ABD Savunma Bakanı Esper: Huawei tehdidine karşı bir şey yapmazsak, NATO için tehlikeli olabilir

Almanya’daki güvenlik konferansında konuşan Esper, Müttefikleri ve ABD teknoloji şirketlerini, alternatif 5G ürünleri geliştirmeye teşvik ettiklerini öne sürerek, “Bu ürünleri de askeri üslerimizde test etmeye başladık” dedi

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Washington'un ABD ve müttefik ülkelerdeki teknoloji şirketleriyle, Çin’li 5G tedarikçilerine alternatif ürünler geliştirmek için çalıştığını söyledi.

Almanya'da devam eden 56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Esper, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin’in diğer ülkeler pahasına “agresif” ekonomik ve askeri politikalar yürüttüğünü savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5G teknolojisinin önemini vurgu yapan Esper, "Müttefik ve ABD teknoloji şirketlerini, alternatif 5G ürünleri geliştirmeye teşvik ediyoruz. Bu ürünleri de askeri üslerimizde test etmeye başladık" ifadelerini kullandı.

Esper, ABD’nin ve müttefiklerinin kendi güvenli 5G ağlarını geliştirmesinin, devlet tarafından büyük ölçüde sübvanse edilen Çinli sağlayıcılarla ortaklık kurmaktan daha kazançlı olacağını vurguladı.

“Eğer tehdide karşı bir şey yapmazsak, Huawei tarihin en başarılı askeri ittifakını tehlikeye sokabilir”

Çin’in, Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğinde daha iddialı ekonomik politikalar geliştirerek, daha agresif bir askeri duruş sergilediğini kaydeden Esper, “Uluslararası toplum olarak, Çin'in uzun zamandır devam eden uluslararası kurallara dayalı düzeni manipüle etmesinin getirdiği zorluklara karşı uyanmamız önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Esper, Avrupalı müttefiklerine Huawei şirketini 5G ağlarının dışında tutması yönünde çağrıda bulunarak, “Tehdidi anlamazsak ve buna karşı bir şey yapmazsak, onlar (Huawei) tarihin en başarılı askeri ittifakı olan NATO’yu tehlikeye sokabilir” dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU