Ajanlık iddiasıyla tutuklu bulunan akademisyen Kylie Moore-Gilbert İran'ın kötü şöhretli çöl hapishanesine nakledildi

Öğretim görevlisi, tutukluluğunun ikinci yılı dolmaya yakın ücra bir hapishaneye gönderildi

Melbourne Üniversitesi Ortadoğu Politikaları uzmanı Dr. Kylie Moore-Gilbert (The Australlian)

İnsan hakları aktivistlerine göre, İran'da casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanan Britanya-Avustralya vatandaşı akademisyen, tehlikeli koşulları ve mahkumlara yönelik kötü muamele iddialarıyla tanınan ücra bir cezaevine sevk edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakkında verilen 10 yıllık hapis cezasını Tahran'da bir cezaevinde çekmekte olan Melbourne Üniversitesi Ortadoğu Politikaları uzmanı Dr. Kylie Moore-Gilbert, aktivistlerin tıbbi bakım eksikliği, mahkumlar arasında uyuşturucu sorunları ve istismar vakalarının yaşandığını söylediği Karçak Cezaevi'ne transfer edildi.

Dr. Moore-Gilbert'in casusluk iddiaları nedeniyle hapse konduğu belirtilmişti. İranlı yetkililer akademisyenin mahkumiyetine dair kanıtları kamuya açıklamamış olsa da hapse atılma hadisesini Avustralya hükümeti geçen yıl açığa çıkarmıştı. Dr. Moore-Gilbert kendisine yöneltilen suçlamaların hepsini şiddetle reddediyor.

Akademisyenin başka bir cezaevine sevk edilmesi haberini, tutuklu insan hakları avukatı Nesrin Sutude'nin eşi olan aktivist Rıza Handan duyurdu.

Dr. Moore-Gilbert'in Handan'la cezaevinden gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde şunları dediği belirtildi:

Hiçbir şey yiyemiyorum... Ümidim feci şekilde kırıldı... Moralim son derece bozuk.

Dr. Moore-Gilbert'in bu görüşmede, ailesiyle en son bir ay önce konuştuğunu söylediği kaydedildi.

İranlı insan hakları aktivistlerinin Karçak Cezaevi'ndeki koşullarla ilgili mart ayında yayımladığı raporda, tıbbi bakım ve ağız sağlığı hizmetlerinde eksiklikler yaşandığı, mahkumlar arasında uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu ve tecavüzün yanı sıra başka istismar biçimlerinin vuku bulduğu ortaya konmuştu.

Raporda ayrıca, bulaşıcı hastalık taşıyan mahkumların diğer mahkumlardan izole edilmediği kaydedilmişti. Söz konusu cezaevinde koronavirüs vakalarının görüldüğü belirtiliyor.

İran, Kovid-19'un yayılmasıyla ilgili yaşanan endişeler nedeniyle 100 binden fazla mahkumu geçici olarak tahliye etmişti.
 

google.jpg
Karçak Cezaevi, Tahran'ın yaklaşık 50 kilometre dışında, çölde bulunuyor (Google)​​​​​​​


Dr. Moore-Gilbert konuşmacı olduğu akademik bir konferansa katıldıktan sonra Eylül 2018'de tutuklanmıştı. Akademisyenin cezaevine gönderilmesiyse bir yıl sonra Avustralya hükümeti tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, iki diğer mahkumun yanı sıra Dr. Moore-Gilbert'in tutukluluğuyla ilgili Tahran'la birden çok kez iletişime geçtiğini söyledi.

Daha önce tutulduğu Evin Cezaevi'nden Temmuz-Aralık 2019 dönemine ait bir dizi mektubun dışarıya kaçırılmasının ardından Dr. Moore-Gilbert'ten ocak ayından bu yana haber alınamıyordu.

Mektuplarında masum olduğunu belirten akademisyen, "son derece kısıtlayıcı bir hapis hayatı yaşadığını" ve bunun zihinsel ve fiziksel durumunu ciddi şekilde tahrip ettiğini anlatmıştı. Dr. Moore-Gilbert birçok kez açlık grevine girdiğini kaydetmişti.

Dr. Moore-Gilbert ayrıca, istihbarat çalışmalarını yürüten İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun kendisine casusluk teklif ettiğini ve bu öneriyi reddettiğini de öne sürmüştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU