Stanford araştırması, e-sigara kullananların Kovid-19’a yakalanma riskini rakamlarla ortaya koydu

Çalışmanın ortak yazarlarından Profesör Bonnie Halpern-Felsher, “Arada bir ilişki olduğunu biliyordum. Ancak bu kadar güçlü olmasını beklemiyordum” dedi

Sigara içmeyle Kovid-19 semptomlarını ağır geçirme arasında bağlantı olduğu ortaya çıkmıştı (Reuters)

Stanford Üniversitesi'nin yeni araştırması, elektronik sigara kullananların yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalama ihtimalinin 5 ila 7 kat daha fazla olduğunu işaret ediyor.

ABD’de pandeminin etkilerinin tam olarak hissedilmeye başladığı mart ayından bu yana e-sigara kullananların Kovid-19’a yakalanma olasılığının yüksek olduğuna dair birtakım spekülasyonlar gündeme gelmiş, gerek Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gerekse Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA) bu konuda uyarılarda bulunmuştu.

Elektronik sigara kullanan gençlerin ağır koronavirüs semptomları gösterdiği yönünde haberler artarken, bu iki durum arasında bir ilişki olduğuna dair kayda değer bir araştırma yapılmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wired’ın haberine göre ABD’nin 50 eyaletinde 4 binden fazla kişiyle gerçekleştirilen anketlerle yapılan ve The Journal of Adoscent Health’te 11 Ağustos’ta yayımlanan yeni bir çalışma, iki faktör arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdi.

Standford Üniversitesi’nden araştırmacılar, elektronik sigara kullanan 13-24 yaş arası çocuklar ve gençlerde Kovid-19’a yakalanma ihtimalinin, bu ürünleri hiç kullanmayan yaşıtlarına nazaran 5 kat daha fazla olduğu sonucuna vardı. Hem normal sigara hem de elektronik sigara kullananlar açısından bakıldığındaysa bu kesimin virüs kapma olasılığının 7 kat fazla olduğu belirtildi.

Araştırmanın ortak yazarlarından olan Standford Üniversitesi Pediatri Profesörü Bonnie Halpern-Felsher, “Arada bir ilişki olduğunu biliyordum. Ancak bu kadar güçlü olmasını beklemiyordum” dedi.

Sigara içenlerin Kovid-19 semptomlarını çok daha ağır gösterdiğine dair daha önce yapılmış araştırmalar bulunuyordu fakat genç yaş grubu dikkate alarak elektronik sigarayla bu hastalığın etkisinin ilk kez araştırmayla ortaya konduğu kaydedildi.

 

Independent Türkçe, Wired

DAHA FAZLA HABER OKU