Güneş’ten 10 kat yüksek sıcaklığa ulaşabilen dünyanın en büyük nükleer füzyon makinesi kurulum aşamasına geçti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salı günü yaptığı açıklamada “Füzyon sayesinde nükleer, gelecek için umut vaat ediyor” dedi

Sıcaklığın ortam sıcaklığının altındaki değerlerde sabit tutulmasına olanak tanıyan ve projede kullanılan kriyostat cihazı (AFP)

Dünyanın en büyük nükleer füzyon projesinin birleştirilme evresi, projenin duyurulmasından 14 yıl sonra, salı günü başladı.

Güney Fransa'da kurulan dev makine, Güneş'e enerji sağlayan nükleer füzyon sürecinin Dünya'da da güvenli bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermek için tasarlandı.

Hafif atom çekirdeklerinin daha ağır olanları oluşturmak üzere kaynaştığı füzyon süreci, büyük miktarda enerji açığa çıkarıyor ve Güneş’le diğer yıldızlara güç veriyor.

Uluslararası Termonükleer Deney Reaktörü (ITER) diye bilinen makinenin parçaları dünyanın farklı bölgelerinde geliştiriliyordu. Şimdi ise birleştirilmek üzere Saint-Paul-les-Durance’de bir araya getirildi. Reaktörün başlangıç ​​deneylerinin Aralık 2025'te başlaması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salı günü yaptığı açıklamada “Füzyon sayesinde nükleer, gelecek için umut vaat ediyor” dedi.

Kömür, petrol ve doğal gazdan kaynaklanan sera gazlarına karşı nükleer enerjiyi uzun süredir savunanlar arasında yer alan Macron, bu teknolojinin "temiz, karbonsuz, güvenli ve verimli enerji" sağlayacağını söyledi.

ITER projesi 2006’da ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, İsviçre, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve toplamda 27 Avrupa Birliği üyesi ülkenin işbirliğiyle başlatıldı.

Ülkelerin ortak açıklamasında nükleer füzyonun güvenli olduğu ve geleneksel nükleer enerji santrallerinde olduğu gibi erime ya da sızıntı riski barındırmadığı ifade ediliyor:

Bu yakıttan ananas hacminde bir miktar alın, 10 bin ton kömüre eşdeğer olduğunu görürsünüz.

Süreç tamamlandığında reaktörün füzyon sürecini yaklaşık 150 milyon santigrat derece sıcaklıkta oluşturması bekleniyor.

Bu sıcaklığın Güneş’ten 10 kat fazla olduğu belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU