Kovid-19 kaynaklı bir milyon ölüm küresel müdahalenin ileriyi görememesinin emaresi

Doğrusunu isterseniz, hastalığın dünyanın geniş bölgelerindeki boyutunu bilmeye yetecek kadar test yapılmıyor

Dünya genelinde kayıtlı Kovid-19 vaka sayısı 33 milyonu geçti (Reuters)

Küresel çapta Kovid-19 kaynaklı bir milyon ölüm sadece korkunç bir dönüm noktası değil. Aynı zamanda ileriyi göremeyen, parçalanmış ve güçsüz kalmış küresel müdahalenin emaresi.

Bunu aynı zamanda bir uyarı olarak kabul etmeliyiz: Daha zengin ülkelerde tedavi edici destek hayat kurtarmaya yardım ederken, daha yoksul insanlar ve ülkeler için tehlikeler çoğalıyor.

Bu koronavirüs pandemisi üçlü bir tehlikeyi temsil ediyor. Gerek doğrudan hastalık nedeni gerekse diğer sağlık hizmetlerinin kesintiye uğraması açısından sağlık etkileri olduğu ortada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomik ek hasar ikinci tehlike. Birleşik Krallık (BK) gibi ülkeler hasarı azaltmak için (GSYİH'nin yüzde 20'sine varan bütçe açıkları da dahil) inanılmaz boyutlarda ateş gücü kullanıyor, fakat daha yoksul ülkelere yardım etmeye yönelik küresel çaba bunun çok küçük bir kısmı oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi hepimizin güvendiği uluslararası kurumlar saldırıya uğrarken ve birçok ülkede tedaviden aşıya cezbedici milliyetçilik çağrıları yapılırken, pandeminin siyasi bir tehlike yarattığı da açık.

Ya batarsın ya çıkarsın, dünyada en alt düzeydeki iki milyar insan için tatmin edici bir mesaj değil. Varlıklı ülkeler yerel Kovid-19 müdahalelerine 11 trilyon dolardan (yaklaşık 86 trilyon TL) fazla meblağ ayırırken, ihtiyacı olan 10 milyar doların (yaklaşık 78 milyar TL) sadece 2,8 milyarı (yaklaşık 22 milyar TL) taahhüt edilen Birleşmiş Milletler Kovid-19 Küresel İnsani Müdahale Planı mali olarak ne yazık ki hâlâ yeterince desteklenmiyor.

Her bir G20 ülkesi lideri yurtiçinde yaptığı yatırımın küçük bir kısmını bile küresel çabalara tahsis etseydi, tünelin sonunda ışığı görebilirdik. Bu, kişisel koruyucu donanımın (KKD), el yıkama istasyonlarının, ateş ölçüm testlerinin, izolasyon merkezlerinin ve başkanı ve CEO'su olduğum Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) gibi STK'ların çalıştığı her yerde bulunan bilgi kirliliğiyle mücadele için gereken gerçek olguların maliyetini karşılardı.
 


Küresel çapta kaydedilen rakamlar, daha fazlasının yapılması gerektiğini gösteriyor. Afrika kıtasında vaka sayısı şu anda bir milyonu geçti ve yeterli sayıda test yapılmadığına dair ciddi endişeler hüküm sürüyor. Güneydoğu Asya'da neredeyse 6,5 milyon vaka var ve son olarak şu anda küresel vaka sayısının yüzde 50'sinden fazlasını sırtlayan Amerika kıtalarında vaka sayısı neredeyse 16 milyon ve artmaya devam ediyor.

Fakat doğrusunu isterseniz, hastalığın dünyanın geniş bölgelerindeki boyutunu bilmeye yetecek kadar test yapılmıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 100 milyon kişi ve 60 binden biraz fazla test var. Yemen'de pozitif çıkan test oranı yüzde 30'un üzerinde çünkü neredeyse bir test sistemleri yok.

Britanya'nın önümüzdeki 6 ay için kendi sorunları var ama BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak küresel bir perspektife ihtiyaç duyuyor. Geçen 8 haftada Suriye'deki Kovid-19 vakalarında yüzde 400'ü aşan bir sıçrama yaşandı, Libya'da son 4 haftada vaka sayısı iki katına çıktı ve pozitif test oranı yüzde 20. Beyrut patlamasından bu yana Lübnan'da vaka sayısının yüzde 500 arttığı kaydedildi. Bu arada, Meksika'da her gün 5 bin yeni vaka çıkıyor ve pozitif test oranı sarsıcı şekilde yüzde 51 düzeyinde.

Kovid-19, birbirine bağlı dünyanın ilk pandemisi. Bu bir uyarı alarmı çünkü üzerine gidilmesi gereken son felaket bu olmayacak.

Bu felaketle yeni bir gayretle savaşmalı ve gelecek için doğru dersleri çıkarmalıyız.

* David Miliband, Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkanı ve CEO'sudur

 

 

* David Miliband'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Kovid-19 kaynaklı bir milyon ölüm sadece korkunç bir dönüm noktası değil, küresel müdahalenin ileriyi görememesinin de emaresi

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU