Demokrat Parti'den kaynaklar Joe Biden için mevcut planın ne olduğuna dair kaygılı

Biri "Seçim kampanyasını ben yürütüyor olsaydım Joe'nun Kenosha'da olmaması imkansızdı" dedi. Bir diğeriyse Biden'ın kampanyasının daha önce Hillary için çalışmamış kişilerin dahil olmasına "izin vermediğini" ekledi

Demokrat aday Biden, Trump döneminde ABD'nin daha tehlikeli bir yer haline geldiğini belirtiyor (Reuters)

Kuralların kendisine işlemediğine inanan bir rakibe karşı başkanlık yarışını nasıl yürütürsünüz?

Şu ana kadar bunun yanıtı, Trump'ın ifadesiyle "çok güçlü" olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morning Consult'ın 24-27 Ağustos'taki Cumhuriyetçi kongrenin sona ermesinden sadece 6 gün sonra salı günü yayımladığı anket sonuçları, halen bir şekilde istikrarlı kalan bir yarış olduğunu ortaya koyuyor. 2016'da Trump ve Hillary Clinton arasında gördüğümüzden çok daha istikrarlı bir yarış.

Kampanyası İşçi Bayramı'nda (ABD'de her yıl eylülün ilk pazartesi günü kutlanıyor - ç.n.) başlayıp Seçim Gününe kadar sürecek bir deparla finiş yapmaya hazırlanırken Biden, geçen ay gerçekleşen ve 4 yılda bir düzenlenen parti toplantıları öncesindekiyle aşağı yukarı aynı sayıda çekişmeli eyalette Trump'ın önünde yer almaya devam ediyor. Üstelik bu üstünlüğü, çoğunlukla memleketi olan Delaware eyaletine hapsolmuş durumdayken kazandı ve korudu.

Ancak Biden'ın haziranda partisinin olası adayı olmasından bu yana Trump karşısındaki liderliği istikrarını korusa da Demokrat Parti içinden kişiler, Trump'ın kampanyasını aksatabilecek şekilde her türlü kural ve kanunu hiçe sayma yönündeki bariz istekliliğinin (geçen hafta Cumhuriyetçi Ulusal Kongre sırasında Beyaz Saray bahçesinde düzenlenen ve kamu görevlilerini siyasi faaliyetlerden alıkoyan yasayı ihlal eden bin kişilik miting gibi) Biden'ı ötekileştirilmeye açık hale getireceğinden endişe duyuyor. Trump'ın reklam yapmaya olan dinmek bilmeyen iştahı ve başkanlığı bir silah halinde dönüştürme şeklinin, Biden'ın liderliğine bin kılıç darbesiyle ölüm getirebileceğinden korkuyorlar. Bu makale için temasa geçilen isimler, seçim kampanyaları arasındaki zıtlığın Biden'ın Kovid-19'la mücadeledeki sorumluluğuna mı vurgu yapacağı yoksa Başkan'ın rakibini "uykulu", şaşkın ve liderlik enerjisinden yoksun olduğu kurgusuna mı dikkat çekeceği hususunda ikiye ayrılmış durumda.

Öte yandan Biden görece evine yakın bir yerde mahsur kalmışken kendisini eylem adamı ve "kanun ve düzenin" güçlendiricisi olarak göstermekte daha da istekli olan Trump'ın Kenosha, Wisconsin'a gitmek üzere yola koyulmasıyla, bahse konu zıtlık bu haftanın ilk iki gününde açıkça gün yüzüne çıktı. Trump, Kenosha'da kolluk kuvvetleriyle buluştu ve çocuklarının gözü önünde sırtından aldığı 7 kurşun yarasına rağmen hayatta kalan Jacob Blake'in vurulmasıyla ateşlenen isyanların yol açtığı hasarı inceledi. Ancak Trump, görüşmede bir avukatın bulunması önerisini görüşmeyi reddetme sebebi göstererek Blake'in ailesiyle bir araya gelmedi.

Biden 2 Eylül'de tamamen dolu bir programla çalışmaya devam ederken bile, Trump eski başkan yardımcısının "kendi bodrum katına döndüğü" yönündeki temelsiz iddiasını sürdürdü. Biden kampanyasıysa Başkan'ın seyahatine yönelik açıklamalar yayımlamaya devam etti.
 


Demokrat stratejist Michael Starr Hopkins, Biden'ın Trump'ın kendisini aşırı teşhir etmesine izin verip seçime birkaç hafta kala ona karşılık verme yönündeki stratejisinin, Hillary Clinton açısından da pek işe yaramayan "riskli bir kumar" olduğunu belirtti. Bununla beraber, bunun 2019'da rekor sayıyla Temsilciler Meclisi'ne Demokratları seçen banliyö bölgelerinde faydalı olabileceğini öne sürerek şöyle dedi:

Biden'ın geri planda kalmasının bir hesap olduğunu düşünüyorum... Ne kadar uzun süre geri planda kalırsa, banliyölerdeki kadınlar (Trump'tan) daha fazla hoşnutsuz olacak. Afrikalı-Amerikalı toplum da daha çok hırslanacak çünkü açıkçası Trump pisliğin teki ve ırk savaşını kışkırtabilecek her şeyi yapıyor.

