Medyada Müslüman saldırganlar, aşırı sağcılara göre 3 kat daha fazla 'terörist' olarak nitelendiriliyor

80 farklı dildeki 200 bin haberin incelendiği araştırmaya göre, İslamcı saldırganların, terörist olarak değerlendirilme oranı diğer saldırganlardan daha fazla

Araştırma kapsamında Fransa, İngiltere, ABD ve İsveç’te gerçekleşen IŞİD referanslı saldırılarla ABD ve Kanada’daki beyaz üstünlükçü saldırılar incelendi

IŞİD’ten esinlenen saldırganların medyada, beyaz üstünlükçü katillere göre 3 kat daha fazla 'terörist' olarak nitelendiği ortaya çıktı.

Buna göre, medyada yer alan haberlerde İslamcıların terörist olarak tanımlanma oranı yüzde 78'ken, beyaz ırkçıların bu şekilde nitelendiği haber sayısı yüzde 27 oranında.

Konuyla ilgili araştırmayı yürüten Signal AI adlı medya takip merkezinin raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Medya beyaz insanlara terörist yakıştırması yapmakta tereddüt ederken, Müslümanları doğrudan terörist olarak niteliyor. Aşırılık yanlısı Müslümanların saldırılarına dair haberler, beyaz üstünlükçülerin haberlerinden epey farklı. Hatta aradaki fark çok büyük.”

Öte yandan, Yeni Zelanda’daki Christchurch saldırısınınsa istisna olduğu belirtildi. Buna göre, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in Müslümanlara yönelik saldırıyı hızlıca 'terörist' olarak nitelemesi, haber dilini de küresel çapta etkiledi.

The Independent'a konuşan analist Ben Moore konuyla ilgili şunları aktardı:

“Bu tarz eğilimler, medyanın dışında da başlayabiliyor. Özellikle politikacıların söz konusu anlatıları biçimlendirmede etkili olduğunu düşünüyorum.”

Moore ayrıca, Christchurch saldırısını konu alan haberlerle ABD'nin Pittsburgh kentinde, 11 kişinin hayatını kaybettiği sinagog saldırısına dair haberleri karşılaştırdı.

Beyaz üstünlükçülerin yaptığı 2 saldırı da benzer şekilde ibadethanelere yönelikti. Ancak buna rağmen, olayların medyaya yansıması farklı oldu.

Moore'a göre bu farklılığın nedeni, Donald Trump’ın Pittsburgh saldırısını bir terör eylemi olarak nitelememesiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra medyada yer alan birçok içerik, olayların hemen ardından polis ya da hükümetin verdiği bilgilere dayanıyor.  Ayrıca terörizm nitelemesinin ilgili olayın ardından kullanılma hızı da ülkelere göre değişiyor.

Söz konusu araştırmada incelenen haberler, son 15 ayda gerçekleşen 11 saldırıyı konu ediniyor. 80 dildeki 200 bin haberin analiz edildiği aratırma kapsamında Fransa, İngiltere, ABD ve İsveç’te gerçekleşen IŞİD referanslı saldırılarla ABD ve Kanada’daki beyaz üstünlükçü saldırılar incelendi.

Araştırmacılar elde ettikleri bulguları “çarpıcı ama ne yazık ki şaşırtıcı değil” şeklinde tanımladı. Bulguların, aşırı sağın dünya çapında yükseldiğini söyleyen uyarıların arttığı bir dönemde yayımlanması da dikkat çekti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU