Şengal'de 70 Ezidi gencin akıbeti bilinmiyor: Aileler, PKK'yı sorumlu tutuyor

Şengal merkezli Ezidi Haklarını Savunma Ofisi'ne göre, 2 yılda 70 Ezidi kadın ve erkek kayıp. 2018 yılından beri 21 yaşındaki oğlunun kayıp olduğunu söyleyen Şengalli Feqir Heci, "Oğlumun kaybolmasından PKK'yı sorumlu görüyorum" dedi

Fotoğraf: Hamit Hüseyin (AA)

3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından saldırıya uğrayan Şengal'de, Ezidileri korumak gerekçesiyle Şengal Dağı'na yerleşen PKK, o dönemde kısa sürede 2 alt grup kurdu. 

İlçe, 13 Kasım 2015 tarihinde ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri'nin havadan desteğiyle Peşmerge güçlerinin düzenlediği operasyonla kurtarıldı.

İdari yönden Musul'a bağlı olan Şengal, kentin batısından 120 kilometre uzaklıktadır. İlçe ayrıca Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi kapsamındaki "tartışmalı bölgeler" arasında yer alıyor.

Resmi olarak Musul'a bağlı olsa da, IŞİD'den önce Şengal'in yerel yönetimi Kürtlerin elindeydi. 

Şengal'de; PKK, Irak ve Haşdi Şabi güçleri konuşlu

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) 2017'de gerçekleşen bağımsızlık referandumu akabinde ise, Irak ve Haşdi Şabi güçleri, bölgede bulunan PKK ile Şengal'e konuşlanmasıyla güvenlik boşluğu oluştu.

Yaşanan güvenlik boşluğuyla son 4 yılda en az 85 faili meçhul cinayet yaşanırken, ilçe geçen süre içinde farklı siyasi parti ve silahlı grupların da çatışma meydanı haline geldi.

2017 bağımsızlık referandumu sonrası ilçeye gidemeyen Şengal'in seçilmiş Kaymakamı Mehma Halil'in yerine, Aralık 2018'de PKK ve Haşdi Şabi'den oluşan "Şengal Yürütme Konseyi" Şengal Kaymakamlığı'na Fehd Hamid'i atadığını açıkladı.

İlçe, mevcut durumda iki idari yönetimle yönetiliyor.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı'nın 23 Mart 2018'de, "3 Ağustos 2014 koşullarının ortadan kalktığını, Ezidilerin artık örgütlü bir toplum olduğunu, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığını, bu nedenle gerilla güçlerinin çekileceği" açıklaması da geçen süreye rağmen hayata geçirilmedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


IŞİD tarafından, saldırıya uğrayan Ezidi kadınların da yer aldığı PKK'nın çatı gruplarından biri olarak 2015 yılında kurulan, iki örgütten biri olan Şengal Kadın Koruma Birlikleri de (Yekîneyên Parastina Jin ê Şengalê) bölgede hâlâ varlığını sürdürüyor.

Şu anda ise aralarında PKK'ya bağlı çatı grupları ve Haşdi Şabi'nin de bulunduğu en az 5 silahlı güç ilçede faaliyet gösteriyor.

Şengalli ailelerden protesto

Şengal merkezli Ezidi Haklarını Savunma Ofisi verilerine göre, 2 yılda 70 Ezidi kadın ve erkeğin akıbeti bilinmiyor.

Bölgedeki bazı bileşenler söz konusu kayıplardan başta PKK'nın çatı grupları olmak üzere bölgedeki silahlı güçler sorumlu tutuluyor.

26 Temmuz'da Şengal'in Serdeş bölgesinde, 70 Şengalli gencin akıbetini sormak amacıyla bir grup Şengalli aile tarafından gösteri düzenlendi.  
 

Fotoğraf-Necim Hetari.jpg
Fotoğraf: Necim Hetari


2018'den beri 21 yaşındaki oğlunun kayıp olduğunu söyleyen Şengalli Feqir Heci, oğluyla çiftçilik yaparak geçimlerini sürdürdüğü ve hiçbir parti ve grupla da ilişkilenmediklerini dile getirdi.

İlçedeki güvenlik güçlerine başvurduğunu söyleyen Heci, "Yaklaşık 6 ay önce yakın bir akrabam Heftanin'de oğlumu gördüğünü söyledi. Bence söylediklerinin tamamı doğrudur. Kaldı ki bir süre Haftanin'de kaldı bu kişi. Oğlumun kaybolmasından PKK'yı sorumlu görüyorum" dedi.

Bölgedeki ilgili kurumlar ise, konuyla ilgili demeç vermezken, konunun "iç işleri" olduğunu savunuyor.
 

KirkukNow.jpg
Fotoğraf: KirkukNow​​​​​​​


"Sadece benim çevremden 20 Ezidi genç kayıp"

Kendi çevresinde 20'ye yakın Ezidi gencin kayıp olduğunu söyleyen Feqir Heci, "PKK'lılarla yakın kişilerle irtibata geçtim, çocuklarımızı bize versinler diye, bana 'En kısa zamanda oğlun eve gelecek' denildi. Ancak şimdiye kadar hiçbir gelişme olmadı" diye konuştu.

Ezidi Haklarını Koruma Ofisi Sorumlusu Cemil Süleyman, Şengal'de birçok kötü olayın yaşandığını ve bu durumun Ezidiler arasında korku ve endişeye neden olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

IŞİD'den kurtulmayı başaran halkımızın bir kısmının akıbeti bilinmiyor. Onlarca dönüm ekili arazi yağmalanıyor, bölgemizin demografik yapısını değiştirmeye çalışma ve çoklu gruplar ve partilerin varlığı Şengal'i zor duruma soktu.


Süleyman, protestonun PKK'nın bölgeden çıkması, 70 kaybın bulunması, Şengal Dağı'nda bulunan parti ve silahlı grupların çıkartılması için düzenlendiğini söyledi.  

Şengal Dağı'nda 11 Ağustos'ta düzenlenen gösterilerde ise, PKK'ya bağlı grupların ilçeden çıkarılması için Bağdat hükümetine çağrıda bulunuldu.

Bu gösteriye ilişkin ise Cemil Süleyman, Şengal'de konuşlanan gayrimeşru silahlı güçlerin demografik yapının değiştirilmesini hedeflendiğini belirtti ve "Akıbetini bilmediğimiz 70 gencimizden de bu güçleri sorumlu tutuyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.
 

11 Ağustos'ta Şengal Dağı'nda düzenlenen protesto-Fotoğraf KirkukNow.jpg
11 Ağustos'ta Şengal Dağı'nda düzenlenen protesto / Fotoğraf: KirkukNow


"Çocuklar PKK saflarına katıldığında, IŞİD Şengal'e saldırmıştı, evleri yıkılmıştı"

Şengal'de son yaşananlara ilişkin Independent Türkçe'ye konuşan Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo, "Özellikle 18 yaşından küçük olan gençlerimiz birkaç yıldır PKK ve bileşen gruplarına katılmıştır. Bu çocuklardan bir bölümü aileleriyle telefonda dahi iletişime geçmiş değiller" diye konuştu. 

Gösterilerin çocuklarının akıbetinden endişe eden aileler tarafından düzenlediğini doğrulayan Haydar Şeşo, şöyle açıklık getirdi:

Şu bir gerçek; gösteriye katılan ailelerin yüzde 50'sinin çocukları kendi isteğiyle hatta ailelerin isteğiyle, zamanında PKK ve YPJ'ye katılmıştı. Çünkü o zamanki şartlar farklıydı. Bu çocuklar, PKK saflarına katıldığı dönemde IŞİD Şengal'e saldırmış evleri yıkılmıştı. Aileler çaresizdi ve çocuklarının bulunduğu yeri biliyordu. Ayrıca Peşmergeler gibi 2-3 haftada bir ailelerinin yanlarına gideceğini sanıyordu. Ama PKK'nın sistemi çok farklıdır. Birkaç aydır gösteri yapan ve seslerini çıkarmaya çalışan aileler, geçmişte onların (PKK/YPJ) flamalarını ve pankartlarını taşıyıp, desteklediklerini söyleyenlerdir. Bunlar arasında sorun yaşamaya başlayınca, Ezidi çocukların yarısı ailelerinden uzak kaldı, aileler de artık çocuklarını yanlarında istiyor. Çocuklarına kavuşmak isteyen aileler, artık seslerini yükseltmek istiyor.


"PKK, çocukları aileleriyle görüştürmeli"

Hangi grup olursa olsun 18 yaşın altında çocukların silah taşımasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Şeşo,
"PKK nasıl bu çocukları almaktan sorumlu ise aileler de kendilerine yardım edilmesi vaadiyle, çocuklarını onlara (PKK/YPJ) teslim etmelerinden sorumludur" dedi ve ekledi:

Aileler geçen zaman içinde böyle bir duruma müsamaha gösterdikleri için pişman oldu ve şu anda da çocuklarının nerede, ne durumda olduğunu ve akıbetlerini soruyor. Sistemleri gereği, PKK'de saflarına aldıkları bu gençleri ayda bir kere de olsa aileleriyle buluşturmuyor. Bizler PKK'nin bu tutumuna karşıyız. Ailelerin çocuklarını görmesi gerekiyor bu çok insani bir durumdur.
 

Haydar Şeşo-AA.jpg
Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo / Fotoğraf: AA


"Ezidi gençler, Kandil ve Rojava'ya götürüldü"

PKK'nın ailelerinden çocuklarını aldığında, "Biz Şengal'i ve çevresini koruyacağız. Çocuk ve gençlere askeri eğitim vereceğiz ve burada olacağız. Başka yere götürmeyeceğiz çocuklarınızı" söylemlerinde bulunduğunu aktaran Şeşo, "Ancak aileler, geçen zaman içinde bu çocukların, Şengal'den ve ailelerinden uzaklaştırdığını söylüyor. Aileler çocuklarının, Rojava, Kandil ve onların kontrolündeki bölgelere götürmelerinden endişeli ve çocuklarının akıbetini öğrenme hakkına da sahipler" ifadelerini kullandı.


"PKK'yı Şengal'e davet edenler, çocuklarını teslim edenler, şimdi çocuklarını geri istiyor"

PKK'nın yaşananlara karşı sorumlulukla yaklaşmasını umduğunu kaydeden Ezidi yetkili Haydar Şeşo, "Şengal, dini inançları başta olmak üzere sürekli bedeller ödedi. En son yaşanan IŞİD vahşeti de bunlardan biridir. Şimdiye kadar IŞİD'in kaçırdığı Ezidilerin bir bölümü halen kayıptır. Onların (PKK/YPJ) Şengallilerin verdiği bedelleri göz önüne almalarını umut ediyoruz" dedi.

"Onları, Şengal'e davet edenler ve çocuklarını teslim edenler, şimdi çocuklarının geri dönmesini istiyor" diyen Şeşo, sözlerini şöyle sürdürdü:

PKK'ya kendini yakın hissedenler dahi olsa, en azından aileleriyle görüşmeye fırsat versinler. Ne yapmak istediklerini bu gençler ve aileler karar versin. Bizim PKK'dan istediğimiz budur. Çocukların ailelerine dönmesini engellemesin, bir an önce bu sorunu çözsünler; her geçen gün bu durum daha da kötüye gidiyor, halk bu konudaki rahatsızlığını dile getiriyor.


"Şengal'in akıbeti Serê Kaniye (Rasulayn) ve Efrin'e benzemesin"

Bu durumun TSK'nın Şengal ve çevresini bombalamasına fırsat verdiğini söyleyen Haydar Şeşo, "Yakın zamanda TSK uçakları yine Şengal'i bombaladı. PKK'nın sorumluluk çerçevesinde bu soruna yaklaşması gerekiyor. Biz Şengal'in akıbetinin Serê Kaniye ve Efrin'e benzemesini istemiyoruz" yorumunda bulundu.
 

Haydar Şeşo- Ezîdî Press.jpg
Haydar Şeşoo / Fotoğraf: Ezîdî Press


"Irak hükümeti PKK'yı destekliyor, maaş ödüyor"

Irak hükümetinin mevcut sorunu isterse çözebileceğini vurgulayan Haydar Şeşo, bunu şöyle açıkladı:

Irak hükümeti onları (PKK/YPJ) destekliyor. Aylık maaşlarını Irak hükümeti ödüyor. Bazı askeri noktalarda Irak askerleriyle birlikte kontrolü sağlıyor. Bu durumda da Irak hükümetinin bu çocukların, gençlerin ailelerine kavuşturulması için PKK'ye baskı uygulaması gerekiyor. 


Irak hükümetinin PKK'ya karşı çok esnek davrandığını savunan Şeşo, "Hatta şimdiye kadar bazı bölgelere Irak askerleri bile giremiyor. Özellikle Şengal ile Suriye arasındaki sınırlarda PKK'lı arkadaşlar konuşlanmıştır ve Irak askerlerinin geçişine de izin vermemektedir. Kısacası Irak hükümeti gerçekten bu sorunun çözülmesini isteseydi bu sorun çoktan çözülmüştür" ifadelerini kullandı.

"Şengal'e gidenler, bu halkın büyük bedeller verdiğinin farkına vararak onlara yardım etmesi gerekiyor" diyen Şeşo, son olarak şunları söyledi:

Şengal'i yeniden inşa edecekleri, huzura kavuşturacakları vadedenler, Şengallileri ideolojik ve kişisel çıkarları doğrultusunda tahakkümleri altına almamaları gerekir.


"Gösteriler Türkiye tarafından organize edildi"

Bu arada Şengal'deki Özerk Meclis Başkan Yardımcısı Hesu İbrahim, 12 Ağustos'ya yerel medyaya yaptığı açıklamada, "Serdeşt'teki protestoların yapılmasına öncülük edenler dış bağlantılara sahip, özellikle Türkiye ile bağlantıları var. Gösterilerden önce onlarla görüştük, ancak açık ve net bir talepte bulunmuyorlar. Tüm kayıp ve Şengal Dağı'nda yangının çıkartılmasında PKK'yı suçluyorlar, ancak tüm suçlamaları reddediyoruz" sözleriyle kendilerini savundu. 

Heso İbrahim, "PKK'ya katılanlar kendi istekleriyle katıldı. Örneğin; gösteriye katılan bir kadının oğlu, Kandil'de ve anne ve babasına bu güce inandığını ve dönmeyeceğini söylüyor. Ancak annesi çocuğunun kaçırıldığını söylüyor" dedi. 

Şengal'deki Özerk Meclis, Bağdat ve Erbil yönetimleri tarafından kabul görmüyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU