HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: 6-8 Ekim'de tarihte benzerine az rastlanan bir vahşet yaşandı

Sağlam, "Kobani" operasyonu hakkında değerlendirmede bulundu

Sağlam, 6-8 Ekim'de bir vahşet yaşandığını buna sebap olanların hesap vermesi gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA 

Altı yıl sonra "Kobani" operasyonu yapılarak 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin yankıları devam ediyor.

Kimi siyasi partiler operasyona tepki gösterirken kimisi de 6-8 Ekim tarihlerinden gerçekleşen olayların unutulmadığını belirtiyor.

Bunlardan biri de Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam oldu.

Sağlam sosyal medya hesabında 6-8 Ekim olaylarına ilişkin paylaşımda bulundu.

HUDA PAR Genel Başkanı Sağlam, aynı hadiselerin tekrar meydana gelmemesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Yaşananları "saldırı olarak" niteleyen Sağlam, direkt ve dolaylı etkisi olan tüm saldırganlarla sokakların teslim alınmasını sebep olanların hesap vermesi gerektiğin söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"6-8 Ekim’de tarihte benzerine az rastlanan bir vahşet yaşandı” yaşandı diyen Sağlam, şunları kaydetti:

"Halkı kamplara bölüp, birbirine karşı kışkırtan, söz ve eylemlerde bulunanlar, bu halkın dostu değiller. 6 yıl önce yaşanan elim hadiselerin bir daha yaşanmaması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. O vahşetin yaşanmasında doğrudan veya dolaylı katkısı olanlar, kitleleri kışkırtıp sokağa salanlar ile sokakları onlara terk edenler, yaptıklarının hesabını vermeliler.

Vahşetin hesabı hukuk içinde sorulmalı, kurunun yanında yaşın yanmaması için de azami dikkat sarf edilmelidir."

6-8 Ekim'de ne olmuştu?

Irak Şam İslam Devleti'nin IŞİD'in 2014 Haziran'ında üç koldan bombalı araçlarla Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırı düzenledi.

Saldırılar haftalarca devam ederken Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'ye Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen hükümete tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışma yaşandı.

Eylemler; Ankara, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinde ağırlıklı olarak ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre "Kobani olayları" olarak ifade edilen eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre ise 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasındaki eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. "Kobani olayları" sırasında hayatını kaybedenler arasında Yasin Börü ve arkadaşları yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce 6-8 Ekim 2014'teki "Kobani olaylarına" ilişkin soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar vermişti.

Selahattin Demirtaş, tutuklandıktan sonra mahkemedeki ifadesinde 6-8 Ekim olaylarının kendi çağrısı üzerine yaşandığı iddiasının "büyük bir asparagas" olduğunu ifade ederek, "Böyle bir şey yok. '6-8 Ekim: HDP, Demirtaş' büyük bir asparagastır, yalandır, illüzyondur. Ortada olan gerçek şudur; katledilmiş, vahşice ve sinsice katledilmiş 52 insanımız var, yüzlerce yaralı var, yakılmış yıkılmış işyerleri, evler var. Bunların yüzde 90'ı HDP'lidir. Yani doğrudan HDP’li kitle hedeflenmiştir. HÜDAPAR'lılar da provokasyon için vahşice katledilmiştir. Olayların en yakıcı kısmı budur. Bu gerçektir. Provokasyon olduğu gerçektir. Ama geri kalan her şey illüzyondur, sahtedir. AKP eliyle, talimatıyla medya aracılığıyla yaratılmış bir algıdan ibarettir" demişti.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU