Tecritte esnek çalışmanın tadına vardık, şimdi haftada 4 gün mesai için uğraşma vakti

Çalışmak için yaşamaktansa yaşamak için çalışacağımız bir toplum şimdi hiç olmadığı kadar yakın görünüyor. İşte bunun nasıl gerçek olabileceğinin yanıtı

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde çok sayıda kişi evden çalışma düzenine geçti (Reuters)

Haftada 4 gün çalışmayla ilgili yapılan yeni bir anket, Birleşik Krallık (BK) halkının işle ilişkilerini gözden geçirdiğini gösteriyor. Kovid-19'un bir sonucu olarak milyonlarca kişi esnek çalışma saatlerinin tadını çoktan alırken, stres ve aşırı çalışmayla tanımlanan bir dünyaya geri dönme fikri görünüşe bakılırsa pek de cazip gelmiyor.

Elbette bu herkes için geçerli değil ama son birkaç ayda çok sayıda kişi sosyalleşme, aileyle zaman geçirme ve egzersiz gibi sevdikleri şeyleri yapmaları için kendilerine daha fazla boş zaman sunan yeni yaşam tarzlarına mutlulukla uyum sağladı.

Çalışmak için yaşamaktansa yaşamak için çalışacağımız bir toplum hayali birdenbire hiç olmadığı kadar yakın görünüyor. Peki haftada 4 gün çalışmak herkes için gerçekçi bir yaklaşım mı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sendikalarla birlikte hareket eden Haftada 4 Gün Kampanyası (The 4 Day Week Campaign), bu seçimi yapmayı rahatlıkla göze alabilecek en yüksek kazanç sahipleri hariç ücrette azaltmaya gidilmeksizin çalışma sürelerinin kısaltılmasını savunuyor, ki bu öneriye haftada 4 gün çalışmak da dahil. Ortada Kovid-19'un indirdiği darbeden muzdarip birçok işletme varken böyle bir seçeneğin nasıl uygulanacağını merak etmekte haklısınız.

İlk olarak; gerçekleştirilen araştırmalar işçilerin çalışma saatleri kısaldığında motivasyonlarının arttığını ve bu sayede daha üretken hale geldiklerini gösteriyor, yani öyle yapması zor bir iş değil. BK'de çalışanlar diğer Avrupa ülkelerindekilere kıyasla işte daha uzun süre vakit geçiriyor ve bizler aynı zamanda üretkenlikte de geri kalıyoruz. Haftada 4 gün çalışmak bunu düzeltir.

İkinci olarak; haftada 4 gün çalışma hem aşağıdan yukarıya hem de yukarıdan aşağıya uygulanmalı. Şu anda hükümetin süresi kısaltılmış haftalık çalışmayı sübvanse etmek ve dolayısıyla işsizlik kriziyle mücadele etmek adına Koronavirüs İstihdam Muhafaza Projesi'nden (CJRS) istifade etmeyi incelemek için elinde bir fırsat var. Böylece haftalık çalışma süresinin kısaltılması, yeni işe ihtiyaç duyacak kişiler için istihdamı tekrar dağıtmak gibi ilave bir fayda da sağlayacak.

Çalışma süresinin kısaltılmasında herkese uyacak tek bir modelin olmadığını belirtmek önemli. Böyle bir düzenleme, uygulanacağı her iş ve sektör göz önünde bulundurularak yerine getirilmeli. Bu da bireysel değil kolektif şekilde yapılmalı. Bu nedenle sendikalar geçiş sürecinin merkezinde yer almalı ve müzakerelerde bulunarak çalışma saatlerini azaltmayı işletme işletme, bazı durumlarda da sektör sektör kolektif biçimde elde etmeli.

Kanada'dan Yeni Zelanda, İskoçya ve Galler'e dünyanın her yeri için haftada 4 gün çalışmak artık radikallere ait boş bir hayal değil ve Kovid-19 sonrasında daha iyi bir gelecek yaratmanın bir yolu olarak ciddi şekilde kabul görüyor.

İşverenlerin bu sürece kendi kendilerine ayak uydurmaya başladığını gösteren bazı umut verici işaretler oluştu. Essex merkezli bağımsız yayın kuruluşu Target Publishing ödemede azaltmaya gitmeksizin tüm çalışanlarını haftada 4 gün mesai sistemine geçirdi.

Target Publishing Genel Müdürü David Cann aldıkları kararın gerekçesini şöyle açıkladı:

Kovid-19 tüm işletmelerin çalışma düzenini değiştirdi. Bu değişimi olumlu hale getirmekte kararlıyız. Tecrit uygulaması aileyle zaman geçirmenin önemini vurgulamış oldu. İşte bu yüzden biz de çalışanlarımızın akıl sağlığıyla refahını desteklemeye yardımcı olmak ve onlara daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sağlamak için ödemede herhangi bir kesinti yapmadan haftada 4 gün mesaiye geçtik.

Muhafazakar Partili seçmenlerin yarısından fazlası (yüzde 57) BK hükümetinin haftada 4 gün mesai uygulamasını incelemesini istiyor. Verilerin daha da derinine inildiğindeyse ülkedeki tüm yaş grupları, gelir seviyeleri ve bölgeler bazında bu seçeneğe kayda değer bir destek verildiği görülüyor.
 


Çevre hareketinin de bu teklifi daha ciddiye almaya başlama zamanı geldi, zira haftada 4 gün çalışmak daha az işe gidip gelme ve daha az karbon salınımı anlamına geliyor. Söz konusu uygulama daha fazla boş zaman yaratarak çevresel açıdan daha sürdürülebilir eylemlerde bulunma potansiyelini de ortaya çıkarabilir.

Bu krizden önce tuhaf ya da imkansız olduğu düşünülen pek çok şey, şimdi sağduyulu bir tepkinin parçası haline geldi.

Boris Johnson hükümeti bu fikri görmezden gelmeye karar verebilir ancak bu budalalık olacaktır. Henüz hiçbir şey kararlaştırılmamışken, insanlar işle ilişkilerini sorguluyorken ve daha fazla otomasyon ufuktayken artık haftada 4 gün çalışma zamanı geldi.

Haftada 4 Gün Kampanyası için çalışan Joe Ryle, parlamenter John McDonnell'ın eski danışmanı ve İşçi Partisi'nin eski basın sözcüsüdür

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU