Ankara Tabip Odası: Şehirde vaka sayıları açıklandığı gibi değil, yoğun bakım için hastalar sıraya konuyor

Ankara'daki salgın vakalarına ilişkin açıklamlarda bulunan Baytemür, "İli yönetenler bizden fikir alınmıyor. İşbirliğine ihtiyaç var" dedi

Fotoğraf: AA

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, ildeki salgının son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuşan Baytemür,hastanelerde yer olmadığı için hastaların sıraya konulduğu, yoğun bakım ünitelerinin de yetersiz geldiğini ifade etti.

Ankara’da 9 bölge olduğunu kaydeden Baytemür, "Sağlık Bakanlığı filyasyon ekiplerinden oluşan yaklaşık 1400 kişiyi Ankara İl Sağlık Müdürlüğü emrine verdi. Ankara’da, 9 bölgeden bize gelen veriler için söylüyorum yine de teyit edilmesi gerekir ama her bir bölgeden yaklaşık 500 vakanın olduğu bilgisi bize ulaşıyor" dedi.

"Vaka sayıları açıklandığı düzeyde değil"

Ankara'daki vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Baytemür, "Eğer veriler doğru olsaydı ek önlemlere, ek tedbirlere, ek personele ihtiyaç duymazdı. Oldukça fazla hasta var" ifadelerini kullandı.
Baytemür şunları kaydetti:

Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan arkadaşlarımız birbirlerine ‘’merhaba’’ bile diyemeyecek durumdalar, o kadar yoğunlar. Yemek yemeğe bile zaman ayıramayacak çalışma temposundalar. Servislerden yoğun bakıma geçerken bile hastalar sıraya konuyor.

Ankara'da vaka sayısı neden yükseldi?

Ankara'daki salgın vakalarının yükseliş nedenlerine ilişkin yorumda bulunan Baytemür şöyle devam etti:

1 Haziranda normalleşme sürecine girmiştik. Vatandaşlarda salgının azaldığı yönünde hatta yok olacak gibi bir düşünce oldu. Tatil sezonu başladı insanlar memleketlerine gitti. Milli Savunma Bakanlığı Üniversitesi'ne başvuru için gelen sayısı epey vardı. Bu kişilerin heyet raporları Ankara’daki pandemi hastanelerinde de verildi. Kamu kurumlarındaki esnek çalışma kararı çok geç alındı yeterince uygulanamadı. Ankara’nın hem başkent olması hem de diğer illere geçiş noktası olması insan trafiğine oluşturuyor.

"İli yönetenler bizden fikir almıyor"

Baytemür, salgın sürecinin iyi yönetilmediğini belirterek,"Vatandaşların hastane gidip yaptırdıkları virüs testinin sonucu aynı gün çıkmıyor. Hastane çıktıkları zaten sonucunu bilmeden toplu taşımaya binip evlerine gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinin doğru kontrolü için iş birliğinin önemine vurgu yapan Baytemür, "İli yönetenler bizden fikir alınmıyor. İşbirliğine ihtiyaç var. Ankara’nın nüfus yoğunluğu fazla değil ama merkez nüfusu çok fazla. Çankaya’nın nüfusu gündüz iki katına çıkıyor. İnsanlar maske takıyor ama hayat da devam ediyor gibi.  Vatandaşların kendilerine ait önlemler açısında şeffaflığa ihtiyacı var. Pandemi’nin daha ciddiye alınması gerekiyor" dedi.

"Ankara'daki vaka sayısı İstanbul'un iki katı"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Eylül'de yaptığı açıklamada, Ankara'daki vaka sayısının İstanbul'un iki katından fazla olduğunu ifade etmişti.

Hasta ve ağır hasta sayısındaki yükselişede dikkat çeken Koca, Ankara'daki artışa neden olarak bayram ve bayram sonrası yoğun düğün ve benzeri etkinlikleri göstermişti.

"Ankara'da genç nüfusun fazla ve çoğu bir araya geliyor"

Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan da Ankara'daki artışa ilişkin şunları kaydetmişti:

Neden başkentte durum böyle, dediğimizde, aslında bunun iki nedeni var. Bunlardan biri, Ankara'da düğün, sünnet, nişan gibi törenlerin çok fazla olması, hatta sokak düğünlerinin çok fazla olması önemli bir etken. Her ne kadar kısıtlama gelmiş olsa da bu zamana kadar yapılanlar, vakalardaki artışın nedenlerinden biri. Bunun yanı sıra Ankara'da genç nüfus fazla. Genç nüfus bir araya çok fazla geliyor ve genç nüfusun gelmesiyle birlikte hastalık birbirine bulaşıyor ve kişiler enfekte oluyor. Sağlık Bakanımızın açıklamasında da gördük ki virüse en çok sahip olanlar 25-49 yaş arasındakiler. Tanı alan 1700 kişiye bakıldığında 64'ünün 14 yaş altında ve 226 kişinin de 15-24 yaş arasında olduğunu biliyoruz. Neredeyse tanı alan her 6 kişiden biri 24 yaş altında gençler ve çocuklar. Bu kişiler de virüsü bulaştırıyorlar, çevreye taşıyorlar.

İlhan, Ankara'da yaşayanların yazın memleketlerine ve kısmi olarak da tatil beldelerine gittiğini, bu durumun da enfekte kişi sayısının artmasında etkili olduğunu ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU