Lübnan basını: İstihbarat 5 ay önce amonyum nitrat soruşturması başlatmıştı

Soruşturma sonucu Lübnan'ı sarsan şiddetli patlamaya yol açan 2750 tonluk amonyum nitrat hakkında önlem alınmasının istendiği iddia edildi

Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlama nedeniyle Yüksek Savunma Konseyi, başkent Beyrut'u "felaket bölgesi" ilan etti (AFP)

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 100'den fazla kişinin ölümüne, 4 binden fazla kişinin de yaralanmasına yol açan şiddetli patlamanın kaynağı hakkında aylar önce soruşturma yapıldığı iddia edildi.

Lübnanlı yetkililer liman bölgesindeki patlamanın kaynağının bölgede depolanan 2750 tonluk amonyum nitrat olduğunu açıkladı.

Lübnanlı televizyon kanalı OTV ise güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Lübnan Ulusal Güvenlik Servisi'nin limandaki hangarda tutulan amonyum nitrat hakkında  5 ay önce soruşturma yaptığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal, yapılan soruşturma sonucunda depodaki amonyum nitratın çok tehlikeli olduğu sonucuna varıldığını ve sorumlu hükümet yetkilisiyle liman yönetiminin gerekli önlemleri alması için görevlendirilmesi talimatının verildiğini duyurdu.

Amonyum nitrata 6 yıl önce el konuldu

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da  2750 tonluk amonyum nitratın 6 yıl boyunca depoda güvenli olmayan bir şekilde saklandığını açıkladı.

Avn ayrıca hükümetin acil durum kaynaklarından 100 milyar lirayı (460 milyon TL) ayıracağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi de yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada patlamaya yol açan 2750 tonluk amonyum nitrata 2014'te bir kargo gemisinde bulunduktan sonra el konulduğunu ve o zamanden beri depoda saklandığını söyledi. 

Salı akşamı yaşanan ve 230 kilometre uzaklıktaki Kıbrıs'tan dahi hissedilen patlamanın kentteki çok sayıda binaya zarar verdiği, hastanelerin yaralılarla dolduğu belirtiliyor.

Henüz depodaki yangının nasıl başladığı bilinmiyor. Patlamanın bir saldırı sonucu yaşandığına ilişkin bir kanıt da şu anda bulunmuyor.

Lübnan hükümeti Beyrut'tun tarihindeki en şiddetli patlamada hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan etti.

 

Independent Türkçe, Sputnik, AP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU