Trump binlerce Amerikalıyı öldüren virüsü kampanyasını haklayınca ciddiye aldı

ABD Başkanı, anket oranlarındaki düşüşle birlikte fikrini değiştirip... siyasi yaklaşımını yeniden keşfetti

Trump uzun süreli muhafeletin ardından yakın zamanda maske takmaya başladı (Reuters) 

Donald Trump'ın kasım ayında ezici yenilgiye yol açacak bir falso yapacağını görmeyi bekleyenler için kötü haberlerim var: Miskin Donald uyandı. Yaşanan birkaç hadise ve koronavirüs pandemisinin soğuk gerçekliği, nasıl olduysa hüsnükuruntunun ve fantezinin o zehirli atmosferini delip geçiverdi.

Belki daha iyi tavsiyeler alıyordur. Belki de değişiklik olsun diye sadece dinliyordur. Trump öyle ya da böyle, binlerce Amerikalının yok yere ölmesini göz ardı etmenin Beyaz Saray'a tutunmanın en iyi yolu olmadığını fark etmiş gibi görünüyor.

Maskelerle ilgili fikrini değiştirdi. Virüsle ilgili fikrini değiştirdi. Siyasi yaklaşımını yeniden keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Epey önemli bir an. ABD Başkanı çok değil sadece birkaç hafta önce koronavirüs görev gücünü tasfiye edip Kovid-19 basın toplantılarını sona erdirmesi halinde bu hastalığın bulaşmasını da duracağını düşünüyor gibiydi. Ortada çarpıcı bir sebep-sonuç karmaşası olsa da bu durum onun için yeteri kadar iyiydi. Tüm dünyanın kafasını karıştıracak şekilde çamaşır suyu enjekte etmeyle ilgili şu tuhaf mesele vardı. Trump koronavirüs krizinin Demokratlar ve medyadaki nice düşmanı tarafından uydurulmuş bir "aldatmaca" olduğunu söylemişti. Yine de Trump'a göre koronavirüs daha önce hiç olmadığı kadar iyi giden ekonomiyi mahvetti.

Başkan kendini mağdur ve baş kaldıran biri, bir kez daha unutulmuş kesim için halkın adayı gibi göstermeye çalıştı. Fakat yıllardır iktidardaydı ve insanların ölmesine izin verenler Demokratlar ya da CNN değildi. Hatta Çinlileri "kung flu" için suçlamak bile işe yaramayacaktı, zira suni solunum cihazına bağlıyken ya da daha da kötüsü ihtiyaç duyduğunuz anda böyle bir cihaza erişemiyorken bu pek de önemli değildi.

Joe Biden'ın kampanya ekibi, Başkan'ın inkar halini ve kayıtsızlığını başarıyla silah olarak kullanırken Trump da anketlerde geriye düşmeye başladı. Mağlubiyet yolunda ilerliyordu. Kovid-19'un güneydeki ve batıdaki salıncak eyaletleri hırpalaması Trump tarafından bile görmezden gelinmesi imkansız bir gerçekti.

Trump 19 Temmuz'da Fox News'de son seçim verilerini "sahte anketler" diye nitelendirdi ve 2016'da galip gelmeden önce de Hillary Clinton'ın gerisinde olduğunu ülkesine hatırlattı. Ancak sadece rakipken geriden gelip başarılı olabilmenin, görevdeyken de aynı şeyin gerçekleşebileceği anlamına gelmediğini fark edip etmediğini insan merak ediyor.

Biden kampanyası (bir süper PAC, yani süper siyasi eylem komitesi) aracılığıyla attığı tweet'le meseleyi kısa ve öz bir şekilde ortaya koydu:

Trump koronavirüs tehdidini ciddiye almayı reddetti, yönetimi bu krize karşı tamamen hazırlıksız olduğu için şimdi de sorumluluk üstlenmeyecek.

Trump'ın krizi üstlenmesine çalışılıyordu. Süper bulaştırıcı mitinglerse işe yaramıyordu.

Bu yüzden artık yeni bir Trump geliyor. Tabiri caizse maskenin ardındaki Trump.

Bu seferki Trump, Amerikalılara acı bir gerçekten bahsediyor:

İyiye gitmeden önce muhtemelen daha da kötüleşecek.

"Beğenseniz de beğenmeseniz de maskelerin etkisi var, tesirleri olacak ve edinebileceğimiz her şeye ihtiyacımız var" diyerek militanca maske karşıtı tabanı dahil Amerikalıların yüzlerini kapatacak şeylere alışmasını istiyor.
 


Tıpkı başkanlık armasıyla süslenmiş kendi maskesi ya da Mike Pompeo'nun Amerikan bayrağının yıldız ve çizgilerinden oluşan maskesi gibi şimdi de maskenin vatanseverliği temsil ettiğini düşünüyor. Trump gibi bir temizlik hastası için maske takmak muhtemelen itiraf edeceğinden çok daha kolay bir iş olacak. Söylediğine göre "maskeye alışıyor".

21 Temmuz'daki itiraflarında nadir bir alçakgönüllülük anı bile mevcuttu:

Meselelere dair söylemeyi sevmediğim bir şey ama durum böyle.

Vakti geldiğinde bu an, Başkan'ın can kaybı artmaya devam ederken tavsiyelerine uymayan kişileri suçlamasını sağlayabilir. Bu hâlâ riskli bir taktik.

Mesele şu ki Donald Trump bu seçimi kibir ve ihmalkarlık yüzünden kaybedecek kadar ne deli ne de aptal. Trump için artık çok geç olabilir: Birçok Amerikalı onu yüzüstü bırakacak ve tutarlılık hiçbir zaman onun en önemli erdemlerinden biri olmasa da sadık destekçilerinden bazıları şaşkına dönecek. Gel gör ki Trump karşı atağa geçti ve rakipleri onu bir kez daha hafife almamalı. Ne de olsa kazanmayı seviyor.

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU