İsrail askerleri gözü bağlı, elleri kelepçeli Filistinli genci vurdu

İnsan hakları gruplarına göre olay, Filistinli genç erkeklere yönelik gerçekleşen “sebepsiz” ateş açma eylemlerinin son halkası

Tom Barnes - The Independent

İsrail askerleri tutuklanmaktan kaçmaya çalışan, gözleri bağlı ve elleri kelepçeli Filistinli genci vurdu. 

Yetkililer, geçen hafta bir grup gencin askerlere taş atmasının ardından yaşandığı sanılan olayla ilgili soruşturma açıldığını belirtti. 

16 yaşındaki Usame, Batı Şeria’nın Tuku köyünde katıldığı bir cenazeden evine dönerken askerler tarafından yaka paça gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli askerlerin İbranice ve Arapça bağırışları arasında kelepçelenen gencin her 2 bacağının üst kısmından vurulduğu belirtildi.

Olay sırasında çekilen fotoğraflar, gözü bağlı, elleri arkadan kelepçeli haldeki genç kaçmaya çalışırken askerlerin de onu kovaladığını gösteriyor.

Gencin vurulmasının hemen ardından çekilen video görüntülerindeyse Usame yerde yatarken, Filistinli sivillerin İsrailli askerlere feryat içinde itiraz ettiği görülüyor.

Görüntülerde ayrıca ikinci bir asker, video kaydında kadrajın dışında kalan çevredeki bir gruba silahını doğrulturken, eğer uzaklaşmazlarsa onları da vurmakla tehdit ediyor.

Filistin haber ajansı Vefa, Beytüllahim’de bir hastaneye kaldırılan gencin yaralarının ciddi olduğunu ve İsrailli askerlerin silahından çıkan kurşunlardan birinin ana atardamara isabet etmesi nedeniyle ağır kanama geçirdiğini bildirdi.

Gencin askeri birliklerine karşı “kitlesel taş atma” eylemine karışmasının ardından tutuklandığını savunan İsrail ordusuysa yaptığı açıklamada, “Yakınlardaki bir noktada tutulan kişi, güçlerimizden kaçmaya başladı. Peşinden koşan askerler karın altı bölgesine ateş açtı” ifadelerini kullandı.

Ancak açıklamada gencin ellerinin kelepçeli ya da gözlerinin bağlı olduğu bilgisi yer almadı. Bununla birlikte askerlerin gence tıbbi tedavi önerdiği de aktarıldı.

Yaralı oğluna sağlık yardımı yapan askere teşekkür eden Usame’nin babası Ali, diğer taraftan olayın yaşandığı yerde “yalnızca hastalıklı ruha sahip bir insanın gözleri bağlı bir çocuğa ateş edebileceğini” söyledi.

Öte yandan değerlendirmelerde bulunan İsrailli insan hakları grubu B’Tselem, yaşanan olayın, genç erkeklere yönelik gerçekleşen “sebepsiz” ateş açma eylemlerinin son halkası olduğunu kaydetti.

Grup, mart başından bu yana Batı Şeria’da 19’un altında ya da 20’li yaşların başında 4 Filistinli gencin öldürüldüğünü belirtti.

Tanıkların ifadelerine karşı çıkan İsrail ordusu, tartışmalı vakalarla ilgili incelemeler yürütüldüğünü açıklamaya devam ederken, B’Tselem kuruluşuysa çok nadiren cezayla sonuçlanan bu soruşturmaların askerlerin gerçekleştirdiği suistimalleri aklamaya hizmet ettiğini vurguladı.

Grubun sözcüsü Roy Yellin “Soruşturduğumuz önceki 4 vakada görüldüğü gibi bu durum da İsrail’in öldürmek amacıyla ateşe başvurmadaki pervasızlığına örnek oldu. İşin aslı Filistinli insanların hayatları ordunun gözünde hiç de değerli değil” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU