vatandaşı Mehmet Ali Öztürk hakkında verilen ömür boyu hapis cezasını onadı.

Federal Yüksek Mahkeme’nin, Öztürk'ün avukatının temyiz başvurusunu reddettiği öğrenildi. 

Suçlamalar 3 başlıkla toplandı

Öztürk dava sürecinde BAE tarafından, “Suriye’ye izinsiz girmek, terör gruplarının propagandasını yapmak ve söz konusu gruplara finans desteği sağlamakla” suçlandı.

Türkmen-Der adında bir derneğin başkanlığını yapan ve Suriye’de çeşitli insani yardım faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen Öztürk, devam eden iç savaş boyunca defalarca Suriye’ye gidip gelmişti. 

Öztürk’ün başkanlığını yaptığı derneğin Kızılay’la da ortak çalışmalar yürüttüğü ve yardım çalışmalarını Lazkiye kırsalında bulunan Bayır-Bucak, Halep ve Afrin'deki siviller üzerinde yoğunlaştırdığı öğrenildi.

 

kızılay makbuz.jpg
Öztürk'ün başkanlığını yaptığı derneğin Kızılay'la koordineli çalışmaları bulunuyor (Fotoğraf: Independent Türkçe)

 

Independent Türkçe’nin ulaştığı bilgilere göre bakliyat işiyle uğraşan Öztürk’ün, BAE’de bulunma nedeni bu ülkede gerçekleşen ve dünyanın en büyük gıda fuarı olarak bilinen Golfood isimli fuara katılmaktı.

Ticari vizeyle gitmişti

BAE Büyükelçiliği'nden aldığı ticari vizeyle 18 Şubat 2018’de BAE’ye giden Öztürk, 20 Şubat’ta Dubai'de kaldığı otelde gözaltına alındı. 

10 ay boyunca sorgulandığı tahmin edilen Öztürk’ün bu süre zarfında nerede olduğu açıklanmadı. 

Ailenin avukatı Mete Gençer’e göre, Öztürk yerel mahkemede müebbet hapis kararı çıkıncaya kadar kendisine ne avukatı ne de Türkiye büyükelçilik görevlileri ulaşabildi. 

"Mahkeme taleplerimizi karşılamadı"

Yerel mahkeme devam ederken resmi tercüman talebinin karşılanmadığını ve Türk diplomatların, temyiz duruşmalarının son 2 celsesi hariç, diğer duruşmalara alınmadığını da söyleyen Gençer, yapılan suçlamaları evraklarla çürüttüklerini savunarak buna rağmen yerel mahkemenin Öztürk hakkında müebbet hapis cezası verdiğini söyledi. 

 

vize bae.JPG

Mehmet Ali Öztürk'e BAE Büykelçiliği tarafından verilen vize / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Bu davadaki suçlamalar doğru bile olsa, uluslararası hukuka göre davanın BAE’de görülemeyeceğini düşündüğünü anlatan Gençer suçlamaları kabul etmediklerini söyleyerek, müvekkilinin isminin İnterpol’de de kayıtlı olmadığını ve daha önce hakkında hiçbir suç isnadı bulunmadığını belirtti.

Karar kesinleşti, hukuki yollar tükendi

Öztürk hakkındaki yerel mahkeme kararı Abu Dabi Federal Yüksek Mahkemesi tarafından da onandı. Kararın değişmesi için Öztürk’ün avukatlarının önünde herhangi bir hukuki yol yok.

Türkiye ile BAE arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığı için Türkiye Öztürk’ün iadesini talep edemiyor. 

Dava sürerken Öztürk ailesinin Dışişleri Bakanlığı’na yaptığı yardım talepleri de iki ülke arasındaki sorunlar nedeniyle sonuçsuz kaldı. Türk Dışişleri’nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, davayı, hem sebep hem de sonuçları itibariyle “hukuki” değil “siyasi” olarak gördüklerini açıkladı.
 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU