Çin, Huawei yasağına karşı hamlede bulunursa Britanya ekonomisini mahvedebilir

Belki de en kurnazca plan, Çin'in şimdi Hong Kong'un insan seli bentlerini açarak Londra'yı verdiği vizesiz seyahat sözünü tutmaya zorlaması olurdu

Huawei'nin Çin'in Şanhay kentindeki en büyük amiral mağazası (Reuters)

Avrupa Birliği'nin geri kalan 27 üyesini yabancılaştırıp İngiliz-Rus ilişkilerini 100 yıl öncesine gerileten Boris Johnson, şimdi de Çin'e karşı ekonomik savaş ilan etti. Bunda ne gibi bir terslik olabilir ki!

Britanya ekonomisinin son çeyrekte yüzde 20 küçülmesi, hükümetin Çin'e karşı ekonomik savaş ilanından başka türlü yorumlanamayacak bir dizi adımı ilan ettiği ilk günden beri çalan bir uyarı çanı niteliği taşıyor. 1,4 milyarlık nüfusu ve dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle Çin'in 2025'te en büyük ekonomi olacağı kesin. Huawei'nin Britanya'nın 5G piyasasına dahil edilmesinin "güvenlik riski" olduğu yönündeki temel sebep aşikar biçimde yanlış. Bu 5G için doğru olsaydı, 3G ve 4G için de geçerli olması gerekirdi. Öyleyse Çinli şirketin (ne tesadüf ki 5G'nin de son yılı olan) 2027'de değil, şimdiden yasaklanması lazım gelirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Huawei'nin Britanya pazarına (ülkenin ekonomik bakımdan büyük fayda sağladığı) son derece başarılı girişi süresince herhangi yanlış bir şey yaptığına dair bir parça, bir gıdım, bir zerre, bir nokta kadar kanıt yok.

Eğer 5G'de Çin yatırımı istenmiyorsa (gerçekten de şu anda dışlanıyor) Çin'in Britanya enerji sektöründeki güçlü payı ne olacak? Çin, nükleer santrallerindeki fişleri çekerse ne olur? Bütün ışıklarımız söner mi? Çin'e böyle tekmeyi vurmanın sonuçlarını etraflıca düşünen herhangi biri oldu mu?

Açıkça ve aynı absürtlük içinde, sanki Gilbert ve Sullivan operetinden bir parça gibi, küçük Britanya eş zamanlı olarak en güçlü savaş gemilerinden birini Yangtze nehrine gönderiyor. Gerçi, Kraliçe Elizabeth Uçak Gemisi’ni tam olarak Çinlilerin 1949'da gemilerimizi yenilgiye uğrattığı Yangtze'ya değil, 19. yüzyılın ciddi silahlı çatışma tehlikesiyle dolu Palmerstoncu gambot diplomasisi eylemi çerçevesinde Çin'in (ABD'nin Çin'in bazı komşuları 'adına' itiraz ettiği) deniz sınırına gönderiyoruz. Aradaki fark şu, Palmerston dalgalara hükmediyordu, Boris Johnson kesinlikle hükmetmiyor.

Çin'e yönelik bu her ikisi de apaçık düşmanca eylem, batılı güçlerin Hong Kong'un süregelen istikrarsızlaştırılmasıa müdahil olmasını takip ediyor. Bunların en başında Londra'daki eski sömürgeci güç yer alıyor. Sanılanın biraz aksine, Brexit Britanyası Avrupa Birliği’nden gelen toplu göçe güle güle derken, 3 milyon Hong Kong Çinlisinin toplu göçüne merhaba demek üzere.

Bölgede 150 yıl süren Britanya sömürge yönetimi süresinde tek bir Hong Kong Çinlisine bile ikamet ve vatandaşlığa yol açacak şekilde Birleşik Krallık'a (BK) vizesiz seyahat sunulmadı. Ama şimdi, Çin'in apaçık endişesine karşın milyonlarcasına bu sağlanıyor.

Yaptırımlar, küçük silahlı gemiler ve ikamet sorunu üçlüsünün nezaretinde jingoizm (yayılmacı milliyetçilik -ed.n.) kaba notalarla 'Rule Britannia' (Hükmet Britanya) şarkısını çalarken, 90 milyon Çinlinin bağımlılığına yol açan Britanya afyonunun yığınlarla Çin'e satışına son vermeye çalıştığı için ceza olarak Hong Kong'u zorla elinden aldığımız Çin'e kıyasla bugünkü Çin'in çok daha zengin ve daha güçlü bir hasım olduğunu kimse fark etmemişe benziyor.

Huawei hadisesinde Çin'e uygulanan ekonomik yaptırımlar Pekin tarafından kat be kat iade edilecek. Çin Donanması, çok ileri gittiği takdirde Kraliçe Elizabeth’i batırmaya yetecek güçten daha fazlasına sahip.

Üç milyon Çinli Hong Kong'dan geldiğindeyse, nereye yerleştirilecekleri veya Britanya'nın bozuk ekonomisinin neresinde çalışacakları henüz belli değil. Aslına bakılırsa, belki de en kurnazca plan, Çin'in şimdi Hong Kong'un insan seli bentlerini açarak Londra'yı verdiği sözü tutmaya zorlaması olurdu.

30 yıl boyunca Birleşik Krallık Parlamentosu'nun mensubu olan George Galloway aynı zamanda film yapımcısı, yazar ve ünlü bir hatiptir. Galloway özellikle emperyalizm karşıtı çıkışlarıyla tanınıyor

 

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.rt.com/op-ed

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU