ABD’li bilim insanı net rakam verdi: Uçakta Kovid-19’a yakalanma olasılığı ne kadar?

Prof. Barnett, “Şu anda çoğu faaliyet, pandemi öncesine göre daha tehlikeli ve havacılık da istisna değil” dedi

Sydney-Bankok uçuşunda koruyucu yüz maskesi takan bir uçuş görevlisi (Reuters)

Massachusetts Teknoloji Entstitüsü’nden (MIT) bir bilim insanı, doğru önlemlerin alındığı kısa uçuşlarda, koronavirüsün yolcular arasında bulaşma ihtimalinin epey düştüğünü ortaya koydu.

İstatistik profesörü Arnold Barnett, ABD’deki kısa mesafeli uçuşlara dayanarak, orta koltuğu boş bırakma ve maske takma gibi önlemlerin faydalarını inceledi.

Profesörün bulgularına göre, Airbus 320 ve Boeing 737 gibi koridorun her iki tarafında üç koltuk bulunan uçaklarda (herkesin maske taktığı durumda) Kovid-19’a yakalanma riski 4 bin 300’de 1 oranında. Üstelik orta koltukların boş bırakıldığı uçuşlarda bu oran, 7 bin 700’de 1’e kadar düşüyor.

CNN Travel’a konuşan Prof. Barnett, “Şu anda çoğu faaliyet, pandemi öncesine göre daha tehlikeli ve havacılık da istisna değil” ifadelerini kullandı.

Barnett ayrıca, çalışmasında genel bir risk oranı belirlemeden önce tüm ihtimalleri hesaba kattığını belirtti:

Uçakta enfekte olmanız için üç şeyin ters gitmesi gerekir. Öncelikle uçakta bir hasta olmalı ve bu kişi bulaştırıcı olmalı. Bu kişinin maske taktığını varsayarsak, buna rağmen bulaştırmayı önleyememesi gerek. Son olarak da hastaya, yayılan virüsten enfekte olabileceğiniz ölçüde yakın durmanız gerekiyor.

Öte yandan söz konusu rakamlar, koronavirüs pandemisinden en kötü etkilenen ülke olan ABD içindeki iki saatlik uçuşlar için geçerli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Profesör, toplam vaka sayısının daha az olduğu ülkelerde bu oranın azalabileceğini, uzun mesafeli uçuşlarda ise artabileceğini belirtiyor.

Diğer yandan Barnett’in araştırması, uçakların tam kapasite çalıştığı varsamına dayanıyor. 

Bu nedenle pek çok ülkede uçuşların, hala düşük kapasiteyle gerçekleştiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.


Independent Türkçe, CNN Travel

DAHA FAZLA HABER OKU