Seçim sezonu çok sürpriz bir biçimde doğrudan Biden'a çok uygun bir çerçeveye dönüşüyor çünkü bir dizi miting yapması gerekmiyor. Organik destek oluşturması gerekmiyor. Sadece Demokrat Parti'yi bir arada tutması, birkaç Cumhuriyetçi ve Bağımsızı ikna etmesi gerekiyor.

Demokrat Ulusal Kongre'ye ve Biden kampanyasına yakın olmakla beraber kayda geçecek şekilde konuşma yetkisi bulunmayan Demokrat kampanyadan bir diğer tecrübeli yaşlı kurt da, Amerikalıların başlıca ve en temel kaygısı devam eden pandemi olduğu için Trump'ın sonsuz gösterisinin yarattığı dur durak bilmeyen reklamın iç yüzünü göreceklerini tahmin ediyor.

Biden kampanyasının, Beyaz Saray'ın virüsün önemini küçümseyerek virüsü ölümcül biçimde kötü yönetmesiyle tam bir tezat oluşturduğunu düşünüyorum. Bilim uzmanlarını dinleyerek bu alanda icraata geçiyorlar. Son anlarda verilecek mesajın temel kısmı bu. Herkes sorumlu ve doğru zaman geldiğinde Biden'ın yola koyulmasını telaşla bekliyor diye düşünüyorum. Ama aynı zamanda Trump kampanyası neredeyse hiçbir şekilde yayında değilken Biden cephesi mümkün olan tüm yollardan, televizyondan, çevrimiçi ve dijital kanallardan sıkı bir kampanya yürütüyor.

Söz konusu isim, Trump kampanyasının son günlerde televizyon reklamlarında yer almamasını, yayın süresi satın alacak mevcut nakit eksikliğinin bir yansıması olduğunu öne sürdü.

Mali sorunlar yaşamadığınız müddetçe televizyona çıkmamanız için hiçbir sebep yok. 60 küsur gün kalmışken, çekişmeli eyaletlerde televizyonda yer almıyorsunuz? Bu çok saçma.

Öte yandan, açıkça konuşabilmek için isminin yayımlanmasını istemeyen diğer bir kıdemli Demokrat yetkili, 31 Ağustos'ta yaptığı "Donald Trump'ın Amerikası" konuşmasının da kanıtladığı üzere, Biden'ın zindeliğini ve taban desteğini ortaya koyacak seçim etkinliklerine geri dönmekteki isteksizliğinin, yarışı kaybetmesine mal olabileceğine inandıkları türde bir siyasi hatanın başlıca göstergesi olduğunu söyledi.

Biden, iki ayrı hadisede üç kişinin vurularak öldürüldüğü Kenosha ve Portland, Oregon'da bir haftadır süren ayaklanma sebebiyle, Trump'ın bu tür şiddet olaylarının kendi mevcut liderliğinin değil eski başkan yardımcısı Biden'ın liderlik edeceği Amerika'nın bir yansıması olduğu yönündeki iddialarını sert şekilde eleştirdi. Yine de hafta sonu Trump 1 Eylül'de Kenosha'yı ziyaret edeceğini duyururken Biden'ın Trump'ın saldırılarına verdiği sert yanıt, Pittsburgh'da büyük ölçüde boş olan eski bir çelik fabrikasında yapılan sönük bir televizyon konuşmasından ibaret kaldı.

Tecrübeli Demokrat yetkili, "Bu kampanyayı ben yönetiyor olsaydım, Joe Biden'ın (pazartesi günü) Kenosha'da bulunmaması kesinlikle söz konusu olamazdı. Ama bunu yerine seçime üç ay kalmışken önleyici savunma yürütüyorlar" dedi ve kendisine kalsaydı Biden'a Blake'in ailesiyle bir basın toplantısı düzenleteceğini sözlerine ekledi.

"Planın ne halta benzediğine dair birçok Demokrat kaygı duyuyor" diye devam ediyor ve Biden kampanyası içindeki çevrelerin "Clinton dünyasından bir sürü eski isimle ve Demokrat siyasette norm haline geldiğini gördüğümüz kahvehane ahalisiyle" dolu olduğunu ifade ediyor.

Daha önce Demokrat Ulusal Kongre'de, (Demokrat Kongre Kampanya Komitesi'nde) ya da (Hillary) Clinton için çalışmamış dış seslere pek izin vermiyorlar. Bu yüzden pek fazla karşı fikir de yok.

 

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU