ABD'nin 2026 hedefi: Mars ve Ay’a nükleer santral

“Küçük nükleer reaktörler, Federal hükümetin uzay araştırma görevleri için gerekli enerji kapasitesini sağlayabilir”

NASA, Artemis programı kapsamında Ay’a ilk kadın astronotu götürecek (NASA)

ABD, Ay ve Mars üzerinde nükleer santraller inşa etmek istiyor. Yetkililer cuma günü, özel sektörden bunun nasıl yapılacağı konusunda fikir talep etti.

ABD Enerji Bakanlığı, insanlığın zorlu uzay ortamlarında uzun süre kalabilmesini sağlayacak, “fizyon yüzey güç sistemi” ismi verilen santraller için resmen inşa talebinde bulundu.

Nükleer araştırma tesisi Idaho Ulusal Laboratuvarı, Enerji Bakanlığı ve NASA, reaktörün geliştirilmesi için fikirleri değerlendirecek.

Enerji Bakanlığı’nın cuma yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Küçük nükleer reaktörler, Federal hükümetin uzay araştırma görevleri için gerekli enerji kapasitesini sağlayabilir.

Enerji Bakanlığı, NASA ve Idaho Ulusal Laboratuvarı'nı yöneten ABD merkezli girişimci Battelle Energy Alliance, ağustos ayında programın beklentileriyle ilgili web yayını toplantısı düzenlemeyi planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Time’ın haberine göre plan iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama reaktör tasarımını, ikinci aşama ise bir test reaktörü ve onu Aya taşıyabilecek bir sistem geliştirmeyi içeriyor. Reaktörün, uçuş ve iniş sisteminin 2026 sonuna kadar hazırlanması amaçlanıyor.

Bunun yanında reaktörün en az 10 kilovatlık kesintisiz elektrik üretimi yapabilmesi gerekiyor. Enerji Bakanlığı, Ay veya Mars'taki enerji ihtiyacını karşılamak için muhtemelen birden fazla bağlı reaktör kurulacacağını belirtiyor.

Öte yandan olası bir reaktörün 3 bin 500 kilogramı geçmemesi, uzayda işleyebilmesi, bağımsız olarak ve en az 10 yıl boyunca çalışabilmesi gerekiyor.

 

Independent Türkçe, Time

DAHA FAZLA HABER OKU