Gökbilimciler ünlü yıldızın bir sırrını daha çözdü: "Daha küçük ve daha yakın"

Kırmızı süperdev Betelgeuse, Herschel Uzay Gözlemevi'nden görülüyor (NASA)

Astronomlar, gökyüzünün en iyi bilinen yıldızlarından Betelgeuse'in aslında sanılandan daha yakın ve daha küçük olduğunu aktardı.

Yıldız, geceleri gökyüzünün en parlak cisimlerinden biri olmasıyla tanınıyor. Yıldız ayrıca bu yıl, alışılandan daha sönük hale gelmesiyle dikkat çekti ve patlayarak süpernovaya dönüşmenin eşiğinde bir olabileceği tahminlerine yol açtı. Ancak nihayetinde böyle olmadığı ortaya çıktı.

Aslında yeni bir araştırmaya göre, bu yıldızın bir patlamayla ölmesine bir 100 bin yıl daha vakti olabilir. Araştırma yıldızın aslında kendi sonuna pek çok kişinin düşündüğünden çok daha uzak olduğunu öne sürüyor.

Araştırmayı yöneten Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Meredith Joyce, "Bu normalde gökyüzünün en parlak yıldızlarından biri ama Betelgeuse'in parlaklığında 2019 sonundan bu yana iki düşüş gözlemledik" dedi.

Bu da patlamaya çok yakın olduğuna dair spekülasyona yol açtı. Ancak bizim çalışmamız farklı bir açıklama öneriyor. İlk sönükleşme olayına bir toz bulutunun karıştığını biliyoruz. İkinci ve daha küçük olayın muhtemelen yıldızın zonklamalarından (Zonklayan değişenler ismi verilen yıldızların yarı çapındaki dalgalanmaların, parlaklıklarında "zonklama" ismi verilen salınımlara yol açması -çn.) kaynaklandığını keşfettik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak astronomlar bu araştırmayı yaparken aynı zamanda bu yıldızın aslında sandığımızdan daha küçük olduğunu keşfetti. Yıldızın gerçek boyutunun hesaplanmasının ardından araştırmacılar, yıldızın ne kadar yakın olabileceğini yeniden değerlendirdi ve göreli yakınlığının bizi kandırdığını keşfetti.

Budapeşte'deki Konkoly Gözlemevi'nden ve makalenin yazarlarından László Molnár, "Betelgeuse'in tam fiziksel boyutu her zaman bir miktar bilinmezlik taşıyordu. Erken çalışmalar Jüpiter'in yörüngesinden büyük olabileceğini öne sürmüştü. Bizim sonuçlarımız, Betelgeuse'in yarıçapının, Güneş'inkinin 750 katı olduğunu gösteriyor. Bu da Jüpiter yörüngesinin yalnızca üçte ikisine denk geliyor" dedi.

Yıldızın fiziksel boyutunu bir kez elde edince Dünya'dan uzaklığını belirleme imkanımız oldu. Buglularımız yıldızın bizden yaklaşık 530 ışık yılı uzakta, daha önce düşünülenden yüzde 25 daha yakın olduğunu gösterdi.

Yıldız yine de patladığı zaman Dünya için herhangi bir tehdit oluşturabilecek kadar yakın değil. Ancak bilim insanlarına göre Betelgeuse, hakkındaki çalışmaların, patlama öncesinde yıldızlarda neler yaşandığına dair ayrıntılı bilgiler verebileceği kadar da yakın.

Dr. Joyce bir açıklamasında şunları söyledi:

Bir süpernovanın gerçekleşmesi, hala gerçekten büyük bir mesele. Ve bu yıldız bizim en yakın adayımız. Bunun gibi yıldızlara patlamadan önce neler olduğunu araştırmamız için az rastlanır bir fırsat sunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İdil Söylemez

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU