Kederin 5 aşaması teorisi: Gözden kaçan kritik detay, Joker'in günlüğünden çıktı

Arthur Fleck’in günlüğünde kötü şakalardan daha fazlası yer alıyor

Joker'i canlandıran Joaquin Phoenix performansıyla Oscar kazanmıştı (Warner Bros.)

Todd Phillips’in yönetmen koltuğunda oturduğu büyük ses getiren Joker filmi, Gotham evrenine yepyeni bir bakış getirmişti. 

Vizyona girmesinin üstünden neredeyse bir yıl geçen filmde gözden kaçan detaylar hala mevcut ve hayranlar bunları yakalamaya devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Inverse’ün haberine göre zorlayıcı bir hayran teorisi filmin tek bir karesini derinlemesine inceliyor ve psikolojinin yöntemlerini kullanarak Arthur’un içinde bulunduğu trajediyi ortaya çıkarıyor. 

Film boyunca Arthur’un zihninde yapılan yolculuk gizemli noktalar barındırsa da onun açık biçimde iyi olmadığına işaret ediyor. Bu günlüğüne bir şaka fikri yazdığında görülüyor. Şakalar hayli uygulanabilir biçimde başlıyor (Yoksul insanların aklı neden karışıktır? Çünkü bir cent bile kazanmazlar) ve kargacık burgacık yazılmış bir ifadeyle sona eriyor (akıl hastalığına sahip olmanın en kötü yanı insanların sizden istemediğiniz biçimde davranmanızı beklemesidir). 

Bu günlük sayfası beş bölüme ayrılmış görünüyor: üç şaka ve son ifadenin iki bölümü. Keskin bir görüşe sahip Reddit kullanıcısı Deja_Subho bu beş bölümün her birinin en iyi bilinen psikolojik süreçlerden birine karşılık geldiğini fark etti: Kübler-Ross yas modelinin 5 aşaması. 

 

warner bros.jpeg
(Warner Bros.)

 

Ciddi düzeydeki hastalarla çalışan psikiyatr Elisabeth Kübler-Ross, modelini karmaşık yas sürecini anlamak amacıyla geliştirdi. Bu beş aşama inkar, öfke, pazarlık, bunalım ve kabullenmeyi içeriyor. 

Ancak bu aşamalar yalnızca sevilen birinin kaybedilmesiyle yaşanmıyor. Bu süreçler kişisel, finansal kayıplara ya da Arthur’un durumunda aklın sağlığının kaybedilmesine de uygulanabilir. 

Teoriye göre defterde okunan ilk “Yaşlı adam neden uykusuzluğunu seviyordu? Çünkü karısıyla yatmak zorunda değildi” şakası Arthur’un yardım çağrısına işaret ediyor. Bunun Arthur’un gerçeklerden kaçtığına işaret ettiği varsayılsa da tam olarak açıklanmıyor. 

Yine de insomnia şakası inkarla ilişkili görünüyor ve Arthur’un hala aşık olup evlenebileceğini düşündüğünü ima ediyor. 

 

 

Bu yönlerin her biri yalnızca keder aşamaları için değil, filmde incelenen temalar açısından da geçerli gibi görünüyor. Arthur’un üstesinden gelmeye çalıştığı aşk, yoksulluk ve akıl hastalığıyla ilgili şakalar bulunuyor. 

Bir bakıma bu günlük sayfası filmin küçük bir evreni gibi. Arthur’un gerçekliğe, kendi akıl sağlığına ve normal bir yaşam hayaline olan hakimiyetini kaybetmesine dair kederini belgeliyor. Aynı zamanda arkadaşlık özlemine, her gün etrafında gördüğü servet eşitsizliğine ve akıl sağlığı yardımı bulma mücadelesine işaret ediyor. 

Kederin aşamaları film boyunca çok açık olmasa da Arthur Fleck’in karmaşık psikolojisine farklı bir bakış açısı sunuyor. 

 

Independent Türkçe, Inverse

DAHA FAZLA HABER OKU