Polonya, İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini açıkladı, ülkede protesto gösterileri başladı

Adalet Bakanı Ziobro, "İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olmanın mağdurların korunmasına da karşı olmak anlamına geldiğini söylüyorlar, bu düpedüz bir yalandır" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AFP

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, ülkede son günlerde tartışmaya neden olan İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Polonya yasalarının kadınların şiddete karşı korunması ve aile içi şiddet mağdurlarının güvence altına alınmasıyla ilgili İstanbul Sözleşmesi'nin tüm standartlarını karşıladığını belirten Ziobro, Adalet Bakanlığı olarak yarın, söz konusu sözleşmeden çekilme çalışmaları başlatılması için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir öneride bulunulacağını bildirdi.

Ziobro, sözleşmede bazı maddelerin ideolojik unsurlara sahip olduğunu savunarak,  özleşme ile "biyolojik cinsiyete karşı sosyo-kültürel cinsiyetin" inşa edilmeye çalışıldığını, bu durumun Polonya tarafından kabul edilemez ve zararlı olarak değerlendirildiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polonya, eşcinseller arasında aile kurulmasına karşı

Ziobro, sözleşmenin bazı maddelerinin çocuk ve gençlere eşcinsellerin aile kurabilecekleri yönünde eğitim verilmesini öngördüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek şunları kaydetti:

LGBT’liler arasında aile ilişkisi kurulmasının teşvik edilmesine karşı çıkıyoruz, bu daha ziyade sol ve eşcinsel çevrelerin savunduğu bir yaklaşım, böylelikle yaklaşımlarına hukuki bir zemin oluşturmaya çalışıyorlar.

Sözleşmede yer alan ideolojik yaklaşımların sosyal, kültürel ve ahlaki değişikliklere yol açabileceğini ileri süren Ziobro, şunları söyledi:

Bu nedenle sol ve feminist propagandalara karşı dikkati olunması ricasında bulunuyorum. İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olmanın mağdurların korunmasına da karşı olmak anlamına geldiğini söylüyorlar, bu düpedüz bir yalandır.

Polonya Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Marlena Malag, geçen hafta ülkesinin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmaya hazırlandığını duyurmuş, bu açıklamaya sözleşmeyi savunanlar düzenledikleri gösteriyle tepki göstermişti.

Ülkede protesto gösterileri başladı

Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklamasının ardından, ülke çapında protesto gösterileri başladı.

Başkent Varşova ve diğer şehirlerde başını kadınların çektiği on binlerce kişi 'Kadın Grevi' sloganıyla sokaklara döküldü.

"PiS kadınların cehennemidir" yazılı pankartlar açtığı protestonun organizatörlerinden olan Marta Lempart, "Amaç ev içi şiddeti, kadına şiddeti yasallaştırmak" dedi. 

"Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş" gibi sloganlar atan protestocular, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme yanlısı bir derneğin merkezine yürüdü.

Sözleşme, Türkiye’de de tartışma konusu 

Ulusal basında çıkan haberlerde, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti kurmaylarına ilkin "Çalışıp, gözden geçirin. Halk istiyorsa kaldırın" dediği, ardından'Türkiye'nin Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’ın eşcinselliği teşvik ettiği gerekçesiyle çekilmesini örnek alması gerektiğini' söylediği öne sürüldü.

Türkiye’deki bazı siyasetçi ve yazarlar da aile yapısını bozduğu iddiasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması gerektiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU