Scientific American dergisi, 175 yıllık tarihinde ilk kez bir başkan adayına destek verdi

Editörlere göre kanıtlar ve bilim, Trump'ın kanıtları ve bilimi reddederek ABD'ye büyük zarar verdiğini gösteriyor

ABD'nin bir sonraki başkanı, 3 Kasım'da yapılacak seçimle belli olacak (Reuters)

ABD'de aralıksız en uzun süre yayımlanan dergi olan Scientific American, Başkan Donald Trump'ın sicilini sert biçimde eleştirerek, tarihinde ilk başkanlık seçim desteğini Joe Biden'dan yana kullandı.

Editörlerin derginin ekim sayısında yayımladığı mektupta şu ifadeler yer aldı:

Scientific American 175 yıllık tarihinde hiçbir başkan adayını desteklemedi. Ancak bu yıl böyle yapmak zorunda kaldık. Bu üstünde düşünmeden yaptığımız bir şey değil.

Kanıtlar ve bilim, Trump'ın kanıtları ve bilimi reddederek ABD'ye ve Amerikan halkına büyük zarar verdiğini gösteriyor."

En yıkıcı örnek olarak koronavirüs pandemisine işaret eden editörler, Trump'ın pandemiye "dürüstlük dışı" ve "beceriksizce" yanıt verdiğini ifade ederek bunun 190 binden fazla Amerikalının ölümüne yol açtığını söyledi.

Pandeminin tüm ülkeleri ve sistemleri zorlayacağını belirten dergi, Trump'ın kanıtları ve halk sağlığı önlemlerini reddetmesinin "felaket" olduğunu kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektubun devamında, "(Trump) hızla yaklaşan salgına dair ocak ve şubat aylarında defalarca uyarılmasına karşın koruyucu ekipman, koronavirüs testi ya da sağlıkla ilgili net talimatlar geliştirmek için ulusal bir strateji belirlemedi" ifadeleri kullanıldı.

Editörler test ve takibe dair verilen sözlere ve yaşanan eksikliklere, bu sürecin beyaz olmayan insanlar dahil savunmasız topluluklar üzerindeki etkisine ve bizatihi Başkan'ın maske takmamasıyla, ulusal çapta maske takılması zorunluluğunun olmayışına dikkati çekti.

Mektupta, Trump'ın salgını kontrol altına almak yerine sürekli küçümseyerek ekonomik felakete yol açmasına, sorumluluğu üstlenmeyi reddedip onun yerine diğer ülkeleri ve selefini suçlamasına vurgu yapıldı.

Editörler ayrıca, Trump'ın herhangi bir alternatif sunmaksızın Ekonomik Bakım Yasası'ndan kurtulmaya çalışmasına da atıfta bulundu. Editörler, Başkan'ın çevrenin korunmasına, araştırmacılara ve devlete ait bilim kurumlarına yönelik saldırılarının da altını çizdi.

İşte bu yüzden sizleri sağlığımızı, ekonomimizi ve çevremizi korumak için gerçeklere dayalı planlar sunan Joe Biden'a oy vermeye çağırıyoruz.

Bunlar ve öne sürdüğü diğer öneriler, ülkenin daha güvenli, daha müreffeh ve daha adil bir gelecek yoluna tekrar dönmesini sağlayabilir.

Demokrat başkan adayının Kovid-19'la mücadele planlarından övgüyle bahseden editörler, Biden'ın ülkeyi yeniden ekonomik iyileşme rotasına sokarken, "uzaylılara ve çürütülmüş virüs tedavilerine inanan doktorların" değil de epidemiyologlar, immünologlar ve biyoetikçilerin tavsiyesine başvurduğunu belirtti.

Mektubun sonlarında Trump ve müttefiklerinin halkın kasım seçimlerinde güven içinde oy kullanmasını önlemek için yarattığı engellere değinen editörler, "Bu engelleri aşıp oy kullanmamız hayati önem taşıyor" dedi.

Trump'ı oradan çıkarıp, verilerin izinden giden ve bilimin rehberliğinde ilerleyen bir geçmişi olan Biden'ı seçme zamanı geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU