Gizemli Mars bulutu yeniden görüldü

Bulut daha önce 2018'de de volkan üzerinde görülmüştü

Bilim insanları bulutun etrafında olduğu volkanın 50 milyon yıldır aktif olmadığını düşünüyor (ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao)

Uzun ve ince gizemli bulut Mars'taki bir volkanın üzerinde tekrar görüldü.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) çektiği fotoğraflarda gizemli gaz kütlesi, Kızıl Gezegen'in 20 kilometre yüksekliğe sahip Arsia Mons volkanı üzerinde süzülürken görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Volkan 50 milyon yıldır aktif olmadığı için bu buluta kaynak teşkil etmesi son derece olanak dışı.

Su buzundan müteşekkil bulut, volkanik faaliyet sonucu oluşmuşa benzemiyor. Hava akışının volkanın rüzgara dönük olmayan yüzünden etkilenmesiyle oluşan bulut bilim insanlarını şaşırtıyor.

Buluta, Arsia Mons Uzun Bulutu (AMEC) ismi verilirken, neden oluştuğu ve ne kadar süre görünüp kaybolduğuna dair gizemler hâlâ bilinmiyor.

Bask Ülkesi Üniversitesi'nde doktorasını sürdüren Jorge Hernandez-Bernal bunu, "Bu ilgi çekici olguyu inceliyorduk ve şu aralar böyle bir bulutun oluşmasını bekliyorduk" şeklinde açıklıyor.

Uzun bulutlar her Mars yılında bu mevsimde güney gündönümü etrafında oluşuyor ve hızlı bir günlük döngü takip ederek 80 gün veya daha uzun süre boyunca tekrarlanıyor. Ancak bulutların her zaman böylesine etkileyici olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Bir Mars yılı yaklaşık 687 Dünya gününe denk geliyor. Güney gündönümü, Güneş'in gökyüzünde en güneyde yer aldığı konumu ifade ediyor. Bu dönemde, sabah erken saatlerde üç saat süreyle büyüyen bulutlar hızla geri kayboluyor.

Bu, bulutun ilk görülüşü değil. Tuhaf bulut,  Eylül 2018 sonlarına doğru gezegen üzerinde bin 500 kilometrelik bir mesafeye uzanmış ve Ekim ortasına doğru kaybolmuştu.

Mars yörüngesindeki uzay araçları sadece öğleden sonra gözlem yapabilirken, buluta ait bu resim 2003'te fırlatılan Mars Express'in yüksek ve elips şeklindeki yörüngede bulunması sayesinde çekilebildi.

Mars Express'in kamera tertibatıyla çalışan Eleni Ravanis, "Kameranızın dar bir görüş alanı varsa veya sadece öğleden sonra görüntü alıyorsanız bu büyük bulutun nerelere kadar uzandığını göremezsiniz" dedi.

Ravanis "uzay aracının yüksek yörüngesi ve Görsel Gözlem Kamerası'nın geniş görüş alanı bir araya gelince, sabah erken saatlerde gezegenin geniş bir alanının fotoğraflarını çekme imkanına kavuşulduğunu" da ifade etti.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU