"LGBT'siz bölge" ilanı kardeşliği bozdu: Hollanda kenti, Polonya'daki şehirle ilişiğini kesti

Hollandalı mevkidaşlarının tepkisini çeken kararı aylar önce karşı tarafa bildiren Pulawy yetkilileri, kendilerine gönderilen mektubaysa yanıt vermedi

Hollandalı yerel yetkililer, Polonyalı belediyenin kararına tepki gösterdi (Nieuwegein Belediyesi)

Hollanda'nın Nieuwegein şehri, kendisini "LGBT'siz bölge" ilan eden Polonya'nın Pulawy kentiyle “kardeş şehir” uygulamasını bitirdiklerini duyurdu.

Şehrin belediye meclisinden yapılan yazılı açıklamada, Pulawy’de LGBT topluluğunun mensuplarına yönelik son haberlerin ardından bu kentle kuruluşmuş dostane ilişkilerin çarşamba günü sonlandırıldığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pulawy’nin ocak ayında yaptığı duyuruyla ilgili kendilerinin bilgilendirildiğinin belirtildiği açıklamada, Nieuwegein Belediye Meclisi’nin yaşadıkları kaygıyı muhataplarına bahar döneminde gönderdikleri bir mektupla ilettiği ancak Pulawy yetkililerinin bu mektuba yanıt vermediği kaydedildi.

Belediye Meclis Üyesi Marieke Schouten, “Nieuwegein’de kim oldukları, cinsel eğilimleri, toplumsal cinsiyetleri, etnik kökenleri ya da dinleri ne olursa olsun herkese izin verilir… Pulawy gibi LGBT’siz bölgeler bize göre kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Schouten, “İki şehir arasındaki dostluk, bu tür meselelerde diyalog için bir fırsat olmalı. Fakat Pulawy’nin görüşme istememiş olması çok yazık” diye ekledi.

CNN konuyla ilgili haberinde, eşcinsel evliliğin yasak olduğu ve nüfusunun çoğunluğunu Katoliklerin oluşturduğu Polonya’nın Avrupa’da LGBT topluluklarına karşı en sert ülkelerden biri olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Gazeta Polska adlı sağ eğilimli yerel bir gazete, Temmuz 2019’da okuyucularına “LGBT’siz bölge” yazılı ve gökkuşağı flamasının üzerine siyah çarpı işaretinin yer aldığı çıkartmaları dağıtmayı planladıklarını duyurmuştu.
 


Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, bu tarz bölgeler ilk gündeme gelişinin ardından Polonya genelinde birçok kasabaya yayılmıştı.

Söz konusu kuruluş mart ayında yaptığı açıklamada, “Geçen yıldan bu yana Polonya kasabalarının üçte biri (yani Macaristan’dan daha büyük bir alana karşılık gelecek kadar büyük bir kesim) kendilerini ‘LGBTİ ideolojisinden arındırılmış’ ilan ederken, güvenlikle ilgili sebeplerden ötürü ülkelerini terk etmek isteyen LGBTİ mensubu kişilerin sayısı da arttı” ifadelerine yer verilmişti.

Bununla birlikte 13 Temmuz’da gerçekleştirilen seçimleri kazanarak bir dönem daha koltuğunu koruyan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, kampanya döneminde yaptığı mitinglerde bu kesimi hedef alan sözler sarf etmişti.

Duda bir açıklamasında da “LGBT haklarını Sovyet dönemi komünizminden daha kötü bir ideoloji” olarak tanımlamıştı.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU