Trump'ın adayı, ABD Anayasası'nın güvenceye aldığı 5 özgürlüğü sayamadı

Demokratlar'ın seçim sonrasına kadar beklenmesi gerektiğini söylediği bir süreçte, Trump, hayatını kaybeden Ruth Bader Ginsburg'un yerini doldurması için Barrett'i seçti

Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme adayı Amy Coney Barrett, çarşamba günü onay oturumu sırasında sorgulanırken, ABD Anayasası'nın Birinci Ek Maddesi'yle korunan beş özgürlüğü sayamadı.

Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse'in 5 özgürlüğü saymasını istediği Barrett, ifade, basın, din ve toplanmayı saydıktan sonra şaşkın bir ifadeyle "Neyi atladım?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda ABD Temyiz Mahkemesi için bölge hakimliği görevini de yürüten Senatör Sasse, Barrett'e "protesto etme ve şikayetlerin karşılanması" hakkı olan 5. özgürlüğü hatırlatmak zorunda kaldı.

Barrett, Başkan tarafından geçen ay hayatını yitiren Ruth Bader Ginsburg'tan boşalan Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterilmişti.

Çarşamba, Barrett'in adaylığı sonrası hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerin çeşitli konularda ona sorular yönelttiği onay oturumlarının üçüncü günüydü.

Birinci Ek Madde, hükümetlerin, ABD yurttaşlarının din, konuşma, basın, toplanma ve şikayetlerin giderilmesi için dilekçe verme hakkını engelleyebilecek kanunlar çıkarmasını yasaklayarak Amerika halkının birtakım temel hakkını güvence altına alıyor.

Barrett'in, Yüksek Mahkeme adayı olarak, gösteri hakkını hatırlayamaması, ırksal eşitsizliğe ve polis şiddetine karşı gerçekleştirilen bir dizi büyük protestonun 2020 yılına damga vurduğu gerçeği gibi birçok nedenden dolayı önem taşıyor. Barrett'i aday gösteren adam, Trump, protestolara karşı sık sık konuşmuş ve gösterileri bastırılmaları için güvenlik güçlerini göndereceğine ant içmişti.

Gösterileri kısıtlayacak yeni mevzuat hakkında süregelen bir tartışma var. PEN America'nın raporuna göre, 2016 seçimlerinden bu yana gösteri karşıtı yasa teklifleri sayısında istikrarlı bir artış yaşandı. Bu tekliflerin çoğu göstericilere verilen cezaları artırıyor.

Birinci Ek Madde kapsamında güvenceye alınan özgürlük, gösterilerin suç sayılmasına yönelik bu tür çabalara karşı ana argümanı teşkil ediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU